Life
12751 prikaza

Roditi u kalifatu: "Žene su rađale bez tableta za bolove"

Raqqa
1/6
REUTERS
Samira iz Raqqae svjedočila je okrutnosti ISIL-ovih boraca prema djevojčicama koje su im rađale djecu

Samira al-Nasr u 40 godina rada u Raqqi porodila je na tisuće beba, ali kaže da ništa nije nalik onom porođaju kojem je prije dvije godine nazočila kao posebno odabrana primalja islamske države.

Nekoliko trenutaka nakon što se jednom turskom paru rodilo dijete, ocu islamskom borcu i njegovoj mladoj ženi - on je svog tek rođenog sina pokušao odjenuti u dječju vojnu odoru. Otac je ponosno izjavio da će i njegov sin odrasti i postati islamski militant. Samira mu je odmah prigovorila da to ne radi, jer da dječja nježna koža ne može podnijeti grubi materijal i nakon pregovaranja, uspjela ga je u to uvjeriti. 

Izraelski napad na Gazu 2018. Top News 10 krvavih ratnih sukoba koji će početi u 2018.

Samira al-Nasr, 66-godišnja žena jedna je od milijuna onih koji su živjeli pod nasilnom vladavinom islamske države u Siriji i Iraku. Svjedočila je nastranoj militantnosti kakvu svijet još nije vidio. Bila je prisiljena porađati na stotine beba islamskih vođa, prisustvujući najintimnijim trenucima njihovih izoliranih života koje opisuje neki put kao obične, a neki put groteskne.

Odmah nakon što je vojska Islamske države 2014. godine osvojila Raqqu i pretvorila ju u glavni grad, Nasr je počela dobivati telefonske pozive u svako doba dana i noći, pa je tako stekla ugled primalje 'podmlatka Kalifata'. Tijekom tri godine vozili su ju taksijima i policijskim autima u domove islamskih obitelji od kojih su mnogi bili stranci. 

Raqqa, Sirija, nakon što je SDF protjerao ISIL | Author: KHALIL ASHAWI/REUTERS/PIXSELL KHALIL ASHAWI/REUTERS/PIXSELL
"Moje su emocije bile pomiješane. Od straha i ljutnje, do bespomoćnosti. I nije bilo ni radosti ni ponosa što sam morala raditi za militante i njihove supruge. Nisu ni poštovali ovu profesiju. Bila sam prisutna pri rođenju, a onda bi me izbacili iz stana. Nisam stigla ni dati ženi koji savjet", kaže Samira.

Djeca "kalifata" tretiraju se kao rekviziti. Oni su glavni likovi u ISIL-ovim propagandnim spotovima, koji su često pokazivali djecu europskog, azijskoj ili afričko porijekla kako proučavaju Kuran ili se igraju s oružjem ili pak treniraju pucanje. Ostali spotovi podrazumijevali su prikazivanje adolescentnih momaka koji su vršili egzekucije nad ljudima koje su smatrali otpadnicima ili neprijateljima.  

David i Dragana Haines Čeka ih Haag ili Guantanamo Top News Kurdi otkrili gdje je ISIL pokopao 'sisačkog zeta'

Mlade žene bi uglavnom bile ushićene nakon što bi postale majke, iako mi se činilo da je većina ostala u neplaniranoj trudnoći. Svi su inzistirali na dojenju čak i čvrstom odgoju a da pupčana vrpca još nije bila ni odrezana. Muževi su nametali stroga pravila. Zabranili su Samiri da ženama daje lijekove protiv bolova ili drugu vrstu medicinske pomoći. Rekla je da bi žene neki put imale trudove i po 10 sati, ali muževi nisu dopuštali da im se daju tablete za opuštanje mišića, kakve se ženama daju rutinski.

"Te su žene podnosile jako puno boli. Muževi su tvrdili da bi lijek prekršio njihovu vjersku tradiciju i rekao da će zbog tih bolova bog ženu nagraditi", govori al Nasr koja je uvjerena da su se zapravo bojali da ne otrujem žene. Jednostavno nisu imali povjerenja u mene i lijek koji bih donijela. Nisu mi dopuštali ni da im dam čašu vode, osim one koju bi muž natočio."

Prisjetila se svojih iskustava porađanju ISIL-ovih beba s odvratnošću i bijesom. Osjećala se poniženo jer Nasr je ponosna žena koja zna svoj zanat i navikla je na poštovanje. Ona također ima oštar jezik, a njezin je posao izdavanje naredbi i savjeta, a ne da bude poslušna i krotka. 

