Top News
12160 prikaza

Cure informacije o tajnim istragama, i to u slapovima

Milijan Brkić
Slavko Midžor (PIXSELL)
Izuzmemo li slučaj Varge, policija rijetko otkriva tko im sabotira istrage. Često su to njihovi kolege koji ‘cinkaju’ za novac, drogu, usluge prostitutki, pa i za plastične operacije

Istraga falsifikatora Franje Varge, koji je za velike iznose izrađivao lažnu korespondenciju koja bi klijentima pod istragama ili na sudovima trebala olakšati pozicije, dovela je istražitelje i do vodećih ljudi desnog krila HDZ-a. Bivši MUP-ov informatičar Varga navodno je istražiteljima rekao da je Milijan Brkić koristio njegove usluge za obračune unutar HDZ-a.

- Ti navodi su laž i manipulacija, proizvod nečije zlonamjerne mašte. Manipulatori su iskoristili istragu Uskoka i činjenicu da poznajem Vargu, kao što ga poznaje i stotine drugih djelatnika MUP-a, da bi protiv mene iskonstruirali tu laž. I prije se to znalo događati, a ti navodi će se, kao i uvijek do sada, pokazati lažnima - rekao je Milijan Brkić komentirajući za Hinu medijske napise kako se uslugama Franje Varge koristio za unutarstranačke obračune u HDZ-u.

Dodao je i kako bi i članstvo stranke i javnost davno prije saznali da je bilo ikakvih unutarstranačkih obračuna u kojima su se koristile spomenute ili bilo kakve slične metode.

Rekao je i kako o svemu ima saznanja samo iz medija, a kako je riječ o Uskokovoj istrazi, zaključio je pomalo već otrcanom uzrečicom: “Prepustimo institucijama da odrade svoj posao”.

Varga je u svojem iskazu Uskoku, prema pisanju medija, navodno rekao da su se njegovim uslugama koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te potpredsjednik te stranke Milijan Brkić. Obojicu poznaje iz vremena dok je radio u MUP-u. Karamarko se nije osobno oglasio, no izvori bliski njemu su za Večernji list rekli kako je Varga navodno Karamarku bio doveden kao vrlo stručan informatičar koji će napraviti analizu krađe glasova na izborima 2015. na Apisu, ali to nije napravio. Karamarko je bio uvjeren da je 2015., kad je vodio HDZ,a bio pokraden na Apisu, gdje se oni prebrojavaju. 

Milijan Brkić Udar s desna Top News Je li Penava samo žrtva rata Plenkija i Brkića?

Franjo Varga je pritvoren zbog sumnje da je izradio lažne SMS-ove za Zdravka Mamića, odnosno da je izradio lažnu prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan vršio pritisak na suca prije objave prvostupanjske presude u tom predmetu da bez ikakvih dokaza osudi Zdravka Mamića. Vargu terete da je lažnu prepisku potom dostavio Mamiću, koji ju je pak objavio na konferenciji za novinare 4. lipnja.

Prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu, Varga je izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda RH koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je Mamić, koji je nepravomoćno osuđen na 6,5 godina, iskoristi u predstojećem žalbenom postupku, ali ga je u tome spriječila dojava da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje. Po USB stick s krivotvorenom korespondencijom netko iz Dinama je, piše Večernji list, trebao doći prošli petak, ali noć prije Varga je saznao da je pod nadzorom.

- Uništi sve hard diskove - upozorio je Blaž Curić Vargu javivši mu da je pod mjerama. No policija je presrela upozorenje i odmah ishodila nalog za pretragu Vargina stana. On je dio opreme uspio uništiti pa ostaje vidjeti hoće li istražitelji uspjeti povratiti uništene podatke. Uskok sumnja da je lažnu korespondenciju radio za više osoba protiv kojih se vode kazneni ili drugi postupci. Ostaje da se vidi je li tu i navodna korespondencija Martine Dalić i Andreja Plenkovića, kojom je iz Londona u svibnju mahao Ivica Todorić.

- To ste mogli, bez da ste nekakav forenzičar modernih tehnologija, shvatiti da je riječ o fabriciranim informacijama. Što se i ispostavilo. A sve u vezi ove afere očekujem od nadležnih tijela da do kraja istraže. Apsolutno do kraja - ustvrdio je premijer.
Kako piše Večernji list, obruč oko Varge počeo se stezati u kolovozu, kad je posjetio Zdravka Mamića u Hercegovini. Istražiteljima je, navodno, priznao kako je tom prigodom s Mamićem razgovarao o toj lažnoj dokumentaciji.

Policija ima snimku glasa koji je upozorio Vargu i broj mobitela s kojeg je poziv upućen. Informacija o mjerama mogla je procuriti ili iz PNUSKOK-a ili sa suda.

