Top News
42821 prikaza

Car bijelog roblja: Prodavao žene po Balkanu za 5.000 eura

Dilaver Bojku
screenshot/youtube
Bojku je bio glavna karika u prodaji bijelog roblja na balkanskom području

Balkanski makro, kralj prostitucije, car bijelog roblja, sve su to 'titule' koje su pratile Dilavera Bojkua, mafijaškog bossa ubijenog u Strugi u Makedoniji u ponedjeljak navečer. 

Bio je vlasnik više noćnih klubova i kafića u Makedoniji, a u većini njih su djevojke iz Moldavije, Rumunjske i Ukrajine živjele u najgorim ljudskim uvjetima, a koje je on, kada mu se prohtjelo, mogao prodati za tisuću i pol do pet tisuća eura.

Vježba Specijalne policije na brodu Marko Polo Hrvatsko podzemlje Life 10 najgorih mafijaških bandi u povijesti Hrvatske

Albanac po nacionalnosti, makedonski državljanin s nadimkom Leku bio je jedan od glavnih karika u prodaji bijelog roblja na području Balkana. Policija ga je uhitila 2003. ispred kafića Kapetan Kuka u Ulcinju, dok je čekao vezu za bijeg u Brazil. 

Sve se odigralo kao u akcijskom filmu. Bojku je u Ulcinj stigao u poslijepodnevnim satima, odsjeo je u Domu umirovljenika kod Male plaže, pod lažnim imenom, a navečer je došao na terasu bara Kapetan Kuka i bezbrižno pio piće. Preko puta lokala u kojem je sjedio Bojku, policajac u civilu je motrio na svaki njegov pokret. 

Nešto prije ponoći Bojku je krenuo iz bara, i na izlazu ga je čekao inspektor. Ubrzo se tu stvorio i drugi policajac i Bojku se u tren oka našao na zemlji. Uz zavijanje sirena stiglo je pojačanje i čovjek s međunarodne tjeralice je imao lisice na rukama.

"Bojku je 20. lipnja pobjegao iz zatvora u Strugi", kazao je Sabro Buzuković, načelnik Odjela sigurnosti u Ulcinju. 

"U Crnu Goru je stigao preko graničnog prijelaza Božaj s makedonskim ispravama koje su bile krivotvorene. Imali smo potjernicu i reagirali munjevito."

Bojku je uhićen samo nekoliko sati nakon što je došao u Ulcinj. U njegovoj identifikaciji učestvovala su i ovlašćena lica iz makedonskog Interpola.

Dilaver Bojku, iz sela Veleske u blizini Struge skoro je 30 godina imao dosije u makedonskoj policiji jer se bavio raznim nedozvoljenim radnjama - korupcijom, udruživanjem protiv države, a najviše je, pak, trgovao - ženama. 

Živio je sa tri 'prave' žene, imao veliki broj ljubavnica, a ostale 'robinje' je prodavao po cijeni od 1.500 do 5000 eura. 'Karijeru' je počeo u Švicarskoj kao građevinski radnik, a po povratku je gradio barove - u skoro svakom većem gradu Makedonije imao je po jedan. 

Dilaver Bojku Dilaver Bojku Top News Metak u glavu - ubili balkanskog kralja prostitucije

Bez ikakvog srama je stalno davao nekakve izjave za medije, najavljivao da 'će uskoro biti možda uhićen', ali da se ne boji ničega, jer njegovi barovi posluju legalno, a sve žene imaju uredne papire i radne dozvole i nitko ih na ništa ne prisiljava. 

Jednom prilikom u njegovim je barovima napravljena racija u njegovim barovima u Skoplju, Ohridu, Strugi, Tetovu, Gostivaru, Bitolju i po još nekim selima. Pronađeno je dvadesetak žena iz istočne Europe bez dokumenata

Nakon bijega iz zatvora otvorenog tipa u kojem je boravio, Amerika je također za njim raspisala tjeralicu i nagradu od 10.000 dolara svakome tko otkrije gdje se nalazi. Amerikanci su ga naime smatrali faktorom destabilizacije u regiji, jer je sudjelovao u raznim akcijama protiv države i raznih političara. No, oni su često bili i njegovi klijenti.

Bojku je navodno preko svojih mreža prodao više od 3.000 žena. Neke od njih su progovorile kada ih je policija našla u njegovim barovima i klubovima i sve su kasnije smještene u sigurne kuće. Trgovao je bijelim robljem preko Makedonije i Albanije, a prodavao ih je na aukcijama.

Bojku je bio povezan s albanskim teroristima iz Tetova, jer je financirao njihovo naoružavanje, piše u Bijeloj knjizi o albanskom terorizmu i organiziranom kriminalu na Kosovu, koju je napravila srpska tajna policija BIA.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nn100 12:47 16.Kolovoz 2017.

    I sve zato jer je prostituacija zabranjena. Da je legana onda ovakvih nebi bilo.

  • Avatar Zlata Barbalic
    zelda 17:22 15.Kolovoz 2017.

    Kako je živio tako je i skončao,jedna gamad manje..