Raqqa, borbe između SDF i ISIL | Author: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS/PIXSELL ZOHRA BENSEMRA/REUTERS/PIXSELL
Na vanjskom zidu njezine kuće usred pustoši koja je ostala nakon ratnih razaranja, još uvije visi znak koji oglašava njezine usluge. , uvelike je poštedio pustoš koju su joj stradali susjedi, visi znak koji oglašava svoje usluge. Poznata je kao Umm Alai, odnosno 'Alaiova mama' a dobila ga je rođenjem sina koji je također liječnik u Raqqi. Znak je probijen trima mecima i podsjetnik je na divlje bitke prošle godine, kad su snage SAD-a protjerale Islamsku državu iz grada.

 

Nasr kaže da je u početku pokušala odbijati porode Isilovcima, no ubrzo su joj postavili ultimatum - ili će biti primalja ili će ju ubiti javno na glavnom trgu. 

Njezin suprug, slabašne građe, umirovljeni knjiški čovjek, učitelj arapskog jezi,a bio je zatvoren nekoliko dana jer je pokušao posredovati između islamske moralne policije i susjeda kojeg je naljutila njihova željezna disciplina i moralni zakoni.  

"Jesam li imala izbora? Radila sam to protiv svoje volje. Čak i ako sam se bojala ili mi se sve to gadilo, sve je bilo potpuno nevažno. Jednostavno su me na to natjerali.", kaže primalja. 

Zlostavljana djevojčica U SIRIJI Top News Curica (13): "Silovali su me zbog komada kruha"

"Sirijska vlada je besplatno pružala usluge poroda, ali su islamski državni upravitelji počeli nametati naknade za ove usluge u bolnici kako bi povećali prihode za svoju novoosnovanu gradsku državu. Oni su naplaćivali po porodu 20 dolara za redovno rođenje i 50 za carski rez. Ali militanti su se suočili s problemom", prisjeća se Nasr.

Nisu imali povjerenja u lokalne liječnike i medicinske sestre da priđu njihovim ženama, bojeći se da bi im novorođenčad i rodilje mogli "otrovati" lijekovima, što se kosilo s njihovim vjerskim uvjerenjima. 

Budući da je skupina koncentrirala svoju moć u Raqqi krajem 2014. godine, njihov susjed Kurd došao se s njima pozdraviti jer su ga Isilovci odmah protjerali. U njegovu kuću doselio je Kenijac sa suprugom i tri odrasla sina, te još jednom Njemicom. On je postao glavni za brigu o udovicama čiji su muževi poginuli u borbama. 

"Predstavio se kao Abu Walid i čim je vidio znak na mojoj kući pozvao me u 'Kuću udovica' na razgovor. Čim sam mu počela objašnjavati da sam prestara i da više to ne radim, Walid nije prihvatio moje odbijanje. Inzistirao je da s njim odem u jednu veliku kuću. Nisam vjerovala što vidim. U njoj je bilo na desetke žena iz Tunisa, Saudijske Arabije, Egipta, Jemena, Somalije, Maroka, ali i Irkinja, Francuskinja, Njemica, Ruskinja, Turkinja i žena iz zakavkazja, ali i iz nekih drugih afričkih zemalja", prisjetila se al-Nasr i nastavila svjedočanstvo:

Raqqa | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

"To nisu bili ljudi ", rekla je za militante. Nasr je rekla da se ne sjeća koliko je beba porodila tijekom islamske državne okupacije, rekavši da ih je bilo previše i da se uvijek nadala za svakog od njih da će "biti posljednja". 

Zadnjih dana prije no što su morali napustiti grad, pozvana je u kuću jednog somalskog borca i njegove jemenske supruge. Žena je već bila u trudovima i teške povrede glave. 

"Njezin muž mi je rekao da je jurio na motoru kako bi izbjegao zračne napade pa da je njegova supruga pala s motora na leđa. 

ISIL, snimka zasjede u kojoj su pobili američke vojnike u Nigeru Terorizam Top News ISIL objavio video s pogibijom četvorice vojnika SAD-a

Muž je tražio da Nasr porodi dijete, ali joj je zabranio da liječi ženu i da joj sanira ozljede.  

Ipak, kako kaže, sjećala je moralnu obavezu porađati bespomoćnu i nevinu djecu. S druge strane predajući tu djecu militantima, izbjegla je vlastitu smrt, ali istovremeno ju je, kako kaže, stigla najteža božja kazna:

"Moj sin Alaa tijekom zračne uzbune krenuo je u grad pružati pomoć ranjenom stanovništvu. Molila sam ga da ne ide, da je opasno, ali mi je odgovorio da bi bila sramota da kao liječnik, sjedi u podrumu i sakriva se. Ipak bomba je pogodila zgradu u kojoj je pružao pomoć i tako sam izgubila sina", kaže Samira al-Nasr i dodaje kroz suze: "Moje srce je tamno od nepravde i moja je bol duboka", ispričala je za The Washington Post.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Limeni 00:53 29.Travanj 2018.

    novinarčiću, misliš na tablete PROTIV bolova