Top News
1079 prikaza

Breivik nazvao sebe po svojoj pojoprivrednoj tvrtki

Anders Breivik
POOL New/REUTERS/PIXSELL
Ime koje si je dao desničarski terorist, u Norveškoj ne nosi nitko

Anders Breivik, masovni ubojica koji je u ljeto 2011. pobio 77 ljudi, odlučio je promijeniti ime. Odnedavno je poznat, osim kao ekstremno desničarski terorist, i kao "Fjotolf Hansen". Do promjene imena je došlo, prenijeli su vijest iz zatvora u kojem Breivik guli robiju, nakon što se Breivik žalio na "nehumane" uvjete u zatvoru. Breivikov odvjetnik Oeystein Storrvik nije objašnjavao zašto je njegov klijent odabrao baš to ime.

"On mi jest naveo neke razloge za promjenu imena, ali ja ne želim otkrivati što je govorio", kazao je njegov odvjetnik. Porijeklo imena vrlo je jasno. U Norveškoj se otprilike jedan posto stanovništva preziva Hansen. Međutim, Fjotolf se ne zove apsolutno nitko. A stvar postaje apsolutno bizarna ako se zna da je poljoprivredna tvrtka Breivik Geofarm, koju je masovni ubojica osnovao kako bi došao do materijala za izraditi bombu, sada registrirana kao "Fjotolf Hansen".

Što mu se događa u glavi, je li nazvao sebe po tvrtki ili je išlo obratno, ostalo je nejasno. Breivik je za napad u kojem je pobio 77 i ranio 240 ljudi, osuđen na 21 godinu zatvora. Kako je riječ o terorizmu, te kako mu je dijagnosticiran narcististički poremećaj osobnosti, mogu ga držati zatočenog toliko dugo dok ga smatraju opasnošću po društvo, praktično doživotno. Breivik je na sudu pozdravljao nacističkim pozdravom. Nikada nije pokazao najmanji znak kajanja za pokolj koji je počinio.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.