Top News
11109 prikaza

CIA o Stepincu: "Suđenje ne ide kako su se komunisti nadali..."

Alojzije Stepinac
screenshot/youtube
Američka obavještajna agencija objavila je dokumente koji pokazuju stvarno stanje u Hrvatskoj u godinama nakon Drugog svjetskog rata

Središnja obavještajna agencija, daleko poznatija po svom akronimu CIA, desetljećima je špijunirala koga je stigla. Tako su imali raširenu mrežu špijuna i doušnika čak i po komunističkim državama. U nedavno objavljenoj arhivi zakopano je izvješće o aktivnostima u Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata. A u stranici i pol teksta nalazi se dovoljno informacija za desetak špijunskih romana. Od ustaških gerilaca, do vješanja saveznih službenika, navodnih strijeljanja seljaka zbog odmazde i namještenih izbora, sve to spominje CIA.

"Nezadovoljstvo trenutačnim režimom raste iz dana u dan kao rezultat nezadovoljstva diktatorskim metodama korištenima u nedavnim izborima i javnim nezadovoljstvom zbog suđenja Stepincu. Iako je javno nezadovoljstvo zasad ograničeno samo pojačanom aktivnosti Križara i pasivnim otporom seljaka, moral među ljudima očito pada", stoji u tom izvještaju iz 30. siječnja 1947. godine.

Lažni pogreb u Zagrebu

Bitno je naglasiti da je sa samog izvještaja oznaka tajnosti bila skinuta u rujnu 1999. godine, ali tek ovih dana su podaci postali dostupni i široj javnosti. "Izbori 11. listopada 1946. godine provedeni su u maniri najvećih diktatora i popratili su ih veliki propagandski napori. Tipično za propagandu, organiziran je i lažni pogreb na ulicama Zagreba. Okupljeni oko velikog lijesa s natpisom "Reakcija" u pratnji su bili ljudi maskirani u jugoslavenskog kralja Petra, Mačeka, Antu Pavelića, nadbiskupa Stepinca, generala Mihailovića, njemačkog generala SS-a, ustaškog generala te britanskog i američkog vojnika", piše u izvještaju o političkim nemirima u Hrvatskoj.

Kako dalje pišu CIA-ini analitičari: "Na sam dan izbora, sa zvučnika su treštali pozivi na glasanje. Svi koji ne bi glasali proglašeni su reakcionarima i narodnim neprijateljima koje treba likvidirati. Oni koji nisu glasali do podneva su prisilno otjerani do glasačkih mjesta".

Informacije u izvještaju prikupljane su tijekom studenog 1946. godine, a tiču se čak i famoznih izbora 11. studenog i mogućih izbornih prijevara. "U drugom izbornom okrugu prve zagrebačke regije, glavni kandidat za zamjenika bio doktor Svetozar Rittig (trenutačno ministar bez portfelja u hrvatskoj saveznoj vladi). Nakon izbora, izvori su razgovarali s predsjednikom izbornog povjerenstva za taj okrug koji je rekao da je Rittig zapravo dobio jako malo glasova. U službenim rezultatima stoji da je Rittig dobio dvadesetak glasova više od drugog kandidata Benjaka i gotovo tisuću glasova više od trećeg, Rasunina", stoji u izvještaju.

Suđenje Stepincu

Hrvatsku i jugoslavensku političku javnost tih dana je okupiralo suđenje nadbiskupu Alojziju Stepincu, a ni američkim obavještajcima nije promaklo: "Stepinčevo suđenje nije imalo učinak kakvom su se komunisti nadali. Njegovi sljedbenici se i dalje nadaju da će Vatikan urgirati kako bi Stepinac izišao na slobodu. Detalji slučaja su postali poznati javnosti zato što po Hrvatskoj cirkuliraju ilegalni leci, a katolički svećenici usmeno prenose informacije. Posjećenost liturgija je u porastu nakon početka suđenja, osim u crkvi Svetog Marka u Zagrebu gdje pro-partizanski svećenik Rittig drži misu"

Iako danas vlada uvjerenje da je tranzicija vlasti nakon Drugog svjetskog rata bila relativno mirna, ovaj izvještaj kaže da to baš i nije bilo tako. "U znak prosvjeda protiv režima, poljoprivrednici i dalje odbijaju prodati svoje proizvode državnim otkupljivačima. U regiji između Našica i Donjeg Miholjca, vlasti su zaustavile otkup voća i povrća otkako je relativno nedavno obješeno pet otkupljivača. Pasivni otpor poljoprivrednika uključuje i odbijanje plaćanja poreza i odbijanje suradnje s predstavnicima saveznih vlasti", piše CIA.

Ustaški gerilci Križari nastavili su borbe i nakon službenog prekida neprijateljstava, uostalom, tako su i nacistički gerilci ratovali još neko vrijeme nakon Drugog svjetskog rata. "Prije nekog vremena su Križari zaplijenili i spalili arhiv lokalnog Nacionalnog komiteta u Titovom rodnom Kumrovcu. Članovima komiteta su prijetili smrću ako ne prestanu surađivati s komunističkim vlastima. U toj situaciji je ubijen i jedan časnik jugoslavenske vojske, a kružile su glasine da su partizani ubijali seljake u znak odmazde", piše u CIA-inom izvješću.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jugoivo 10:27 19.Siječanj 2017.

    Eh, sad i CIA se "probudila". Zna se da je Amerima komunizam gori od nacifašizma. Podsjetite se samo "lova na vještice", fizičkog likvidiranja! A optuživanja, zna se samo za najpoznatije ličnosti, pacifista koji su bili protiv rata u Vijetnamu? Da ... prikaži još!a ne govorimo o njihovoj demokraciji i ljudskim pravima, kad i jednom šahisti zabrane povratak u zemlju i ne produže mu pasoš-putovnicu, jer je odigrao partiju šaha u nekad "neprijateljskoj" zemlji a sada mezimici Crnoj Gori. Ehehe!

  • nelson 21:20 18.Siječanj 2017.

    e sada nema dokaza da je bio kriv