Top News
17264 prikaza

Dodikov pakleni plan: Oživljava Veliku Srbiju

Milorad Dodik
Davor Javorovic (PIXSELL)
Lider Republike Srpske redovito pokušava izgurati samostalnost svog entiteta, usprkos pomirljivim tonovima iz Beograda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nacrtao je nedavno novu kartu Balkana i to onako kako ga on vidi - Republika Srpska i Srbija su ujedinjene, a Kosovo podijeljeno, pri čemu sjever pripada Srbiji.

Ono što je manje-više poznao, Dodik je nedavno, tijekom razgovora za Deutsche Welle, stavio na papir. On je izjavio i da Republici Srpskoj predstavlja opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta.

"Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to OK, mi bismo se sigurno do sada već odvojili", istaknuo je predsjednik RS za Deutsche Welle.

Dodik u izravnu vezu dovodi nezavisnost Kosova sa nezavisnošću RS-a.

"Nisam protiv nezavisnosti Kosova. Ja sam za razgovor između Beograda i toga (Kosova) i ako Beograd tako odluči, ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje iduće pitanje zašto ne može i Republika Srpska. Ako postoje prava za jedne, onda moraju postojati prava i za druge"

Mladen Ivanić, Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Federica Mogherini Geopolitika u Bosni Top News Rusi dolaze - susjedstvo nam postaje bojište?

Stručnjake smo pitali da li je Dodik nacrtao svoje snove ili ono što je na njegovoj karti, ipak, realno.

"To je nastavak igara bez granica. Počne uvijek crtanjem karata, a završi se jako loše. Podsjetit ću da su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman u Karađorđevu crtali karte i granice, a znamo kako se sve dovršilo. Ima puno kartografa i ovdje i u inozemstvu, ali činjenica je da prekrajanje granica nikada ne ide bez rata. To se događa na mirovnim konferencijama. Tko misli da može bez oružja, ili je naivan ili ima loše namjere", kazao je za Blic Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Dodik je rekao da referendum o nezavisnosti RS-a trenutačno nije institucionalna tema. On, međutim, tvrdi da BiH neće opstati ni u kakvom obliku.

"Nijedan organ, nijedna institucija u RS to nema na svom dnevnom redu. Špekulacije o tome postoje, stranački stavovi o tome postoje, mišljenja pojedinaca o tome postoje, to je nesumnjivo i to nije da nije da nije javna tema, ali institucionalna tema nije", rekao je Dodik.

On istovremeno tvrdi da je BiH propala država i napominje da Srbi nisu bez alternative.

Clara Uson U genocid zbog nje Top News Kći Ratka Mladića: Ubila se kad je doznala što je radio

"Mi nismo avanturisti kako nas mnogi predstavljaju. Nismo ni zaglupljeni nacionalisti. Dakle, ja razumije da za ostvarivanje takvih elemenata morate stvoriti politički okvir i jedno političko okruženje, da se napravi dovoljan kvantum prakse u okruženju i u Europi i naravno da to budem barem djelomično prihvaćena stvar", rekao je Dodik dodajući da radi "na stvaranju tog političkog okruženja.

Samo tjedan dana ranije, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istaknuo je da nije zadovoljan položajem Sandžaka i da se nada će BiH priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, što je, kaže, i trebalo učiniti.

Popov kaže da Dodik i Izetbegović to smišljeno rade, kao i da "jedan drugom trebaju kao kruh".

"Tako je bilo i u eri Silajdžića i Dodika. Silajdžić najavi ukidanje RS, ovaj odmah zatim referendum, homogeniziraju svoja biračka tijela, a predstave cijelu stvar kao brigu za narodni interes. Igrat će tako dom i njihovi narodi dozvole, a nije mi jasno kako ljudi na shvate da je ovdje sve vrijeme riječ o zloupotrebi nacionalnih osjećaja preko njihovih leđa", ističe Popov.

Pobjednički govor Aleksandra Vučića Spašavanje BiH Top News Vučić: "Stara Jugoslavija plus Albanija, to je ideja"

On ističe i da se međunarodna zajednica ne trudi previše i da ova regija postaje tema tek kada počnu zaista veliki problemi.

Srđan Perišić, profesor međunarodnih odnosa i geopolitike, kaže za Blic da je Dodikov intervju odgovor na pritiske Zapada iskazane preko Bakira Izetbegovića i zamjenika pomoćnika državnog tajnika Hoyta Bryana Yeeja.

"Zanimljivo je da poslije posjeta Hoyta Yeeja političari u Novom Pazaru i Sarajevu vrše pritisak i na Banja Luku i na Beograd, iznoseći tvrdnje o nezavisnosti Kosova ili da eventualnu secesiju RS treba i ratom zaustaviti. Dodik svojim izjavama nastavlja kontrirati američkoj veleposlanici u Sarajevu, veleposlaniku SAD u Beogradu i Bakiru Izetbegoviću", navodi Perišić.

On kaže da je suština problema što je Zapad nametnuo dvostruka mjerila.

"Negdje priznaju separatizam, negdje ne. Negdje prihvaćaju referendume, negdje ne. Negdje podržavaju političke težnje za samostalnošću, negdje ne. To je zapadna geopolitika koja rezultira tenzijama", kazao je Perišić.

(Blic)

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Danko 16:53 15.Siječanj 2018.

  odgovor na 'do kuda je Velika Srbija': do kuda god trenutno može. Ako može bit će i do Berlina. Zato neka konkretne karte, ima samo namjera

 • Crni 23:35 22.Studeni 2017.

  Ako mu se ne sviđa u BiH nek pokupi prnje i pravac za Beogradu.

 • JohnDoe1 09:38 22.Studeni 2017.

  Nista od te bajke ,zog te bajke se i desilo sto se desilo devedestih to s u opasne misli ali nesto sto je stvoreno i zasnovano na genocidu nebi trebalo ni postojati pa tako ni ta Dodikova republika