Top News
330 prikaza

Ćaća se vraća: Vrhovni sud ukinuo presudu, Sanader može na slobodu!

Naslovnica Express
Express
Prema neslužbenim informacijama, Vrhovni sud je ukinuo nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi medija

Trakavica oko bivšeg premijera Ive Sanadera (62) i njegovih brojnih suđenja se nastavlja. 

Vrhovni sud je ukinuo nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi medija, a Sanader bi trebao biti pušten iz Remetinca čim plati jamčevinu od 12,4 milijuna kuna. Sve o slučaju Sanader i što se sve događalo u danma prije odluke Vrhovnog suda čitajte u novom broju Expressa koji je od sutra na kioscima.

Podsjetimo, Sanader je u slučaju Fimi Medija nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, a da je presuda postala pravomoćna morao bi vratiti  i 15,27 milijuna kuna koje je, po mišljenju zagrebačkog Županijskog suda, stekao nezakonito.  

USKOK je u međuvremeno zatražio da se Sanaderu umjesto 15,27 milijuna kuna oduzme 23,7 milijuna kuna, za koliko je, tvrde, utvrđen nesrazmjer između zakonitih prihoda njega, njegove obitelji i njihove imovine.

HDZ je, pak, nepravomoćno kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. HDZ je kao zalog ranije dao i zgradu u kojoj ima središnjicu.

Naslovnica Express | Author: Express Express

Sanaderovi odvjetnici u svojoj žalbi Vrhovnom sudu istaknuli su argumente zbog kojih smatraju da je zbog bitnih povreda kaznenog postupka njihovu klijentu povrijeđeno pravo na pravično suđenje. 

Prema presudi, Sanader je nepravomoćno osuđen je jer osmislio i ustrojio grupu koja je preko tvrtke Fimi media iz institucija i javnih poduzeća izvlačila milijune koji su, kao i donacije, završili u crnom stranačkom fondu i njihovim privatnim džepovima.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da se te inkriminacije temelje na iskazima suoptuženih Mladena Barišića, Nevenke Jurak, Ratka Mačeka i Branke Pavošević. Oni su ispitivani na Uskoku, a tijekom rasprave su odbili odgovarati na pitanja obrane. 

Odvjetnici smatraju da nema drugih materijalnih ili personalnih dokaza koji bi ukazivali na kaznenu odgovornost Ive Sanadera. Odvjetnički tim bivšeg premijera u žalbi je naveo da osim iskaza Mladena Barišića nema dokaza da je on Sanaderu predao 15,27 milijuna kuna. Navode da čak ni Barišićev vozač niti u jednom dijelu ne potvrđuje Barišićev iskaz da je Sanaderu u njegovu vilu dovezao i predao novac. 

Sloković je prilikom predaje žalbe kazala da je tijekom postupka došlo do "apsolutno neviđene sprege izvršne vlasti, pravosuđa i sedme sile".

Nadalje, Sanaderovi odvjetnici kazali su da su tajni dokumenti na dnevnoj bazi izlazili iz Državnog odvjetništva u medije i oni su sigurno ostavili traga na atmosferu u kojoj se suđenje odvijalo. Također, naveli su i da im je sud odbio saslušavanje niza svjedoka.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da je apsolutno nevjerojatno da su svi iz HDZ-a koji su radili s novcem završili na optuženičkoj klupi osim Ivana Jarnjaka, koji je u inkriminirano vrijeme bio glavni tajnik HDZ-a. 

Ustavni sud je ovog ljeta ukinuo presude u slučajevima Hypo i INA-MOL u kojima je Sanader bio pravomoćno osuđen te je te predmete vratio na ponovno suđenje. Presude su ukinute, rekao je Ustavni sud, jer Sanaderu nisu osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi mehanizmi pravne zaštite predviđeni zakonom. 

Iako je Sanaderova obrana tražila da ga se pusti na slobodu jer je istekao zakonski rok od tri i pol godine, koliko najdulje može trajati istražni zatvor, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda taj je prijedlog odbilo. Nisu priznali vrijeme koje je Sanader proveo u ekstradicijskom pritvoru u Austriji.
Pripremno ročište ponovljenog suđenja u slučajevima Ina-MOL i Hypo bilo je zakazano za 7. rujna na Županijskom sudu, no Sanaderova obrana zatražila je izuzeće sudaca, jer je proces trebao suditi predsjednik Županijskog suda Ivana Turudića, koji je i u prvom suđenju bio na čelu Sudskog vijeća. 

Vrhovni sud je odobrio zahtjev za izuzećem Turudića, kao i Dražena Jakovine, zamjenika predsjednika Županijskog suda. Sada se čeka izbor novih sudaca koji će voditi predmet.

Bivši premijer je, podsjetimo, u tim slučajevima nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora. Sanader je osuđen po obje točke optužnice. 

Za zlouporabu položaja i ovlasti kao zamjenik ministra vanjskih poslova, odnosno za primanje provizije od 3,6 milijuna kuna u slučaju Hypo, Sanader je dobio 3 godine i šest mjeseci zatvora, te je time postao prvi nepravomoćno osuđeni ratni profiter. Za  predaju Ine Mađarima i mito od  pet milijuna eura (sud je ukinuo dio optužnice koji je Sanadera teretio za primanje 10 milijuna eura jer primanje preostalih pet milijuna tužiteljstvo nije dokazalo) dobio je sedam i pol godina zatvora. 

Morao je vratiti proviziju i platiti sudske troškove i to u roku od 15 dana kada je na račun suda trebalo sjesti i pet milijuna eura s računa Diokija koje je obećao vratiti Robert Ježić. 

No, tih pet milijuna eura do dana današnjeg nije uplaćeno. Iako se Ježiću taj novac po sili zakona trebao oduzeti kao protupravno stečena imovinska korist, to se nije dogodilo jer je, po Ježićevim tvrdnjama, novac deponiran na računu njegove tvrtke u Švicarskoj. U međuvremenu je Ježić odluku o povratu pet milijuna eura pokušao osporiti pravnim putem, a sudeći po tome što novac do sada nije uplaćen u državni proračun, to mu očito dobro ide.

Uz ove predmete, Sanaderu se još uvijek sudi u predmetu 'Planinska'. U tom slučaju Sanader je optužen da je nezakonito primio 17 milijuna kuna provizije nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu u Planinskoj od vlasnika mesne industrije i bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Stjepana Fiolića koji je, zajedno sa Sanaderom, na optuženičkoj klupi. Fiolić je priznao krivnju, a isto je učinio i bivši Sanaderov ministar Petar Čobanković. Čobanković se nagodio te je već odradio kaznu, rad za opće dobro.  

Na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inženjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Na posljednjem ročištu 16. rujna, zbog nedolaska trećeoptuženog Mladena Mlinarevića, suđenje je odgođeno do 22. listopada. Mlinarevićevi odvjetnici Sudu su dostavili medicinsku dokumentaciju iz koje se vidi da njihov klijent ima zdravstvene komplikacije nakon operacije kralježnice. 

Ako ne bude novih dokaznih prijedloga, slijedi iznošenje obrane i završnih riječi. Očekuje se da bi izricanje presude moglo biti unutar dva do tri mjeseca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.