Top News
6490 prikaza

Cijeli svijet ga traži, a on jedva hoda i teško je bolestan

Abu Bakr al-Baghdadi
REUTERS
Za njim je raspisana nagrada od 25 milijuna dolara, a do sada je već nekoliko puta objavljeno da je ubijen

Šef skupine ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadi skriva se u istočnoj Siriji i kreće se sa samo malom skupinom sljedbenika, uključujući jednog od njegovih sinova, priopćio je u srijedu irački dužnosnik za obavještajne usluge.

ISIS zadržava teritorij u pustinjskim ravnicama duž iračke granice unatoč tome što je izgubio veliku većinu prekograničnog "kalifata" raznim vojnim ofenzivama.

JASSM raketa Revolucionarno Tehno Pogledajte novu raketu kojom su gađali Siriju

Viši irački dužnosnik izjavio je da je Bagdadi bio u području gradova Hajin, Shaddadi, Suwar i Markadah i "putuje u pratnji četiri ili pet osoba, uključujući i njegovog sina i zeta". Riječ je o sirijskom teritoriju, udaljenom oko 50-ak kilometara od iračke granice, ali i stotinjak kilometara južnije od granice s Turskom. Riječ je o plodnom i obrađenom pojasu uz obalu rijeke Al Khabur. 

"Njegovi su pokreti diskretni i nikada ne putuje u konvoju", izjavio je dužnosnik pod uvjetom anonimnosti.

Izvorno iz Iraka, Baghdadi je nazvan "najtraženijim čovjekom na planeti", a Sjedinjene Države nude nagradu od 25 milijuna dolara za njegovo zarobljavanje.

Djelatnik obavještajne službe priopćio je kako se, nakon što su iračke snage uhitile pet vrhovnih zapovjednika IS-a, steže i obruč oko čelnika al Baghdadija. 

"Časnici iračke obavještajne službe ušli su u sirijski teritorij i stupili u zone pod kontrolom ISIL-a", rekao je.

Izraelski napad na Gazu 2018. Top News 10 krvavih ratnih sukoba koji će početi u 2018.

Sva petorica uhićenih bili su na snimkama IS-a prilikom smaknuća njihovih žrtava u vrijeme dok je grupa vladala ogromnim teritorijem u Iraku, rekao je isti dužnosnik. 

Saddam al-Jamal, jedan od zatočene petorke priznao je iračkim snagama da je IS naoružao oružjem ukradenim od sirijske vojske. 

Službenik je rekao da je u posljednjih nekoliko tjedana od iračkih napada uz granicu sa Sirijom, poginulo 39 ISIL-ovih boraca, te da se skupina drastično osipa. 

Sredinom 2017. godine, Rusija je objavila da je vjerojatno ubila Baghdadija u zračnim napadima na Raqqu, no da još čekaju potvrdu te informacije. U rujnu iste godine je pak američki vojni čelnik rekao da je džihadistički vođa još uvijek živ i da se vjerojatno skriva u dolini rijeke Eufrat u istočnoj Siriji. 

Abu Bakhr al-Baghdadi | Author: Flickr Flickr
Od tada do danas mnogo se puta pričalo da je al-Baghdadi ranjen, no ne zna se što je od toga bila doista istina, a što informacije koje su trebale demoralizirati ostatke ostataka ISIL-ovih postrojbi.

Posljednji put takva se informacija pojavila 13. veljače ove godine, kad je rečeno da se al-Baghdadi oporavlja u Siriji od ozljeda zadobivenih u zračnim napadima, te da je odustao od daljnjeg vođenja kalifata i njihovih terorističkih skupina.  

"Imamo nepobitne informacije i dokumente od naših izvora iz terorističke organizacije da je al-Baghdadi još uvijek živ i da se skriva", izjavio je prije tri mjeseca general iračke tajne službe Abu Ali al-Basri, te dodao da se vjeruje kako se čelni džihadist skriva na sirijskoj strani granice s Irakom i to sjeveroistočno od mjesta Deir Ezzor.  

David i Dragana Haines Uhićeni ISIL-ovci Top News Ispovijest Hrvatice: ISIL mi je ubio muža, ja ću im suditi

Osim pedantne procjene gdje bi se mogao sakrivati, američki obavještajni izvori tad su javljali da je ranjen u svibnju 2017. godine, a navodno su to potvrdile i izbjeglice koje su pobjegle s područja koje je okupirao ISIL.

No, tvrdilo se čak i da je hospitaliziran zbog 'pogoršanog psihičkog stanja', a ovu je informaciju objavila novina Kurdistan 24. Tad se saznalo da vođa terorističke organizacije ima "višestruke teške povrede".

Osim dijabetesa, mučili su ga brojni prijelomi kostiju, a zbog prijeloma kostiju nogu ne može se kretati bez tuđe pomoći", kako je javila tad Al Jazeera English.

Inače, al- Baghdadija se moglo vidjeti samo jednom na snimci i to je bilo u lipnju 2014. na proslavi u Mosulu kad su proglasili osnivanje Islamske države. 

Našminkani ISIL-ovci Nevjerojatno Top News Očajni ISIL-ovci prerušavaju se u žene

Navodno je sam priznao da je zaradio višestruke povrede u napadima američkih zrakoplova u ožujku 2015. godine a dva mjeseca kasnije ISIS je izvršio odmazdu za pokušaj ubojstva njihovog vođe. Tvrdilo se da su neki od najkrvavijih terorističkih napada diljem Europe bili rezultat njihove osvete.

Također pojavila se i informacija da su trojica starijih terorističkih vođa otrovana, ali da su preživjeli pokušaj ubojstva. No, nikad se nije moglo sa stopostotnom sigurnošću tvrditi je li to istina ili samo razne tajne službe marljivo obavljaju svoj zadatak.

Ipak nakon ovog uhićenja čini se da ni al-Baghdadi nije više pretjerano siguran.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • markus69 17:14 12.Svibanj 2018.

    tko je dao nagradu,taj ga i štiti