Naime, da bi netko bio na tajnim mjerama (prisluškivanja i(li) praćenja) potrebno je ishoditi sudski nalog.  Na zahtjev Uskoka izdaje ga sudac istrage Županijskog suda na području na kojem se provodi istraga. U ovom slučaju osječkog. No moguće je i da je netko tko je znao za mjere upozorio zainteresiranu stranu, koja je potom obavijestila Vargu. On se pak znao hvaliti vezama i poznanstvima u visokoj politici pa su se pojavile informacije da mu je upravo netko iz tih krugova poručio da uništi hard diskove. 

Tomislav Karamarko i Milijan Brkić Krivotvoritelj Top News Vasin, Karamarkov ili Mamićev: Čiji je čovjek Franjo Varga?

No to nije prvi slučaj da su mjere vezane uz najtajnije istrage moćnika, političara, poduzetnika i kriminalaca “pukle”. Primjerice, u listopadu 2015. sudac istrage sa zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić prihvatio je zahtjev Uskoka da se sutkinju Ustavnog suda Slavicu Banić podvrgne mjerama tajnog nadzora zbog sumnje da učestalo kontaktira sa Zdravkom Mamićem i još nekim ljudima iz njegova kruga koji, sumnjali su istražitelji, na Ustavnom sudu pokušavaju srušiti odredbe Zakona o sportu. Izmjene

Zakona o sportu koje su ražestile Zdravka Mamića Sabor je, na prijedlog zastupničkih klubova SDP-a i NHS-a, izglasao 15. srpnja 2015., a stupile su na snagu 1. kolovoza iste godine. Dva mjeseca kasnije Damir Vrbanović je u ime HNS-a Ustavnom sudu podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba toga Zakona. No samo 12 dana od podnošenja prijedlog je povukao.

Vrbanovićevo povlačenje prijedloga za ocjenu ustavnosti koincidira s trenutkom kad je do osoba iz Mamićeva kruga procurila informacija da su im telefoni pod nadzorom Uskoka. Tko im je dojavio da su na mjerama nije otkriveno.
Vlasnik C.I.O.S.-a i jedan od optuženika u slučaju Agram, Petar Pripuz, lani je mjesecima bio pod nadzorom istražitelja. Noć prije nego što je policija krenula u uhićenje osumnjičenih, Pripuz se, slučajno ili ne, prijavio u zagrebačku bolnicu Sveti Duh zbog srčanih problema. Izbjegao je uhićenje i u bolnici ostao nekoliko dana.

On i ostali osumnjičenici sumnjiče se da su se organizirali u zločinačko udruženje u sklopu kojeg su izdavanjem fiktivnih računa izvlačili novac iz C.I.O.S.-a i tako izbjegavali plaćanje poreza na promet, a na taj način iz C.I.O.S.-a su, kako se sumnja, izvukli između devedeset i sto milijuna kuna. Javnost nikad nije saznala je li netko iz sustava dojavio Pripuzu kad ga namjeravaju uhititi.

U policiji su, i to u njezinim najelitnijim dijelovima, imali niz “krtica” koje su odavale najtajnije istrage. Ovaj megaskandal nikako da dobije sudski epilog. Suđenje Vladi Rajiću, Josipu Petroviću, savjetniku u MOL-u, slavonskim moćnicima Stipi Barišiću i Damiru Iviću, poduzetnicima i šestero policajaca optuženih za mito i korupciju i dalje traje na Županijskom sudu u Zagrebu. Prema optužnici, Rajića se tereti da je od 2010. do 2012. s Igorom Mlinarom osmislio način kako da preko policajaca Vjekoslava Drnića i Marka Svaline dođe do informacija iz tajnih istraga PNUSKOK-a.

Rajić je kum prije tri godine ubijenog Vinka Žuljevića Klice, poduzetnika kojeg je policija sumnjičila za razna kaznena djela, no njihove sumnje nisu bile potvrđene sudskim presudama. Rajić je, stoji u Uskokovoj optužnici, bio i glavni prodavač povjerljivih informacija, koje je redovito kupovao od mreže korumpiranih hrvatskih policajaca. Za Rajića je radilo osam istaknutih policijskih inspektora zaduženih za najosjetljivije istrage u Hrvatskoj: od HAC-a, Bandićevih zamjena zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba, prodaje zemljišta u Osijeku, krijumčarenja droge pa do malverzacija u Badelu i tvrtki URIHO.

Policajci su, tvrdi Uskok, informacije i transkripte iz policijskih istraga, osim za novac, prodavali za građevinski materijal, estetske operacije i obećanje o napredovanju u policiji. Među optuženima je i policijska inspektorica Selma Abadžić, koja je bila vjenčana kuma Enisi Karamarko, bivšoj supruzi Tomislava Karamarka.

