Top News
3970 prikaza

Bandić i Kikaš 'smjestili' Beri i SDP-u milijunski dug

Milan Bandić i Slobodan Ljubičić
Marko Lukunić (PIXSELL)
SDP se našao pred velikim problemom - čeka ih ovrha zbog novca za kojeg se ne zna gdje je završio

Prema odluci Visokog trgovačkog suda stranka SDP morat će podmiriti dugove predizborne kampanje iz 2009. koje nisu platili, a koji su se s kamatama i sudskim troškovima sa početnih 4,3 milijuna kuna duga popeli na više od 9,5 milijuna kuna.

Tužbu je u ime Televizije Sljeme na čijem je čelu u to doba bio 'Bandićev čovjek' Slobodan Ljubičić, vodio odvjetnik Vedran Podlipec koji nepravomoćnu presudu nije htio komentirati. 

Dragan Bagić Cinizam, ne politika Top News HDZ je ispred SDP-a jer okuplja klijentelističke grupe

Riječ je o originalnom iznosu od 4,3 milijuna kuna koje su, navodno, potrošene za predizbornu kampanju Milana Bandića 2009. godine dok je on još bio član SDP-a. Kampanju je osmislila tvrtka Designsystem koja je naručivanje spotova povjerila tvrtki Advans, a plaćanje je na kraju došlo Televiziji Sljeme koja traži povrat novca za sav zakupljeni medijski prostor. 

Ugovorom o cesiji prvo je dug od Advansa preuzeo Designsystem, a onda na kraju Televizija Sljeme, dok je trošak kampanje pripisan SDP-u Zagreb, dakle ne središnjici na Iblerovom trgu.

Izvori bliski Bandiću koji žele ostati anonimni tvrde da, navodno, nije bila riječ 'samo' o Bandićevoj kampanji, niti su u pitanju samo od njega odobrene cifre, već se time financirala i kampanja za Zorana Milanovića koji se u isto vrijeme kandidirao kao prvi na listi za zagrebačku Gradsku skupštinu. Miland Bandić s Josipom Kregarom morao je odmjeriti snage u drugom krugu, dok je Milanovićeva situacija bila jasna već nakon prvog kruga.

Milan Bandić je, tvrdi Jutarnji list, Državnom izbornom povjerenstvu u izvještaju naveo da je za cijelu kampanju prikupio 2,7 milijuna kuna kao i da je još 257 tisuća ostalo u blagajni, pa se postavlja pitanje što se napravilo i gdje je otišao ostatak novca, ili zašto je Bandić podnio nepotpun izvještaj. SDP najavljuje da zbog tog nesrazmjera možda alarmiraju i DORH.

Posrednici se slažu da je bilo dobre volje prije početka suđenja 2012. godine dug bi se riješio, no SDP nije pokazao volju da plati usluge. Pitanje je jesu li cifre prenapuhane, no dokumentacija o svakoj potrošenoj kuni navodno postoji u SDP-u, kao i na sudu. Oni pak imaju pravo na žalbu, a slučaj su pokušali srušiti tako što tvrde da je ugovore o cesiji potpisivala tadašnja SDP-ovka, a sada zaposlenica gradonačelnikovog ureda Jelena Pavičić Vukičević, za što, kažu SDP-ovci, nije imala ovlasti.

To je središnje pitanje slučaja - kako je sud odjedanput važećim proglazio potpis osobe koja za to nije imala ovlasti, i koja je jasno rekla da iza naredbi stoji Milan Bandić.

Najveći je problem za stranku što, čini se, SDP nema dovoljno novaca da pokrije ekscesno trošenje na koje se nadodaju kamate i sudski troškovi. Stranka nije objavila svoj financijski izvještaj za 2017. godinu, no iz izvještaja za 2016. godinu čini se kako SDP zaista taj novac nema.

Davor Bernardić Propao projekt Top News Bero je SDP-ov Trump: Potopio je stranku, traže novog šefa

Za izjavu o aferi potpisivanje smo htjeli pitati Jelenu Pavičić Vukičević međutim gospođu se cijeli dan nije moglo dobiti u njezinom uredu, a nisu htjeli ustupiti njezin broj telefona. Nepravomoćna presuda donesena je 22. siječnja, a stranka ima 15 dana da dobrovoljno podmiri dug prije no što se Televizija Sljeme može naplatiti ovrhom.

Do Ivana Nikolaševića, čovjeka na čelu agencije za oglašavanje u medijima Advans, nismo uspjeli doći, a iz njegovog su nam ureda rekli ne samo da ne možemo dobiti kontakt 'nego nam ne mogu niti potvrditi ime glavne i odgovorne osobe, već ako je pronađemo na internetu'.

Izvori bliski SDP-u kažu nam da je 'spominjanje Milanovića' samo ovdje da zamuti vodu, jer kako bi, kažu, inače bilo moguće da se SDP od početka odriče fakture ako je bila potrošena za Milanovića, tadašnjeg predsjednika stranke.

- SDP od početka negira trošak, a sve vam je jasno iz toga da je papire potpisala osoba koja nije smjela, i da je na sudu rekla kako je naredba došla od Milana Bandića. Čemu uopće ta količina gotovine, a osim toga Bandić je dvije godine još i skupljao novce za kampanju, pa nikome ništa. Nevjerojatno je također da je prvostupanjski dosuđeno upravo ovako, a onda se odjedanput sve okrenulo naglavačke - zašto i kako? I kako se tu uklapa Z1 televizija, pa nisu oni agencija, a ako je suditi po glasinama riječ je o Bandićevom mediju, još kad se vidi sprega Bandića, njegove zamjenice Pavičić Vukićević i Slobodana Ljubičića, mislim da je jasno po čemu je riječ - kaže izvor i napominje da SDP, ako žalba ne prođe, stranka može tužiti osobe za koje smatra da su napravile i potpisale trošak, te time napravile štetu.

To bi značilo da, po toj logici, SDP ima pravo tražiti naplatu od Bandićeve desne ruke, Jelene Pavičić Vukičević, čiji potpis stoji na dokumentima.

- Prema pravilniku iz 2009. godine, jasno je koliko se moglo potrošiti u kampanji, a to je dvostruko od očekivanog broja mandata. Također je prema stranačkim aktima bilo potpuno jasno da su ugovore o cesiji mogli potpisati samo predsjednik SDP-a ili poslovni direktor - rekao je za Jutarnji list Dinko Suton, bivši poslovni tajnik SDP-a.

Stranka će tražiti reviziju, no to i dalje ne znači da će biti pošteđeni plaćanja, a poznato je da SDP financijski ne stoji dobro, prije dvije godine imali su minus veći od šest milijuna kuna, a za financiranje prošlogodišnjih izbora založili su imovinu i digli kredit.

- SDP je zaprimio presudu putem odvjetničkog ureda 25. siječnja 2018., te će u zakonom predviđenom roku pokrenuti postupak revizije kod Vrhovnog suda RH. SDP želi, međutim, upozoriti da se dogodio pravosudni presedan te da postoji dramatičan nesrazmjer između prijavljenih troškova kampanje i iznosa koji se potražuje - stoji u priopćenju iz SDP-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.