Top News
2106 prikaza

Da vas Račan vidi, sve bi vas smijenio

Davor Bernardić i Arsen Bauk
Patrik Macek (PIXSELL)
Pred unutarstranačke izbore dio za smjenu Bauka, a u Zagrebu tvrde da imaju dokaze o manipulaciji

Iako rejting SDP-a pada, oni su u dubokim unutarstranačkim sukobima nakon odluke o raspisivanju unutarstranačkih izbora. Bivšeg ministra uprave Arsena Bauka i šefa Kluba zastupnika SDP-a dio zastupnika optužuje da je pokušao ograničiti demokraciju svojim prijedlogom da se ne može kandidirati nitko tko se nije pojavio na pola sastanaka stranačkih tijela na koje su pozvani. 

Osim što je zbog toga Gordan Maras podnio ostavku na mjesto potpredsjednika kluba, Ranko Ostojić ga je prozvao da je pokušao pogodovati nekima u izborima u splitskoj županiji. 

Protiv njegova prijedloga je ustao i potpredsjednik stranke Zlatko Komadina, a danas na klubu zastupnika će se povući pitanje može li uopće Bauk nakon ovoga voditi klub u Saboru.

Gordan Maras i Arsen Bauk | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Osim tih bitaka u stranačkoj središnjici, u Zagrebu, koji je nekad bio najjača stranačka baza, troje protukandidata je direktno i indirektno optužilo Denisa Hrestaka za moguću manipulaciju cijelim izbornim procesom jer je neovlašteno prikupljao podatke o članovima u stranačkoj bazi. 

Hrestak vrijedi kao favorit predsjednika stranke Davora Bernardića za čelnika SDP-a Zagreb, a suprotstavljaju mu se Gordan Maras, Aleksandra Kolarić i Alen Čičak.

U ponedjeljak smo dobili na uvid i mail od prošle godine koji članica Hrestakova tima Tamara Čubretović slala na Črnomercu kojima zahtijeva da se dvoma članovima smanji članarina na kunu, troje poveća na 20 kuna, a dvoje treba brisati iz članstva. 

Plaćanje članarine je uvjet za glasovanje, pa je sumnja da su lojalni članovi obaviješteni o dugu, on im smanjen, dok su oni protivnički izbrisani ili neće moći glasati zbog duga.

Osim toga, Kolarić je dobila i SMS-ove u kojima Denis Hrestak čestita rođendan članovima koji ga nisu nikad upoznali. To znači da je iz baze mogao povući njihove datume rođenja. Hrestak je informatičar, radio je u središnjici SDP-a.

"Već mjesecima se priča o promjenama članarina kako bi se pogodovalo kandidatima na mjesnim izborima. Ovaj mail to dokazuje. Svi članovi moraju imati pravo glasa", kaže Kolarić, kojoj su i SMS-ovi dokaz korištenja baze.

Aleksandra Kolarić | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)
Alen Čičak podržava njen zahtjev Davoru Bernardiću da se svima daje ispis u logiranje u bazu.

"Nije normalno da čovjek koji je upravljao bazom ima mogućnost kandidiranja. Mi nemamo uvid, nemamo jednakopravno oružje", kaže Čičak.

Maras isto kaže da izbori trebaju biti transparentni, a na upit o manipulaciji odgovara: ako nešto zvuči kao vjeverica, izgleda kao vjeverica, onda vjerojatno i jest vjeverica.

I Čubretović i Hrestak odbacuju optužbe. Čubretović kaže da je mail slala u sklopu godišnje reevidencije članstva.

"Svi su bili obaviješteni. Radi se o pokušaju manipulacije, pa čak i ucjene jer nisam zaposlila sina gospođe koja je u timu s Kolarić", kaže Čubretović.

"Nisam povlašten i nisam imao pristup bazi. Ne znam tko je dužan članarine niti me zanima", kaže Hrestak.

Dodao je da neki članovi njegova tima imaju uvid u bazu po svojoj funkciji, pa je tako saznao neke rođendane, ali je neke otkrio i na društvenim mrežama i kandidacijskim listama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.