Šestero optuženih policajaca su krajem 2012. uhićeni te su potom suspendirani, a nekoliko ih je tijekom sljedećeg razdoblja dobilo i otkaz. Nakon što su uhićeni, bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić je u Saboru rekao kako su curenjem informacija iz PNUSKOK-a bile ugrožene četiri tajne istrage.  

Tolušićev vozač SKANDAL Top News Zašto vozač jednog ministra zna koga policija prisluškuje?

I slučaj policijskog inspektora Mislava Merkaša još nema sudski epilog. Štoviše, suđenje bivšem zagrebačkom inspektoru Mislavu Merkašu koji je, umjesto da suzbija prostituciju, organizirao zaštitu svodnika i prostitutki, nikako da počne. Dosad se dobar dio prostitutki i svodnika nagodio s Uskokom. Uglavnom na blage kazne i povrat nezakonito stečenog novca, no Merkašu i nekolicini preostalih optuženika zbog proceduralnih razloga suđenje još nije ni počelo. 

Podsjećamo, Uskok tereti Merkaša da je od kraja 2006. do 6. prosinca 2012., kao inspektor zadužen za borbu protiv prostitucije, svodnicima odavao informacije o racijama, za što je, prema optužnici, uzeo 162.000 eura. Među optuženima su i njegova supruga, također policajka, svodnici i prostitutke. Merkaš je godinama bio jedan od glavnih zagrebačkih inspektora zaduženih za suzbijanje prostitucije. No on je svodnike unaprijed upozoravao o racijama štiteći od uhićenja njih i prostitutke.

Ubirao je, tvrdi Uskok, mjesečnu naknadu u iznosu i do 1000 eura, no znao se naplatiti i besplatnim seksom. U šest je godina korumpirani inspektor, kojeg su makroi koje je štitio prozvali “inspektor Prilika”, ubrao i do 162.000 eura. U svemu mu je pomagala supruga, također djelatnica MUP-a. Mjesecima su se inspektori pitali kako im propada svaka ozbiljnija istraga usmjerena protiv prostitucije i otkud cure informacije. Prisluškivanjem telefona iz Oglasnika došli su do nevjerojatnih spoznaja. Prepoznali su poznati glas kolege.

“Jedinica je. Igrajte na jedinicu. Igrajte na sigurno”, kratko bi im poručio Merkaš. Bila je to dogovorena šifra za: “Isključi mobitel i ne primaj pozive od klijenata”, “pod nadzorom ste” ili “izvađen je tajni nalog suca za prisluškivanje ovoga broja”. Naravno, svodnici bi nakon toga odmah isključili taj broj. Znali su reći prostitutkama da se “odmaraju” jer slijedi racija.

Kad bi opasnost prošla, Merkaš bi ih nazvao i rekao: “Ne morate se više odmarati. Možete igrati na dvojku, sigurno je”. To je značilo da se mogu vratiti na “posao”. Kako se Merkaš ne bi previše izlagao, novac od svodnika navodno je ubirala njegova supruga, a ona ih je znala i upozoravati na racije.

Takve usluge plaćalo mu je više svodnika. Jedan je za zaštitu plaćao po 1000 eura, dok nije zapao u probleme. Tad su mu počeli dva, tri puta mjesečno slati djevojke na besplatni seks. Uvijek je, navodi se u optužnici, tražio bolje cure i one koje su bile nove u poslu. Uglavnom su se sastajali u jednom hotelu u Novom Zagrebu...

Pristup tajnim i povjerljivim informacijama, koje se mogu dobro unovčiti, za neke policajce očito predstavlja izazov kojemu se ne mogu oduprijeti. Nekadašnji zagrebački policajac Dubravko Sikermeštar je na traženje Bojana Meštrovića za obećanu nagradu odlučio ući u trag čovjeku kojeg nikako nije mogao locirati. 

Sikermeštar je vrijedno prionuo na posao i u siječnju 2015., mimo propisa, ušao u informacijski sustav MUP-a te Bojanu Meštroviću dao osobne podatke Paška K. Meštrović je od detektiva tražio mu osigura kontakt s Paškom K., kojega je smatrao odgovornim za nestanak svojih 530.000 eura! Policajac je zato uputio Pašku K. službeni poziv za obavijesni razgovor 30. siječnja 2015. u službenim prostorijama VII. policijske postaje u Zagrebu.

