Top News
7741 prikaza

Pamtimo je po oprostu duga mužu i sumnjivim projektima

Marija Pejčinović Burić i Kolinda Grabar Kitarović
Davor Javorovic (PIXSELL)
Uskoro bivša ministrica vanjskih poslova neće ostati zapamćena po velebnim uspjesima u radu

Uskoro bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić već dulji niz godina je u diplomaciji. Točnije, još od 2000. godine kada je postala pomoćnica ministra europskih integracija Ivana Jakovčića pa Nevena Mimice. Smjenom vlasti i dolaskom Ive Sanadera na čelo Vlade činilo se da će Pejčinović Burić ostati bez posla, ali na inzistiranje Marija Zubovića, bliskog Sanaderovog savjetnika i osobnog zubara, ipak je vraćena u ministarstvo.

Nakon što je godinama radila u ministarstvu, u njoj su se pobudile i političke ambicije pa je htjela postati i ministrica europskih integracija. Išlo joj je u prilog i to što je Sanader smijenio Miomira Žužula s ministarske pozicije. Uslijedilo je doista napeto raspravljanje i razmatranje opcija, ali na kraju je pobijedila današnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Plenki kao Ćaća miče ministre

Dobro obaviješteni izvori Expressa uvjereni su da je Andrej Plenković micanjem Davora Stiera i imenovanjem Pejčinović Burić uradio isto što i Sanader kad je uklonio Žužula iz Vlade. Plenković je htio vlastoručno voditi vanjsku politiku i nije mu trebao netko s velikom podrškom stranke poput Stiera. Premijer, da bi lakše upravljao hrvatskom diplomacijom, doveo je Mariju koja je nekoliko godina provela u Srbiji kao voditeljica projekta harmonizacije srpskog pravosuđa sa zakonodavstvom Europske unije. 

Zdravko Marić i Andrej Plenković Puko od umora Top News Mariću je puna kapa svega, još godinu i ide iz Vlade!

Pretpostavlja se da je tvrtka Abeceda d.o.o., u punom vlasništvu Pejčinović Burić, poslužila kao tvrtka za primanje uplata tijekom tog projekta, a prema financijskim izvješćima tvrtke, Pejčinović Burić uprihodila je više od milijun kuna od rada u Srbiji.

Srpski Blic napisao je prije nekoliko godina da se očekuje da će projekt PLAC najviše utjecaja imati na sektore poljoprivrede i ruralnog razvoja, pravosuđa i temeljnih prava te zaštite okoline i financijskog nadzora. Trebali su se baviti i pitanjima intelektualnog vlasništva, energetikom, tržišnom konkurencijom i sigurnosti hrane. Bavljenje energetikom bitno je zato što se Zoran Burić, Marijin suprug bavi energetikom u Hrvatskoj.

Saborski zastupnik Miro Bulj u ljeto 2017. godine oštro je kritizirao imenovanje Pejčinović Burić na mjesto ministrice vanjskih poslova upravo zbog poslova u Srbiji i projekata njenog supruga, a posebno termoelektrane na Peruči.

Štetan projekt

"Projekt je po svim stručnjacima neodrživ i štetan na tom području. To je privatni projekt u koji je uloženo 5 milijuna eura, a nositelji projekta, tvrtke MCC i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane, u vlasništvu su i suvlasništvu Zorana Burića koji je direktor tvrtke MCC ekskluzivne nekretnine. Svojedobno je rekao da ima podršku brojnih državnih tvrtki i agencija te da mu je podršku dao i državni ured za imovinu koji mu je spreman mu je prepustiti i državno zemljište za gradnju. Kazao je i da je riječ o projektu od strateškog interesa za RH. Zoran Burić je suprug Marije Pejčinović Burić sadašnje državne tajnice i bivše savjetnice srpskog premijera Dačića ili "maloga Slobe" te buduće ministrice vanjskih poslova, kako je najavio naš premijer. U svojoj imovinskoj kartici navela je da ona nema poslovnog udjela u tvrtkama svojeg supruga", naveo je Bulj. 

