Life
83656 prikaza

Najopasniji Zagrepčanin htio u Srbiju, no i tamo bi ga ubili?

Sprovod Vinka Žuljevića Klice
Željko Lukunić (PIXSELL)
Bivši visokorangirani dužnosnik MUP-a, uvjeren je da je riječ o naplati starog, “domaćeg” računa

Čim nisu našli ništa jače u prva 24 sata, piši propalo, ispričao je prije gotovo dvije godine u razgovoru za Express stručnjak za sigurnost, prepun skepse u vezi s istragom ubojstva Vinka Žuljevića Klice. 

Drugi stručnjak, bivši visokorangirani dužnosnik MUP-a, bio je uvjeren da je riječ o naplati starog, “domaćeg” računa.

"Bez obzira na pancirku, Klica se osjećao sigurnim. Da je riječ o motivu svježijeg datuma, netko bi mu dojavio, poslao upozorenje. Ne bi bio tako ležeran. Otkazao je osiguranje, hodao je sam... a u tom svijetu, računi uvijek dolaze na naplatu. Nema tu “zastare”."

Naručitelj ubojstva bio je sigurno netko vrlo, vrlo bogat. Na ovako pažljivo planiranom i izvedenom atentatu moralo je dulje raditi dosta ljudi. Bez nekoliko stotina tisuća eura nije bilo moguće ni pomišljati na počinjenje...

Nema nikakve sumnje da su Klici mnogi htjeli “vratiti dug”. Osim poznatih smjerova istrage, u kuloarima se spominjala i mogućnost da su Klicu likvidirali pripadnici albanskog podzemlja, kako bi, navodno, spriječili šverc oružja Makedoncima.

Makedonija je tog svibnja 2015. godine bila uzavrela, atmosfera je bila kao “prije kiše”. Ova se teza suočava s jednom logičkom preprekom, koja možda nije nepremostiva. Što će, naime, Makedoniji oružje kad ga kao država imaju. No neki događaji - poput zagonetnog napada na karaulu na sjeveru Makedonije - pružaju logički izlaz.

Albanci su tada vjerovali da je vlada “režirala” incident kako bi na međunacionalnom sukobu spasila vlast. A za takve akcije dobro je imati ilegalno oružje, bez registriranih serijskih brojeva i poznatih cijevi. No da su Albanci i ubili Klicu, iz tih razloga, ne bi riješili problem - krijumčarski bi kanal uskoro preuzeo netko drugi.

Hrvoje Petrač, Vinko Žuljevič Klica i Josip Antić Zefo Milijunska nagrada Top News Prijatelji nude milijun: Želimo ime - tko je ubio Klicu?

Vinko Žuljević Klica posljednji je “klasik” zagrebačkih predgrađa, neokrunjeni kralj Sesveta, ali i širih prostora. Nakon likvidacije Vjeke Sliška, kralja poker automata, koji se odlikovao visokom inteligencijom, Klica je, kao njegov blizak prijatelj, zauzeo njegovo mjesto. 

Opstao je na samom vrhu dulje od 15 godina nakon likvidacije Sliška. Prvi iznenađujući potez koji je povukao bilo je primirje s konkurentima. To nitko nije očekivao, ali to ga je, čini se, spasilo. Vinko Žuljević već je 2000., naime, nosio glavu u torbi.

Kao bivši vojni vođa iz Hrvatske zajednice Herceg- Bosne, te živahan lik zagrebačke scene, imao je mnogo neprijatelja. Prijateljima je, te 2000. povjerio:

"Najradije bih pobjegao u Srbiju. To je jedina oaza slobode na ovom pokorenom planetu", govorio je, imajući na umu američku, odnosno anglobritansku politiku, koju je iz dna duše mrzio. 

Na primjedbe kako je Srbija pod sankcijama, znao se naljutiti:

"Vojvodina je žitnica Europe. Milošević je jedini koji zna babi dati nogom u guzicu..."

Pogreb Vinka Žuljevića Klice na Markovom polju | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)

“Babom” je nazivao Madeleine Albright. Američka diplomacija je, naime, radila protiv održanja Herceg-Bosne, koja je bila Klicin životni politički ideal. Nakon kraćeg razmišljanja dodao bi:

"Ah, da, tu je i Putin."

Mladi ruski predsjednik tad je bio tek na početku uspona... Klicu su za Vojvodinu vezale lijepe uspomene iz mladosti. Tamo je boksao i studirao. Ipak, nakon trezvenijeg razmišljanja, zaključio je:

"Ne, neću u Srbiju. Ubili bi me..."

