Top News
1582 prikaza

Detektiv Žac: Posrnuli policajac ili žrtva namještaljke

Željko Dolački
Zeljko Lukunic (PIXSELL)
Dolački je bio čovjek od povjerenja i nekadašnjeg ministra Ranka Ostojića

Detektiv Željko Dolački uvijek je izazivao pozornost. Počelo je 1999. nakon poznatih uhićenja vesele gradske ekipe, poznatije kao 'Zločinačka organizacija', kada je prvi put mladi inspektor MUP-a, Odjela za borbu protiv organiziranog kriminala, dospio u fokus javnosti. Žac, to mu je nadimak, pojavio se na svjedočenjima protiv Nikice Jelavića, Blaža Petrovića i njihove gomilice, s dugom kosom i stavom 'neće mene nitko zajebavat'. 

Novinari su ga voljeli. Bio je drugačiji, nekako pristupačan i njegove priče imale su smisla. Od svega što je pokazivao najsnažniji dojam je bila njegova socijalna inteligencija. Spektakularno suđenje 'zločinačkoj', organizirano u sportskoj dvorani zatvora Remetinec, spektakularno je propalo. 

Željko Dolački izašao iz pritvora u Remetincu | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)
Žac je, naravno, postao kolateralna žrtva  kao i glavna tužiteljica u tom predmetu Dunja Pavliček.  Protiv Dolačkog su se pojavile optužbe za podmetanja i nepravilnosti u radu te je zajedno s Belinom protiv njega neko vrijeme vođen disciplinski postupak, a on je duže vrijeme bio pod suspenzijom. 

Obrane optuženih u procesu izravno su ga prozivale da zajedno s tužiteljicom Pavliček »pakira« okrivljenicima.  Svejedno, tadašnji ravnatelj policije Ranko Ostojić držao je Dolačkog u svojoj ekipi posebnih istražitelja koja se bavila najsloženijim istragama: od lova na Gotovinu do otkrivanja tijekova novca za kupnju oružja iz Domovinskog rata

"Žac je dečko koji se zna snaći. Brzo misli, dobro improvizira i ima izravan nastup", opisuje ga jedan od kolega iz MUP-a koji je zajedno s njim radio. 

Kada je vrijeme Ostojića prošlo i kada se HDZ vratio na vlast 2004. Dolački je, kao i drugi iz specijalne skupine inspektora, završio na margini. Premješten je iz elitne skupine detektiva za inspektora u Sisak. Nije se previše uzbuđivao. Posao je posao, lopovi i krimosi su isti u Sisku i Zagrebu. Svi, naime, kradu. 

Vraćen je u Zagreb koncem 2012. na funkciju šefa antimafijaškog ureda PU zagrebačke.

Sve je bilo mirno do srpnja 2016. kada je poput bombe pukla vijest o provalnoj krađi u sef krim policije. Usred središta u Heinzlovoj ulici. Nestalo je gotovo 290 tisuća eura, 640.000 kuna te preko dva kilograma zlata. Cijeli sadržaje sefa u kojem se čuvali materijalni dokazi izuzeti iz krim istraga. 

Sumnja je pala na Dolačkog, pa ga USKOK hapsi i šalje u istražni zatvor. Onaj isti gdje je, prije 17 godina, svjedočio protiv članova zločinačke 

Danas je na Županijskom sudu potvrđena optužnica protiv Dolačkog. Istražitelji ostaju pri svome: 'smijenjeni načelnik zagrebačke službe organiziranog kriminaliteta od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. koristeći činjenicu da su mu bili dostupni privremeno oduzeti predmeti iz više kriminalističkih obrada PU zagrebačke, iz prostorije u kojoj su se nalazili oduzeti predmeti otuđio i za sebe zadržao gotovo 290 tisuća eura, 640.000 kuna te preko dva kilograma zlata. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.