Top News
2632 prikaza

Dalija Orešković: 'HDZ želi ozakoniti toleranciju na korupciju'

Patrik Macek/ PIXSELL
Zakonski prijedlog ne potvrđuje nultu stopu tolerancije na korupciju, nego uvođenje nulte stope učinkovitosti borbe protiv korupcije

Saborska zastupnica Kluba Centar-Glas oštro se zakačila s HDZ-ovcima ovaj tjedan oko prijedloga Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Bivša predsjednica Povjerenstva koje se bavi tim pitanjima upozorila je da se ovakvim zakonom, ako se usvoji, dopušta tolerancija na korupciju.

O nultoj stopi tolerancije:

Zakonski prijedlog ne potvrđuje nultu stopu tolerancije na korupciju, nego uvođenje nulte stope učinkovitosti borbe protiv korupcije. U vrijeme kad sam vodila Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa nije bilo niti je smjelo biti nedodirljivih. Povjerenstvo je postavljalo nove standarde te djelovalo javno i transparentno, dok HDZ tu instituciju sad praktički briše.

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Sandra Šimunović/PIXSELL

Ima li novosti u zakonu ili promjena na bolje?

Zakon donosi i neke novine, no i taj mali iskorak zaslužuje ismijavanje i ne donosi ništa novo. Novi se Zakon također bavi terminologijom pa se izvješća dužnosnika o imovinskom stanju više neće tako zvati, nego imovinska kartica, a dužnosnici će biti obveznici, i to su ti veliki iskoraci i novotarije. Žao mi je što se ministar Malenica nije sjetio promijeniti sam naziv tijela jer bi puno primjereniji naziv umjesto Povjerenstva, ustrojen s profesionalnim zaposlenicima, bio Ured za prevenciju korupcije.

O gušenju učinkovitosti Povjerenstva:

Najveća učinkovitost Povjerenstva proizlazi iz javnosti rada sjednica i javne objave njegovih odluka, a sad je osmišljeno da Povjerenstvo na temelju diskrecijske odluke može isključiti javnost sa sjednica, kao i javnu objavu svojih odluka ako tako nalaže zaštita privatnosti, javnog interesa ili sigurnosti. Veći nonsens je teško i zamisliti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:14 06.Prosinac 2021.

    hsdz je nanio toliko zla da je to za nevjerovati