Vinko Žuljević nije mrzio Srbe nego Bošnjake. Gorljivo je agitirao da se posljednji rat na Balkanu začini mitologijom srednjovjekovnih križara u oslobađanju svijeta od muslimanskih “bezvjeraca“.

Imao je na umu, doduše, vrlo skučeni horizont svoga rodnoga sela Hrasnice, u srcu ruralne Bosne, gdje od malih nogu, navodno, prezire vjersku izdaju svojih najbližih susjeda.

Ulične bande Marcos Gonzales Life Brutalni kralj kokaina: Ima vlastitu vojsku od 300 ljudi

"Odgojen sam uz guslarske junačke pjesme", govorio je Žuljević 1997., izlažući svoju političku platformu u pionirsko doba zaštitarske tvrtke Ad Maticem.

"U njima su muslimani opisani kao poturice, kao Hrvati koji su se odrekli vjere i nacije, kao otpadnici roda koji su služili turskim vazalima... Ali tvrdnje iz tih godina valja uzeti s dozom opreza."

Vinko Žuljević Klica na suđenju Nikici Jelaviću | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)

U trenutku svoje antimuslimanske ispovijesti, Žuljević je ovisio o HDZ-ovim strukturama koje su se teško mirile s hrvatsko-muslimanskim paktom, dok je njegovo zaštitarsko poduzeće Ad Maticem, osnovano godinu ranije, supstituiralo oružane formacije HVO-a nakon proglašene demilitarizacije hercegovačkoga područja.

Malo-pomalo, nastupilo je neko drugo vrijeme i Žuljević se pokazao u Zagrebu, kao umirovljeni ratni invalid. Premda će nastaviti živjeti suzdržano, podalje od kocke, kokaina, kurvi i pijanki s turbo-folkom, nije odolio samo macho-strasti za konjskim snagama.

Nadjačavši nužnu diskreciju zataškanoga blaga, bez vjere i nacije, zapeo je za oko luksuznim prijevoznim sredstvom.

"Od kud jednom vojnom invalidu Mercedes S550", pitao se jedan portal 2009., izvještavajući o prometnoj nesreći koja je stajala života njegova tada 75-godišnjeg oca. 

Žuljević je upravljao Mercedesom, odavno naviknut da za njega ne vrijede zabrane; zaobišao je kolonu pred željezničkom rampom i zaletio se u vlak.

"Netko bu za ovaj članak strugal zubekima po asfaltu zakačen za kuku", glasio je anonimni komentar na pitanje o skupom automobilu s prilično jasnom prijetnjom da se ne dira u podrijetlo Žuljevićeva materijalnoga fundusa. 

Stalno mu se pripisivalo i tajno vlasništvo nad jednom velikom zaštitarskom kućom, koja je u posljednje vrijeme sve teže poslovala. No on je to vlasništvo demantirao. Za sad je znano ovo: u nedjelju, 3. svibnja 2015., nakon jutarnje mise u sesvetskoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga zaskočili su ga u vožnji kratkotrajnom paljbom koja je ostavila krajnje skromne forenzičke tragove. Zapaljeni su u Škodi koja je predvodila sačekušu.

Na pokopu se okupila raznolika ekipa - nekoliko odvjetnika, Petrač s kojim je biou sukobu, ali i njegovi bivši suborci Andabak i Tuta, sportaši, te Miro Norac, Zoran Pripuz, Nikica Jelavić...

Postoji oštrooki svjedok, kako izvještava Večernji list, koji je gotovo cijeli prizor odgledao iz obližnjega kafića: naoružani arsenalom ministrojnica, napadači su upotrijebili samo pištolje; jedan je pucao iz Škode, dok je drugi sišao s motora, izvukao Žuljevića iz njegova autombila i sasuo mu cijeli šaržer u glavu. Izdahnuo je pružajući uzaludni otpor i urlajući.

 • Stranica 1/2
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Alen 19:08 19.Travanj 2017.

  Kao prvo ispravka novinaru. Vinko Žuljević Klica je studirao u Sarajevu, a kao drugo čovijek je bio pod zaštitom SOA-e. Zbog čega je likvidiran to pitanje prije svega treba postaviti državnim institucijama. A ti Kvasac ne seri, sve je bio ... prikaži još! samo ne smeće od čovijeka...

 • Avatar Joe Kvatrić
  joekvatric 17:31 19.Travanj 2017.

  otkad je on zagrebčan???

 • Avatar kvasac40
  kvasac40 14:12 19.Travanj 2017.

  Smeće od čovjeka.