Top News
361 prikaza

Božinović o Merkel: "Nije joj bilo lako otići"

Davor Božinović i Angela Merkel
privatni album
Ministar unutarnjih poslova, bliski suradnik premijera i jedan od najutjecajnijih ljudi u vrhu HDZ-a svjedočio je trenucima velike smjene generacija u vrhu njemačkih demokršćana

Bio je to povijesni politički trenutak - Angela Merkel oprostila se nakon 18 godina na čelu CDU-a. Na stranačkom kongresu u Hamburgu 7. prosinca za njezinu nasljednicu izabrana je Annegret Kramp-Karrenbauer, glavna tajnica CDU-a, suradnica i osoba od njezina povjerenja.  

U dojmljivom oproštajnom govoru, Angela Merkel se osvrnula na izazove koje je prebrodila i uspjehe koje je postigla na čelu stranke. Nakon što je 1998. godine imenovana glavnom tajnicom CDU-a, već je dvije godine poslije, kao prva žena, izabrana za predsjednicu stranke. U to vrijeme stranku je potresala najveća afera u njezinoj povijesti, no Merkel je brzo uspjela konsolidirati stranku i već je 2005. godine postala prva žena na čelu vlade. Od tada, u četvrtome mandatu, vlada Njemačkom i s te je pozicije značajno utjecala na sve ključne odluke Europske unije.

Izbor novoga vodstva doista je prekretnica za stranku i državu. Treba definirati budući smjer, iznjedriti novi program, vratiti povjerenje barem dijela izgubljenih članova i privući nove, pa čak i pomladiti članstvo, proširiti koalicijski potencijal CDU-a i u svemu tome očuvati jedinstvo. Stranka se još prije izbora za Europski parlament mora odrediti prema aktualnim izazovima, od jačanja populizma, integracije migranata pa do digitalizacije i klimatskih promjena. 

Annegret Kramp-Karrenbauer i Angela Merkel Šefica CDU-a Top News Novoizabrana 'Angela' od Angele se razlikuje po ovome

Stranka i država su ispred pojedinca. To je sound-bite iz oproštajnog govora Angele Merkel. Unatoč promišljenoj odluci, nije lako otići. Osjetilo se to u njezinu glasu kad je na kraju govora poručila: “Bilo mi je veliko zadovoljstvo! Bila mi je čast!”. Stranka joj je zahvalila desetominutnim pljeskom.

I mi smo zahvalni na velikoj podršci Hrvatskoj. Njemačka je uvijek bila stroga, ali je bila principijelna i održala je riječ na obećanjima na kojima je trebalo mnogo raditi. Angela Merkel je postigla vrlo respektabilan politički rezultat, izuzetno je značajna u njemačkoj, europskoj i svjetskoj politici te mi je drago da tolike godine surađujemo u istoj europskoj političkoj obitelji. 

Annegret Kramp-Karrenbauer je izabrana u drugom krugu s 517 glasova.  

Čestitao sam joj s uvjerenjem da ćemo i dalje zajedno raditi na dobrobit hrvatskog i njemačkog naroda te razumne i efikasne europske politike.  

Pobjeda se mogla naslutiti nakon nastupa troje kandidata: Kramp-Karrenbauer, Merza i Spahna. Najuvjerljiviji govor, često prekidan pljeskom, održala je upravo Kramp-Karrenbauer dotaknuvši sva pitanja oko kojih se, kako je istaknula, vodilo previše rasprava u njemačkoj politici i društvu, a bez konkretnih odgovora. 

Kongres je bio dojmljivo iskustvo. Kancelarka je, u rodnom gradu, zatvorila jedno poglavlje. 
A racionalna europska politika ide dalje  

Nakon njezina nastupa Merz je ostavljao dojam kao da nije siguran želi li se nakon dugih devet godina izbivanja doista vratiti u politiku, a Spahn je priznao da s pobjedom nije ni računao. No značajnim postignućem smatra svoj ulazak u najuži krug kandidata za predsjednika CDU-a. Sa samo 38 godina najmlađi je kandidat i sigurno će još imati političkih prilika. 

U Hamburg sam došao iz Bruxellesa, s Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove. U krugu ministara raspravljali smo o jačanju europske granične i obalne straže, a Hrvatska i njezina policija dobili su nedvosmislenu i javnu pohvalu za sve što čine u zaštiti europske vanjske granice. Štoviše, predloženo je da se itekako uzmu u obzir hrvatska ekspertiza i iskustva u zaštiti granice na jednom od trenutačno najaktivnijih migracijskih pravaca. I to je značajan zalog za članstvo Hrvatske u schengenskom prostoru. 

Na ovom velikom kongresu, za koji je vladalo izuzetno zanimanje medija i političke javnosti, susreo sam mnoge kolege iz HDZ-ove europske političke obitelji. Sa zadovoljstvom sam podijelio dojmove u razgovoru s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom, kao i s dr. Bertilom  Wengerom, međunarodnim tajnikom CDU-a. 

Uvijek je zanimljivo susresti zastupnika CDU-a u Europlarlamentu dr. Stefana Gerholda, kao i zastupnike stranke u Bundestagu. Razgovor s Vitalijom Kličkom, gradonačelnikom Kijeva, uvijek završi zajedničkim fotografiranjem jer jaka je karizma vrhunskog svjetskog sportaša.  

Annegret Kramp-Karrenbauer i Angela Merkel Evo tko je ona Top News Izabrali 'Angelu poslije Angele', ali... Njemačka je u raspadu

Pozornica ovog velikog političkog skupa rodni je grad Angele Merkel. Uz Hamburg se vežu mnoge zanimljive impresije, primjerice, ovaj grad ima više mostova nego London, Amsterdam i Venecija zajedno. Jedna od ključnih riječi u Hamburgu su mediji - medijska industrija ovdje ostvaruje 25 milijardi eura godišnjeg prihoda i zapošljava 70.000 ljudi. 

Hamburg je važno prometno čvorište, a njegova je zračna luka nazvana po poznatom kancelaru Helmutu Schmidtu. Ostao je prepoznatljiv i zbog toga jer je sve do svoje smrti 2015. pušio u javnosti, pa tako i u političkim emisijama na televiziji. Međutim, zračna luka nazvana njegovim imenom putnicima pušenje dopušta tek u rijetkim, označenim prostorima. Mijenjaju se vremena, kancelari i običaji. 

U tom gradu živi čak 18 milijardera i 42.000 milijunaša, imovina najbogatijih raste za 24.000 eura u minuti. No, s druge strane, više od 12 posto stanovnika je siromašno. Onima koji to žele i mogu, Hamburg nudi raznolike mogućnosti u kulturi i rekreaciji te dobru medicinsku infrastrukturu. Sve to stvara visoku kvalitetu života i privlači visokoobrazovanu radnu snagu. Opet, s druge strane, grad od 1,8 milijuna stanovnika ima javni dug od 23,5 milijardi eura. Gradski proračun samo za kamate godišnje izdvaja 900 milijuna eura.  

U tom okruženju bogatog njemačkog sjevera, u svojem rodnom gradu, Angela Merkel je zatvorila jedno poglavlje. Kao međunarodnom tajniku HDZ-a, članu pučke europske obitelji, povijesni kongres CDU-a bio mi je dojmljivo iskustvo. U svakom slučaju, racionalna europska politika ide dalje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.