Top News
341 prikaza

"Bozanić se izjednačavanjem medija i Sotone spustio ispod razine političara"

Josip Bozanić
Borna Filic (PIXSELL)
Nadbiskup zagrebački već godinama se običava kamenjem nabacivati na medije u vrijeme Uskrsa

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić na ovogodišnjoj uskršnjoj propovijedio otvoreno je prozvao hrvatske medije za rade u korist "Zloga", jasnije rečeno, u korist Sotone. "Pod valutom slobode izražavanja javno se prikazuju svjedoci koji ne kriju svoje kršćansko uvjerenje. Zlo želi vladati medijskim svijetom", rekao je.

Potom je povezao progone prvih kršćana još iz novozavjetnog doba, preko onih koje su ubijali u rimskim arenama i novodobnim totalitarnim režimima s medijskim progonima kršćana "samo zbog vjere u Krista". Kardinal Bozanić rekao je i to da se vjernike medijski proganja u politici, kulturi i znanosti, i to, kako je naveo, "kad se počne govoriti o Bogu, njegovoj ljubavi, milosrđu". Potom je logičku misao nastavio raspredati po demografskom padu stanovništva Hrvatske.

Predsjednik HND-a Saša Leković upozorio je da bi novinari nakon Bozanićevih riječi, čini se, trebali strepiti kad će ih netko iz Crkve svesti na razinu samih pomagača Sotone. "Mene je razveselila poruka pape Franje, a rastužila poruka Bozanića zato jer je riječ o uopćavanju i diskursku koji koriste političari. Oni uopćavaju, a misle na medije koji im ne idu niz dlaku", rekao je na televiziji N1 predsjednik hrvatske novinarske krovne organizacije.

"Došli smo do toga da vlast i svi koji su uz nju pokušavaju disciplinirati medije koji im ne odgovaraju, a onima koji im odgovaraju, čak i ako se radi o novinarima pod navodnicima, gledaju kroz prste", nastavio je Leković i izjednačio diskurs kardinala s onim koji neslavno često koriste političari. "Oni uopćavaju, a misle na medije koji im ne idu niz dlaku", zaključio je.

Telegram je, pak, u svom uredničkom komentaru uočio razliku u stilu između pape Franje i kardinala Bozanića. "Papa Franjo stekao je svjetsku popularnost i poštovanje i zato što se iz dana u dan drži te dubinske poante Isusove prispodobe kao što bi, uostalom, trebao činiti svaki savjesni kršćanin. No, očigledno licemjerje Bozanićeve uskršnje propovijedi nije njena najgora značajka", stoji u komentaru koji Crkvi u Hrvatskoj predbacuje da apsolutno ignorira nered u vlastitim redovima koji je u suprotnosti s Kristovim naukom.

Ustvrdio je da kardinal ne razumije ni demokraciju ni liberalno društvo: "To je donekle opasno za naše društvo, koje dio Crkve, uz pomoć novih vlasti, pokušava klerikalizirati, ali je, dugoročno, još puno opasnije za samu Crkvu. Jer, Crkva Bozanićeva, koja vidi zlo u medijima (ali ga niječe u svojim prostorima), i koja želi osporiti slobodu govora, kao temeljno načelo liberalne demokracije, Crkva je koju će vjernici u sve većem broju napuštati." Na kraju je Telegram zaključio da se kardinal Bozanić ovim spustio čak i ispod razine prosječnog hrvatskog političara.

Ovo nije i prvi put da se kardinal Bozanić obrušava na medije, a iz nekog razloga prvi čovjek vjerskog Kaptola za to svaki put bira ili uskršnju propovijed ili vrijeme oko Uskrsa. 2010. se, primjerice, papa Benedikt XVI javno ispričao svim žrtvama svećenika pedofila, na što se hrvatski biskupi nisu očitovali, ali su zato hrvatski mediji prenijeli izjavu kardinala Bozanića koji je javno rekao da se u medijima o umiješanosti svećenika u pedofilske skandale govori "selektivno".

Na medije se obrušio oko Uskrsa i prošle godine povodom krize sa šatorom ispred Ministarstva branitelja, optuživši hrvatske medije da "branitelje prikazuju kao teret društva" te da se "na njih nabacuju pogrdama i uvredama, stvarajući dojam da (šatoraši, op. a.) traže za sebe povlastice i da su oni krivci za sve probleme u Hrvatskoj".

Da bi mogla biti riječ o sindromu postalo je jasno još oko Uskrsa 2006. kada je kardinal Bozanić također našao za shodno osuditi hrvatske medije u izvještavanju o političkim i društvenim aktualnostima. Tada je Darko Pavičić kao kolumnist Jutarnjeg lista povezao da bi razlog mogao biti skorašnji Svjetski dan slobode medija (3. svibnja). Pavičić je ustvrdio da je nadbiskup zagrebački od početka svog mandata zatvorio novinarima vrata Kaptola, čime je potpuno dokinuo otvoreni stil kardinala Franje Kuharića, te da je počeo "dopuštati poluljudima i polunovinarima da kreiraju crkveno javno mnijenje".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.