Top News
70 prikaza

Direktna Kovesi: Ako pristup podacima ne bude riješen do kraja godine, doći ću opet

1/2
Marko Jurić/PIXSELL
Glavna europska tužiteljica Laura Kovesi tvrdi da su brži i učinkovitiji radu ako imaju neometan pristup informacijama. Tijekom posjeta RH nije razgovarala o sukobu nadležnosti između EPPO-a i DORH-a već o njihovoj boljoj suradnji.

Ured EPPO-a u Zagrebu jedan je od najboljih - rekla je u utorak glavna europska tužiteljica Laura Kovesi i dodala da se u Hrvatskoj sumnje na prijevare i korupciju ne guraju pod tepih. Naglasila je i da europske istrage u nekoj zemlji ne znače da ona ima problem s kredibilitetom nego suprotno, da sustav funkcionira.

Rumunjka poznata po obračunu s korupcijom i kriminalom bez obzira na to o kome je riječ stekla je reputaciju nemilosrdne progoniteljice nezakonitosti što ju je dovelo na čelo europskih tužitelja. 

- Ne postoji čista zemlja. Vrlo je važno razbiti toksični narativ prema kojemu, ako Europski ured javnog tužitelja (EPPO) istražuje moguće prijevare u nekoj zemlji, ta zemlja ima problema s kredibilitetom. To jednostavno nije istina- kazala je Kovesi, glavna europska tužiteljica, na press konferenciji u Predstavništvu Europske komisije.

- Činjenica da EPPO istražuje sumnju na prijevaru znači da sustav funkcionira. Barem u Hrvatskoj, gdje se sumnje na prijevaru i korupciju ne guraju pod tepih - naglasila je. Po njezinim riječima, ured EPPO-a u Zagrebu je jedan od najboljih, s odličnim tužiteljima koji ne bi mogli biti tako učinkoviti bez iskrene suradnje s nacionalnim vlastima, no očekuje poboljšanje suradnje, posebice kada se radi o pristupu informacijama.

- Direktan pristup bazama podataka je za naše tužitelje od velikog prioriteta. Puno smo brži i učinkovitiji u našem radu ako imamo neometan pristup informacijama - rekla je Kovesi i istaknula da rad EPPO-a "nije privremen".

"Nikud ne idemo, tu smo da ostanemo"

- Nikuda ne idemo, mi smo tu da ostanemo i radimo svoj posao (...) rečeno nam je da će se pitanje pristupa bazama podataka riješiti do kraja godine - istaknula je europska tužiteljica i bivša tužiteljica rumunjske Nacionalne uprave za borbu protiv korupcije. To se odnosi na račune, nekretnine, tvrtke i sve druge podatke koje EPPO sad mora tražiti putem drugih institucija što im oduzima vrijeme.-

- Vjerujem premijeru. Ako pristup podacima ne bude riješen do kraja godine, doći ću opet - poručila je Kovesi. Premijer Andrej Plenković s Kovesi se sastao u ponedjeljak. On je rekao da se suradnja s EPPO-om se pokazala jako dobrom i da EPPO ima jednak pristup hrvatskim bazama podataka, a najčešće se radi o bazama podataka ministarstva financija ili unutarnjih poslova, kao što ga ima i glavno državno odvjetništvo.

Kovesi je kazala da hrvatske vlasti u potpunosti prepoznaju i cijene rad glavnu odliku EPPO-a, odnosno "našu jedinstvenu sposobnost da se borimo protiv transnacionalnog organiziranog kriminala" i pritom istaknula da je potrebno više napora uložiti u otkrivanje prevara vezanih uz porez na dodanu vrijednost (PDV) i carinskih prevara.

 | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Sanjin Strukić/PIXSELL
Najopasnije i najnasilnije kriminalne skupine, upozorila je Kovesi, "neprihvatljivo su narasle" i unazad najmanje 10 godina sve su bogatije i moćnije zahvaljujući upravo PDV prijevarama.

- To više nisu nacionalne, već međusobno povezane skupine iz raznih zemalja. Mafijaške skupine kombiniraju svoje aktivnosti, nisu više usredotočene samo jednu ilegalnu aktivnost - rekla je Kovesi.  Spomenula je slučaj Admiral iz Portugala koji je počeo istragom jedne tvrtke s dva zaposlenika i ekstra velikim profitom, a ispostavilo se da je ta tvrtka povezana s drugim tvrtkama koje se bave istim prijevarama u gotovo svim članicama EU-a i trećim zemljama.

- Šteta za proračun EU-a bila je 2,2 milijarde eura, a za proračun Portugala 68 milijuna eura, iako se u startu činilo da štete nema - rekla je Kovesi. U 2023. godini šteta za europski proračun je nakon 1927 aktivnih istraga procijenjena na 19,2 milijarde eura.

EPPO istražuje prekogranične PDV malverzacije, slučajeve korupcije, pranje novca i organizirani kriminal, zloporabu i pronevjeru novca iz EU fondova te ostale vrste prevara koje pogađaju financijske interese EU-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.