Kad je Paško K. došao, policajac je o tome izvijestio svojega kompanjona, a potom sukladno dogovoru odveo Paška K. u kafić kako bi omogućio Meštroviću da se s njim sastane. Bojan Meštrović je na Županijskom sudu u Zagrebu optužen da je sa Safetom Kalićem, veletrgovcem drogom kojeg zbog golemog bogatstva zovu i balkanski Escobar, i Milanom G. početkom 2013. organizirao skupinu koja je u Turskoj nabavila 700 kilograma heroina i namjeravala ga prodati u zapadnoj Europi! No ovaj je posao propao jer je američka DEA pratila njihove poteze od početka!

ATJ Lučko Povjerenje? Life Otkrivamo: Istrage propadaju zbog pokvarenih murjaka

A policajac Dubravko Sikermeštar, koji je dileru htio pomoći da dođe do svojeg novca organizirajući lažni obavijesni razgovor, pa još čovjeka isporučio kriminalcu, imao je još sličnih “poslovnih pothvata”. Kako smo već pisali, s kolegom Fehimom Grošićem je 2015. došao na ideju da od poduzetnika Stipana Ivića (37) (u svibnju 2017. ubijen je na zagrebačkoj tržnici Špansko) traže mito!

Učinili su to nakon što im je jedan čovjek prijavio da ga Stipan Ivić iznuđuje uz prijetnju i silu. Policajci Dubravko i Fehim su potom nazvali Ivića pa mu ponudili da će za 5000 eura, koristeći svoje poznanstvo u Policijskoj upravi zagrebačkoj, zaustaviti daljnju istragu, a čovjeka koji ga je prijavio nagovoriti da odustane od svega. No plan im se izjalovio, ali je i Ivić loše završio.

U bivšeg boksača i vlasnika narodnjačkog kluba Ivića 7. svibnja je na zagrebačkoj tržnici Špansko pucao pasionirani ljubitelj folk glazbe Mirko Marić, njegov dobar poznanik, koji se nakon toga predao policiji. Ivića je u tom trenutku policija sumnjičila za dvije iznude u iznosu od po 20.000 eura, za koje su ga prijavili građani.

Nakon nekoliko dana Ivić je preminuo od zadobivenih ozljeda. Sikermeštar i Groši, tad već bivši policajci, na Županijskom sudu u Zagrebu prošlo ljeto priznali su ova dva slučaja, kao i još neke druge slučajeve zlouprabe položaja te se s Uskokom nagodili na godinu dana zatvora, što im je zamijenjeno radom za opće dobro. Sikermeštar je lani, 29. studenoga, u Zagrebu s više hitaca iz pištolja ubio Anu Kurtanjek. Potom je presudio i sebi ispalivši si metak u glavu.

Na Županijskom sudu u Rijeci traje suđenje skupini dilera, među kojima su i četvorica istarskih policajaca: Amir Jusufović, Sebastian Ivančić, Krešimir Ćorluka i Željko Radolović. Umjesto da hvataju dilere droge, oni su ih, tvrdi Uskok, štitili. Jusufovića terete da je organizirao zločinačko udruženje u okviru kojeg je i sam posredovao u kupoprodaji droge.

Jusufović je optužen i da je od dvojice pripadnika narkomiljea primio najmanje 130.000 eura mita, kao i da se s Andrejem Butkovićem dogovorio da će mu omogućiti prodaju heroina u Istri i da će ga, za dobru novčanu nagradu, pravodobno obavještavati i dostavljati mu službene podatke o postupanju policije i pravosuđa protiv njega.

Uskok tvrdi da je Jusufović po toj osnovi mjesečno primao od 1500 do 5000 eura. Njegov kolega Ivančić je za to navodno znao, piše Novi list, ali o tome nije izvijestio nadređene, nego je i u jednom navratu pratio kako Butković preuzima heroin i nije reagirao. Jusufović se još tereti i da je, nakon što je saznao gdje se nalazi skrivena droga druge preprodavačke mreže, iz jednog paketa žlicom izvadio 90 grama kokaina i predao ga Butkoviću, a potom su otišli do drugog mjesta, gdje su bila skrivena četiri paketa heroina, koje je Jusufović predao Butkoviću i za to dobio 20.000 eura.

Optužen je i da je u Butkovićevu mrežu uključio i Gorana Frančulu te omogućavao zaštitu od policijskih akcija pri trgovini drogom. Policajac Željko Radolović, prema optužnici, dostavljao je dilerima informacije o djelovanju policije te je za to od Butkovića dobio mobitel, dva digitalna fotoaparata i 500 kuna.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 20:31 30.Rujan 2018.

    Ovo nije curenje informacija, već tsunami , po meni veliku zaslugu imaju garavi i vaso.

  • fran68 01:19 30.Rujan 2018.

    Podaci cure preko deset godina a prvi put se istrazuju sto nekom ocigledno smeta. Najvise su "curili u vrijeme Ranka Ostojica, principijelno pred svake izbore.