Top News
115 prikaza

Božinović o poplavama: Službe su dobro organizirane

Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL
"Znate da Vlada već godinama inzistira na tome da se poboljša koordinacija koja nije bila na odgovarajućoj razini"

Ministar unutarnjih poslova ovaj tjedan obilazi poplavljena područja. Nešto će se morati ozbiljno i dugoročno napraviti kako bi se zaštitili ljudi i imovina u, kako vidimo, sve više mjesta. Davor Božinović najavljuje novi sustav ranog upozoravanja na krize.

Jesu li službe dobro organizirane i koordinirane?

Na sjeveru Hrvatske vidljiva je jako visoka razina organizacije svih žurnih službi i stožera Civilne zaštite. Znate da Vlada već godinama inzistira na tome da se poboljša koordinacija koja nije bila na odgovarajućoj razini. I od onih prvih požara 2017. u Splitu do danas možemo konstatirati da svi djeluju kao jedno

 | Author: Nikola Mravović/PIXSELL Nikola Mravović/PIXSELL

Što će se učiniti da se izbjegnu ovakve štete?

To mora biti kombinacija svih mjera koja uključuje i infrastrukturne projekte koje može odraditi država koristeći EU fondove. Radi se na nizu retencija, odvodnih kanala diljem Hrvatske, ali i na poboljšanju informiranja stanovništva. Koliko god sam gradova obišao, pogotovo Dalmacija i središnja Hrvatska, svuda se ponavlja - ovo je rekord, s nečim sličnim se još nismo susretali. Za prevenciju moramo konzultirati struku i početi se navikavati na nove situacije. Živimo u razdoblju u kojem se osjećaju posljedice klimatskih promjena i ovakvih će situacija biti sve više.

Što je SRUK?

Sustav ranog upozoravanja na krize. Negdje početkom lipnja bismo ga testirali. To je projekt koji smo predstavili Europskoj komisiji i za koji smo u MUP-u dobili sredstva. Siguran sam da će do kraja godine Hrvatska imati sustav koji može vrlo brzo obavijestiti sve građane koji imaju mobilne telefone i skidati aplikacije o tome da im prijeti određena opasnost, što će otvoriti niz mogućnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.