Top News
531 prikaza

'Doba podjela' - zašto u svijetu niču novi zidovi?

1/2
Ollie Dewis/CC BY 2.0
Ujedinjeni u različitosti, moto je Europske unije i tijekom invazije na Ukrajinu vidjet ćemo koliko je to doista tako

Tim Marshall u nekoliko navrata objavio je bestsellere. Ovaj bivši urednik vanjske politike za Sky News godinama pokušava na jednostavan način objasniti današnji svijet, a o novoj knjizi "Doba podjela" izv. prof. dr. sc. Marta Zorko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kaže: "Sve se više zidova gradi na nacionalnim, lokalnim i globalnim granicama, a Tim Marshall približava čitatelju te fenomene sustavno, na jedinstven, ali i jednostavan i razumljiv način". Što je i istina. Autor razjašnjava koliko duboko podjele u svijetu idu.

 | Author: Znanje Znanje

Od samog uvoda, u kojemu Marshall pripovijeda anegdotu s predavanja o sukobu između Iraka i Irana, gdje je rekao da su "muslimani ubijali muslimane", na što se jedan od studenata naljutio jer "šijiti (Iranci) nisu muslimani", pa sve do posljednjih stranica, gdje priča o naporima Ujedinjenog Kraljevstva u integraciji muslimana u tamošnje društvo, autor prihvaća nedostatke trenutačnog pristupa, ali istovremeno ne nudi ni rješenja. Do ruske invazije na Ukrajinu u veljači ove godine potpuno je točna bila priča iz opisa knjige na poleđini izdanja. "U Europi pukotine iz prošlog desetljeća ne prijete samo europskom jedinstvu nego, u nekim zemljama, i samoj liberalnoj demokraciji. Kina se suočava s podjelama između bogatih i siromašnih koje je toj zemlji donio kapitalizam, a jednako tako vatrozidom se štititi od utjecaja sa Zapada - i to je ono što će definirati njezinu budućnost. Sjedinjene Američke Države zidom na granici s Meksikom, čiju je izgradnju zagovarao bivši predsjednik Trump, pokušale bi zaustaviti migrantski val s juga, što korijene ima u strahu mnogih Amerikanaca od promjene demografskog stanja u SAD-u. Kako bismo shvatili današnja zbivanja u svijetu, trebamo shvatiti i ono što nas je dijelilo u prošlosti i što nas dijeli danas."

Ništa ne ujedinjuje narode, religije i socioekonomske skupine kao postojanje zajedničke prijetnje. A Vladimir Putin je postao baš to i pokrenuo dosad neviđenu mobilizaciju resursa unutar Europske unije i NATO-a. Možda će se Marshallovi strahovi o još većim podjelama unutar društva i obistiniti u nekoj bližoj budućnosti, ali dotad gledamo kako su svi naši veliki razdori unutar Europe zapravo tek manje nesuglasice. Vidjet ćemo tek hoće li ovo novopronađeno jedinstvo opstati dulje od prijetnje invazije na EU.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.