Kolaž Frano Panj i Miro Bulj Čovik i po Top News Tko je Frano Panj i zašto Plenki misli da je isti Bulj?

Nešto ranije se o tom projektu govorilo s puno više optimizma. Vis Viva, kako je službeni naziv projekta, uključuje gradnju i termoelektrane i reverzibilne hidroelektrane na Perući. Nadahnuto je opisivan kao projekt od milijardu eura koji bi trebao preporoditi energetiku. Živa sila (u prijevodu s latinskog) zaista je privatni projekt kakav još nije započet u Hrvatskoj. Zoran Burić, suprug ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, tad je rado istupao u medijima i predstaljao projekt te najavljivao i potencijalne strateške investitore, poput Samsunga.

Burić preko svojih tvrtki drži polovicu suvlasništva projekta i od početka ga razvija. Termoelektrana na plin i hidroelektrana zajedno bi proizvodile više od 1000 gigavata energije. Za ilustraciju, Hrvatska od nuklearke Krško dobiva oko 2500 gigavata godišnje. "Nitko tad nije niti znao što nam se sprema, nismo ni vidjeli tehničke podatke... Sad nam je jasno da je to štetan projekt koji bi bio loš za cijeli cetinski kraj i živio bi od subvencija koje bismo svi mi plaćali", govorio Bulj.

Miro Bulj Glasno, glasnije Top News 'I dalje sam spreman dobiti metak za čistu vodu i zrak'

Vlada Zorana Milanovića izmijenila je zakon tako da i kombinirane termoelektrane na plin imaju pravo na poticaje u proizvodnji električne energije. Kao da koriste snagu sunca i vjetra. Most je upozoravao da se upravo iza toga krije financijski interes, a da će cijeli projekt na kraju platiti građani Hrvatske. 

Na kraju je ministarstvo okoliša donijelo rješnje da plinska elektrana nije prihvatljiva za okoliš.

Zoran Milanović s Ankom Mrak Taritaš i Krešom Beljakom | Author: Žarko Bašić/ PIXSELL Žarko Bašić/ PIXSELL

Nedugo nakon toga pojavila se informacija i da je isti taj Zoran Burić dobio oprost dugova od Grada Zagreba, a Most je tada koristio svaku priliku da napadne ministricu.

"Pojavila se informacija da su oprošteni dugovi ljudima koji se nikako ne mogu nazvati socijalnim slučajevima, među ostalima i mužu potpredsjednice Vlade Marije Pejčinović Burić. Gospodin Zoran Burić i njegova tvrtka poznat je po tome da je uložio u projekt termoelektrane na Cetini pet milijuna kuna pa se ne može govoriti o čovjeku koji može ući u kategoriju socijalnih slučajeva",  istaknuo je Nikola Grmoja na konferenciji za novinare krajem prošle godine. Nakon što je 21. srpnja na snagu stupio Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, Grad Zagreb odlučio je svojim građanima čiji su računi u blokadi i pod ovrhom oprostiti do 10.000 kuna za komunalije, ali bez socijalnog ili imovinskog cenzusa, pa će se tako dugovi opraštati svima, prenijela je Hina. I tako je suprug ministrice, čovjek težak milijune kuna, dobio oprost duga od "socijalno osviještenog" gradonačelnika Milana Bandića.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 08:31 04.Rujan 2019.

    KAKO JE TO TUŽNO I NEMORALNO DA SU TAKOVI LJUDI DOBILI OPROST DUGA. GĐO BURIĆ NIJE VAM NEUGODNO ZBOG SVIH DOGAĐAJA VAS I VAŠE OBITELJI. GDJE JE NESTAO MORAL???????

  • Avatar kvasac40
    kvasac40 14:41 28.Lipanj 2019.

    Veliko zlo dolazi iz Hrvatske.

  • Avatar monster_from_id
    monster_from_id 11:14 28.Lipanj 2019.

    tipična desničarka odgojena da smjerno služi svom alfamužjaku, 5 godina nije dala ni jedan intervju jer šta ona zna. Baš će se dobro uklopiti u EU,i tamo ima dosta alfamužjaka za poslužit.