Top News
1880 prikaza

Do dna: Plenki HDZ-om upravlja jednako loše kao Karamarko

Kolind Grabar Kitarović i Andrej Plenković
Davor Javorović/ PIXSELL
Brojne afere ministara ni najmanje ne brinu aktualnog premijera i pitanje je što ga može natjerati na promjene

Polako, ali sigurno Andrej Plenković svoj HDZ gura u političku provaliju. Iako je prema zadnjem Crodemoskopu HDZ i dalje prva stranka, Plenković nema razloga za slavlje, jer je u odnosu na prošli mjesec HDZ pao za jedan posto, što je zapravo trend od početka godine.

Istovremeno SDP raste već tri mjeseca za redom, a razlog u njihovom uspjehu pak treba tražiti upravo u HDZ-u. Naime, isto kao što Plenković ništa ne radi da bi zaustavio sunovrat stranke, tako ni SDP ništa ne radi već samo ubiru vrhnje od Plenkijeve neodlučnosti za rješavanjem afera u svom dvorištu što mu donosi bolno ateriranje na svakom novom istraživanju o popularnosti stranaka.

Lovro Kuščević Lova do krova Top News Otkrivamo kako je klan Kuščević preuzeo Brač

Plenkovićev medeni mjesec u Vladi završio je razotkrivanjem afere Borg i činjenice da su njegovi najbliži suradnici, pa i on sam, imali prste u rješavanju problema s Agrokorom. Prije nekih godinu dana sve je završilo ostavkom Martine Dalić, no unatoč toj velikoj aferi Plenkovićeva pozicija bila je relativno sigurna.

Istraživanja su mu išla na ruku, jer je  glavna 'zlikovka' iz cijele priče otišla i birači su bili zadovoljni. No, stranku su počele načimati afere i razne teme koje su HDZ-ovom biračkom tijelu jako važne, ali Plenkoviću to čini se nije bilo baš posve jasno.

Plenkoviću do kraja 2018. nije naštetila ni afera SMS, nije mu naštetilo ni to što je 'otpuhnuo' razne inicijative za razne referendume, a malo se mogao pohvaliti činjenicom da je hrvatsko pravosuđe konačno uspjelo kući vratiti Ivicu Todorića, koji pak otkako se vratio uživa u svom dvorcu Kulmeru.

Andrej Plenković Izašlo na vidjelo Top News Politico: Plenki je luzer, nisu ga uspjeli uvaliti u EK

Međutim, došla je 2019. godina i sva Plenkovićeva 'otpuhivanja neprijatelja' doša su na naplatu. Siječanj je još bio slavljenički, sa 29,1 posto podrške, što je za jedan posto bilo više nego prosinačkih 28,1 posto.

Sve do tada Plenković je zapravo bio stabilan jer su svi ostali, osim Živog zida, bili toliko loši da je naprosto bilo nemoguće spustiti se na tadašnju razinu SDP-a i ostatka oporbe.

S vrha postoji samo pad, rekao je jednom neki mudar čovjek, a Plenkovićev HDZ je s vrha u siječnju krenuo polako i nezaustavljivo prema dolje. Već u veljači su zabilježili pad.

Plenkoviću se sve obilo o glavu

Kako se istraživanja provode početkom mjeseca, najveći utjecaj imaju događaji iz prethodnog mjeseca, a siječanj je u Hrvatskoj prošao u duhu propasti nabavke ratnih zrakoplova te sve očitiji problemi s brodogradilištima Uljanik i 3. maj. 

HDZ je, usprkos svemu, izgubio tek 0,7 postotnih bodova podrške. Podršci Plenkoviću osobno nije zasmetalo niti to što je u posljednji trenutak spriječen njegov fizički obračun s Mostovim Nikolom Grmojom u Saboru.

Crodemoskop za ožujak pokazao je pad od 0,3 postotnih bodova, što je doista mala promjena, iako su problemi s brodogradilištima opet bili najvažnija tema u prethodnom mjesecu.

I tako je bilo iz mjeseca u mjesec. Polako je HDZ-u naštetilo propadanje brodogradilišta, najava promjene mirovinskog sustava i podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu, a i izbori za Europski parlament su odigrali svoju ulogu. 

Lovro Kuščević Bogati Bračanin Top News Lovrini počeci: Imao je štand s čarapama i gaćama

Nedavno objavljeno istraživanje za mjesec srpanj pokazalo je da HDZ još uvijek uživa podršku otprilike četvrtine ispitanika, 25,5 posto, što je sad već pad od četiri posto u odnosu na početak godine.

Naime, uz sve već navedno Plenkoviću se obijaju o glavu afere njegovih ministara, preko kojih su i on i stranka olako prelazili svo ovo vrijeme. Tako je napokon došao i Lovro Kuščević na naplatu jer su upravo njega ispitanici izdvojili kao najvažniju temu proteklog mjeseca.

Čeka ga novi problem - krah turističke sezone

No, nije Kuščević jedini kamen spoticanja. Plenkovićevo čvrsto i odlučno "možda" na svaku aferu njegovih ministara, a Kuščević nije ni približno prvi takav, mogli bi ga skupo koštali. Ispitivanja su pokazala da je glasačima napokon puna kapa takvog ignoriranja i Mercedesa Gabrijele Žalac i Tolušićevog luksuznog roštilja i sumnjivog stjecanja nekretnina ministra Gorana Marića, ali i svih drugih nestabilnosti u Plenkovićevom vladanju, kao što su recimo Milijan Brkić i njegov brat, kralj zagrebačkih poslovnih prostora.

Lovro Kuščević milijuni Top News Vile, pašnjaci, nekretnine: Sva imovina ministra Kuščevića

Svi se oni u medijima i dalje brane, do sada ih je branio i Plenković, ali je pitanje do kada. Ne treba biti genije da bi zaključili kako je vrijeme za podvući crtu i zahvaliti se pojedinim ministrima. Plenković ima više razloga i za razrješenje ministara, ali i za njihov daljnji ostanak, pitanje je samo za što će premijer imati više hrabrosti.

Osim toga, možda ne bi bilo loše da se Plenković na vrijeme pozabavi uteg-ministrima, jer iza brda mu se valja novi problem, koji bi mogao rasturiti priče o rastu BDP-a. S obale stižu vijesti da će turistička sezona ove godine krahirati, a to znači jako veliku novčanu rupu u proračunu. 

S pohlepnim ministrima u svom užem krugu i aferama s kojima se ne želi uhvatiti u koštac, pred Plenkovićem je pakleno ljeto, osim ako ne želi od HDZ-a napraviti goru stranku nego što je bila u vrijeme Tomislava Karamarka.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Gerzitarra
    Gerzitarra 01:30 09.Srpanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com