Top News
12306 prikaza

Brutalni detalji ubojstva Srba po Glavaševoj naredbi

Branimir Glavaš
Robert Anić/PIXSELL
Godine i godine suđenja još uvijek nisu rasvijetlile što se točno događalo tih ratnih devedesetih u Osijeku

Bilo je to ljeta gospodnjeg 2005., Ivo Sanader vodio je Hrvatsku, Stipe Mesić sjedio je na Pantovčaku, a Dinamo je igrao "ligu za bedake". Hrvatskom i čitavom regijom odjeknuo je tekst Drage Hedla objavljen u pokojnom Feral Tribuneu gdje je anonimni svjedok ispričao kako je po naredbi Branimira Glavaša početkom devedesetih mlatio, mučio i ubijao srpske civile. 

Kasnije će se ispostaviti da je riječ o Krunoslavu Fehiru koji je odlučio izići u javnost s tim informacijama, a samo nekoliko dana ranije je ispričao sve što je znao i tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Kako će Nacional kasnije podsjetiti, Fehir je izjavio da je 1. rujna 1991. čuvao stražu u dvorištu Saveznog sekretarijata Narodne obrane (SSNO) u Županijskoj ulici u Osijeku, gdje se nalazio ured Branimira Glavaša, tada zapovjednika obrane Osijeka i Branimirove osječke bojne (BOB). S desne strane te zgrade nalazile su se garaže u kojima su pripadnici BOB-a držali zatočene civile srpske nacionalnosti, koje su nominalno sumnjičili za veze sa srpskim agresorima na Hrvatsku. Garaže su na vratima imale izrezane rupe kako bi se kroz njih moglo vidjeti što rade zatvorenici. Među zatočenim civilima bili su Čedomir Vučković i Đorđe Petrović. 

Fehir je izjavio da je tog poslijepodneva i večeri u garažu gdje su bila njih dvojica više puta ulazio Zoran Brekalo, te da su se svaki put po njegovu ulasku u garažu otamo čuli krici Vučkovića i Petrovića. Fehir je ispričao da je Brekalo sa sobom jednom prilikom ponio i posudu za koju mu nije odmah bilo jasno za što mu treba. Ubrzo je otkrio čemu je služila. Brekalo ga je tijekom večeri jednom pozvao da s njim uđe u garažu. Ondje je promatrao kako Brekalo puškom udara Vučkovića i Petrovića i tjera ih da priznaju kako surađuju sa srpskim pobunjenicima i agresorima. Fehir tvrdi da je prvo stajao sa strane, a onda je Brekalo viknuo "što čekaš", pa ih je i on počeo tući svojom puškom. 

Ratko Mladić Ratni zločinac Top News Mladićev sin: "Evo zašto je moj otac završio u Haagu"

U garaži su se nalazili i stari akumulatori. Fehir tvrdi da je Brekalo iz njih izlio sumpornu kiselinu u posudu koju je donio sa sobom, te je naredio pretučenome Petroviću da iz nje popiju kiselinu. Teško pretučeni Vučković samo je ležao na podu garaže. Nakon što je Petrović popio kiselinu, obojica su izišli iz garaže.
 
Fehir je izjavio da je oko 21.30 čuo čudne zvukove iz te garaže. Odjednom su se vrata silom otvorila, iz garaže je istrčao Vučković i počeo bježati. Fehir je pucao iz svoje puške Vučkoviću u trbuh i on je pao. Fehir mu se potom približio i u njega ispucao još tri metka, a zatim naciljao kroz nišan i peti metak opalio u predio između glave i vrata. 

Fehir je odmah potom čuo viku Branimira Glavaša, ali je prije Glavaša na mjesto ubojstva stigao Zakanji. Zakanji je u ruci držao automat thompson, koji je stavio pokraj Vučkovića, kako bi se moglo reći da je ovaj pokušao izvršiti atentat na Glavaša. Prema Fehirovim riječima, potom je na mjesto ubojstva dotrčao Glavaš i pitao ga što se dogodilo. Rekao mu je da je Vučković htio pobjeći pa je on na njega pucao. Glavaš mu je tada rekao da ga je vidio "onaj drugi" (Đorđe Petrović op. a.), te da bi i njega trebalo likvidirati. Opisujući u iskazu Županijskom sudu Glavaševu reakciju, Fehir je rekao da je Glavaš izjavio sljedeće: "Svejedno, kud jedan, tu i drugi." 

Branimir Glavaš u to vrijeme, te 2005. godine, sjedio je u Saboru. Tek godinu dana nakon potresnog svjedočanstva Sabor ukida imunitet Glavašu i kreće sudska epopeja koja još nije dobila svoj pravni konac. 

