Top News
4451 prikaza

Arhiva komunista: HDZ će zbog nje imati ozbiljnih problema

Depo Hrvatskog državnog arhiva
Marko Lukunić (PIXSELL)
Božo Petrov zaboravio je na reforme i bavi se onim za što je rekao da ga ne zanima, a to je – ideologija

Božo Petrov tjera lisicu a istjerat će King Konga, da se poslužimo ne baš najspretnijom metaforom Zorana Milanovića. Petrov je, naime, neočekivano počeo inzistirati na otvaranju komunističkih arhiva - što je samo po sebi briljantna ideja, ali predstavlja sve ono što Božo Petrov nije želio biti. 

Petrov je cijeli mit o sebi izgradio na rečenici, "reforme, a ne idelogija" a sada je cijeli svoj program sveo na formulu "ideologija a ne reforme". Dobro, usput gradi i kuću, i to ne malu... 

Zašto Most ide s ovom inicijativnom? Nekoliko je razloga. Prvo, u snketama popularnosti pretekao ih je Živi Zid. Vehementno šašavi solist te anarhoidne stranke, Ivan Pernar, nerješiv je izazov starim elitama, u koje već mirne duše možemo ubrojiti i Most. 

Drugo, Most ovim zauzdava HDZ, koji će s otvaranjem arhiva imati ozbiljnih problema. Malo je sumnji da će novinari, prvoga dana, potražiti Plenkovićevu majku i oca, koji nisu bili beznačajni, a nisu bili ni disidenti. Naprotiv, otac je bio predstavnik visoke komunističke elite dva desetljeća nakon sloma Proljeća.

Treći razlog leži u činjenici da su Božo Petrov i Zlatko Hasanbegović rođeni ispod istog idejnog šinjela, to su djeca Hrasta, Grozda i U ime obitelji, pa dijele isti ili sličan pogled na prošlost.

No, što će ih iz te prošlosti sve sustići, to oni možda i ne slute.

Božo Petrov govorio je, čini se, u velikoj mjeri - napamet. Partijski arhiv već je davno (zna se i točan broj kutija arhivske građe, i broj fajlova, i težina, ona fizička...) ustupljen državi. Jedino je za njegovo korištenje trebala dozvola SDP-a. 

Novi zakon tu bi obvezu, što je razumno, skinuo, no Petrov i Grmoja, novootkriveni stručnjaci za arhivistiku,  dodali su da će neke informacije iz personalnih dossiera i dalje ostati pod embargom. Kaznena djela, zdravstveno stanje...  

Kako će to učiniti? S kojim obrazloženjem? Kako će netko pokrenuti postupak rehabilitacije ako je dio dossiera o kaznenim djelima pod embargom? Ako se sve to stavi u proceduru izdavanja putem suda, onda praktički ništa nije ni učinjeno na otvaranju arhiva, jer su baš te pikanterije građa povijesti.

Na primjer, privatni život. Svima je jasno da je Služda državne sigurnosti vrbovala najveći broj suradnika na Kaptolu  - koji je kao ključni protivnik režima bio pokriven svim vrstama nadzora koje ljudski um imože zamisliti - putem kompromitirajućih podataka iz privatnog života. 

Ključna varijabla je bila homoseksualnost. Novi broj tiskanog Expressa donosi cijeli niz dosad nepoznatih detalja te vrste, koji ukazuju na to da  od Petrovljeva obećanja najmanje razloga za strah imati omladinci iz SDP-a, HDZ ima puno razloga za zabrinutost, ali na Kaptolu se može očekivati panika.

Božo Petrov, još jedan u galeriji likova koji ne znaju raditi ništa pametno, ali otvaraju pandorine kutije prošlosti, tjera lisicu a istjerat će - biskupe...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.