Top News
3333 prikaza

Guaido prošao obuku "vojske" koja je rušila Miloševića

Juan Guaido
Carlos Garcia Rawlins/REUTERS/PIXSELL
Nevjerojatne tvrdnje iznio je dvojac američkih novinara, a srpski aktivisti nisu zanijekali takve informacije

Samoproglašeni predsjednik Venezuele Juan Guaido proizvod je desetogodišnjeg projekta pod nadgledanjem "trenera za promjenu režima" prenosi Blic tvrdnje američkih novinara Maxa Blumenthala i Dana Cohena. 

U sklopu tog projekta, Guaido je, zajedno s petero studenata iz Venezuele, došao u Beograd na "obuku" koju su mu, navodno, držali bivši "otporaši". Prije sudbonosnog dana 22. siječnja ove godine kada se Guaido, predsjednik Narodne skupštine, proglasio za privremenog predsjednika, malo tko u Venezueli je čuo za njega. Prije nekoliko mjeseci, mladi političar bio je povezivan s ekstremno desničarskom skupinom za koju se vezuje ulično nasilje. Međutim, Blic je ovdje preskočio spomenuti da je Guaido izabran u parlament prije tri godine kao član socijal-demokratske stranke Volja naroda (Voluntad Popular). 

Iako se činilo da je Guaido došao kao grom iz vedra neba, on je zapravo bio proizvod "tvornice za promjene režima" američke vlade, piše Gray Zone Project, portal spomenutih američkih novinara. Oni tvrde da je Guaido "uvježban kako bi potkopao venezuelansku socijalistički orijentiranu vladu, destabilizirao zemlju i jednog dana preuzeo vlast".

Šijitska artiljerija otvara paljbu po pripadnicima Islamske države Globalni nemir Top News Ovih 10 ratova obilježit će 2019. godinu

"Pet venezuelanskih studentskih vođa je 5. listopada 2005. godine stiglo u Beograd dok je popularnost Huga Chaveza bilo na vrhuncu, kako bi imali obuku za ustanak. Studenti su stigli iz Venezuele uz pomoć Centra za primijenjene nenasilne akcije i strategije (CANVAS). Ova grupa se uglavnom financira kroz Nacionalnu zakladu za demokraciju, CIA-in ogranak koji funkcionira kao glavna ruka američke vlade u promoviranju promjena režim. Prema informacijama otkrivenima u internim e-mailovima Stratfora, obavještajne kompanije poznate kao 'CIA iz sjene', CANVAS je možda financirala CIA za obuku tijekom borbe protiv Slobodana Miloševića 1999./2000.", piše u tekstu.

U spomenutim e-mailovima piše i da su "djeca koja su vodila Otpor, odrasla, dobila odijela i dizajnirala grupu koja je posijala sjeme za brojne obojene revolucije". Dalje piše da su oni i dalje uvučeni u američko financiranje i praktički idu širom svijeta pokušavajući srušiti diktatore i autokratske režime. Venezuelanski kadar je preuzeo taktiku Otpora i demonstrirao je na ulicama, zajedno sa sličnim logom. Kako stoji u tekstu, krajem 2010. godine je Guaido s još nekoliko aktivista prošao obuku u Meksiku koja je održana u tajnosti. 

Juan Guaido Kriza nad krizama Top News Naftna velesila: Zemlja crnog zlata na rubu kaosa

Srđa Popović, osnivač CANVAS-a i jedan od osnivača i vođa studentske organizacije Otpor, za Blic nije izravno potvrdio da je Guaido bio u Beogradu tim povodom, ali ne krije da su prijatelji.

"Nije tajna da su brojni predstavnici venezuelanskog demokratskog pokreta moji prijatelji, da se poznajemo godinama i da smo bezbroj puta razgovarali o političkoj situaciji u toj divnoj, unesrećenoj zemlji. O tome sam i govorio i pisao više puta u knjigama i medijima i to nije nikakva tajna", kazao je Popović za Blic.

"Želim mom prijatelju Juanu Guaidu puno uspjeha na pregovorima, izborima koje Maduro očajnički odlaže i budućem vođenju zemlje jer je on kvalitetan, mlad i obrazovan čovjek kojeg prvi susjedi poput Brazila, Kolumbije i Argentine i čitav demokratski svijet priznaje kao pravog i legitimnog predstavnika Venezuele", poručio je Popović. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.