Pokolj u Bijeljini 1992., Arkanovci Ron Haviv Life "Gledao sam pad Vukovara, a Arkan mi se htio krvi napiti"

Nakon ukidanja imuniteta postalo je jasno da Glavaš neće mirno prihvatiti proces pa je 26.10.2006. otpočeo svoj štrajk glađu. Sve je lijepo popratio otvorenim pismom javnosti gdje, između ostaloga, piše i: "Već bi samo eventualno podizanje optužnice bacilo ljagu na mene i na branitelje Osijeka. Kad bih svojim progoniteljima omogućio to zadovoljstvo, ostavio bih povijesnu hipoteku građanima Osijeka da je njihov grad obranjen na zločinu.  S obzirom da poštujem pravnu državu, preuzeo sam obvezu dokazivanja svoje nevinosti u jednom političkom procesu. Ali u drugom to ne želim jer sam potpuno nevin u tom slučaju"

Travanj 2007. godine donio je i prvi veći obrat u suđenjima Glavašu. Fehir je jedno vrijeme bio pod istragom i prijetila mu je ozbiljna opasnost da će mu se suditi za ratne zločine, ali se dogovorio s DORH-om i pristao je svjedočiti protiv Glavaša kao "krunski svjedok".

Tek u svibnju 2009. godine Glavaš je dobio 10 godina zatvora zbog ratnih zločina u Osijeku. Za Selotejp je osuđen na osam godina zatvora, a za Garažu osuđen je na pet godina. Županijski sud u Zagrebu osudio ga je na jedinstvenu kaznu od deset godina. 

Nakon presude tadašnji predsjednik Ivo Josipović oduzeo mu je i generalski čin, ali i brojna odličja kojima se Glavaš okitio tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća. 

Kako je u međuvremenu još jednom ušao u Sabor, trebalo mu je još jednom skinuti imunitet. Branimir je taj pravni vakuum iskoristio i u maniri pravog domoljuba skoknuo preko granice u Bosnu i Hercegovinu gdje je planirao ostati sve dok "ne istjera pravdu", kao i neka druga zvučna imena poput Zdravka Mamića. 

Sudu Bosne i Hercegovine trebalo je nešto više od godine dana da potvrde Glavaševu kaznu koja je u lipnju 2010. smanjena na osam godina.

Sredinom 2016. godine Vrhovni sud opet donosi odluku koja ide Glavašu na ruku. Raniju presudu su ukinuli, proces vratili gotovo na početak, a Glavaš je to sve iskoristio da bi nastavio svoj obračun s političkim protivnicima. U jednom od prvih razgovora za medije Glavaš je ponovio svoje ranije tvrdnje kako mu sve smještaju Sanader i Šeks.

Logor Omarska Omarska Life Logor iz kojeg su rijetki Hrvati i Bošnjaci izašli živi

"Apsolutno stojim iza toga, taj represivni aparat je pokrenuo HDZ, predvođen tim ljudima koje ste spomenuli. Od policije, državnog odvjetništva, tajnih službi, pokrenut je taj postupak i kada nešto uđe u pravosudnu kolotečinu, onda je to žrvanj koji melje i ne može se zaustaviti. To je politički pokrenut, iniciran i montiran postupak. Ustavni sud je nakon četiri godine i četiri mjeseca ukinuo drugostupanjsku presudu. Sad je Vrhovni sud ukinuo prvostupanjsku presudu, što potvrđuje ovu moju argumentaciju i što mi s pravom ulijeva vjeru i nadu u optimizam da će u ponovljenom postupku to sve završiti na drugi način, pozitivan za mene", rekao je Glavaš za Dnevnik Nove TV.

U ponedjeljak je pred vijećem zagrebačkog Županijskog suda nastavljeno ovo ponovljeno suđenje, a Fehir je ponavljao svoj iskaz, sada kao "obični svjedok". Vrhovni sud odbio je Glavašev prijedlog da se Fehirov iskaz kao svjedoka izdvoji iz spisa kao nezakonit. Potom je Glavaš 30. i 31. svibnja 2019. podnio kaznenu prijavu protiv Fehira. Naveo je kako on treba imati status okrivljenika za isto kazneno djelo jer ga više ne štite odredbe koje je imao kao krunski svjedok.

Glavaš i njegovi suoptuženici od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkih Srba u slučajevima "garaža" i "selotejp".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mad975.IA 21:07 03.Lipanj 2019.

    Pogledajte to "umiljato" lice. Mislim da psihijatrima može poslužiti za ilustraciju kada tumače izraz osjećaja mržnje (prva slika).

  • listovača 15:09 03.Lipanj 2019.

    GTo sam većsve pročitao krajem 90-ih ovdje u RH.