Top News
3391 prikaza

Dolazi teolog koji kaže da je stiglo vrijeme žena u crkvi

1/6
Dominik Lipinski/Press Association/PIXSELL
Češki teolog stiže na Ljetnu školu teologije u Dubrovnik, koju mnogi hrvatski katolici ne doživljavaju sasvim pozitivno i bez kontroverzija

Jedan od predavača na ovogodišnjoj (i za mnoge domaće katolike kontroverznoj) Ljetnoj školi teologije u Dubrovniku bit će i 73-godišnji praški teolog i sociolog Tomáš Halík. Ovaj češki svećenik slovi za jednog od najvažnijih intelektualaca ne samo u svojoj domovini nego i u ostatku Europe. Šezdesetih godina prošlog stoljeća studirao je sociologiju, filozofiju i psihologiju u Pragu i Bangoru (Wales), ali zbog političke nepodobnosti nije mogao dobiti posao na praškom sveučilištu. Nakon što je na svojoj koži osjetio što znači biti disident, povezao se s tzv. podzemnom Crkvom, koja je također pod pritiscima komunističkog režima bila prisiljena na život u ilegali. U tim specifičnim okolnostima Halík je kriomice studirao teologiju te je 1978. potajno zaređen za svećenika. Pored tajnog svećeničkog poziva, za koji su rijetki znali, a on o tome još rjeđe govorio, radio je kao psihoterapeut s ovisnicima. Kasnije je pisao da njegovi roditelji i najbolji prijatelji nisu ni slutili da on zapravo živi dvostrukim životom. Nakon demokratskih promjena završio je poslijediplomske studije u Rimu i Pragu. Bio je generalni tajnik Biskupske konferencije u Češkoj te savjetnik predsjednika Václava Havela. 

 | Author: Dominik Lipinski/Press Association/PIXSELL Dominik Lipinski/Press Association/PIXSELL

Danas je duhovnik akademske zajednice u Pragu i aktivni član Papinskog vijeća za dijalog s onima koji ne vjeruju. Smatraju ga jednim od najznačajnijih teologa ateizma u postsocijalističkom društvu, a 2014. godine dobio je prestižnu Templetonovu nagradu zbog promicanja dijaloga između različitih religija i pogleda na svijet. Nakon što je posljednjih godinu i pol dana i sam bio klasificiran kao pripadnik tzv. rizične skupine, iskoristio je to vrijeme pripremajući online impulse i predavanja, koja je iz sablasno prazne praške crkve redovito pratilo desetak tisuća ljudi. Uglavnom, Tomáš Halík je čovjek čija riječ ima težinu. 

 | Author: Dominik Lipinski/Press Association/PIXSELL Dominik Lipinski/Press Association/PIXSELL

Posljednjih se mjeseci intenzivno bavi problematikom Crkve budućnosti te zagovara radikalnu promjenu perspektive. U svom nedavnom intervjuu naglasio je da se Katolička crkva nalazi pred temeljitim reformama i da to ne mora biti ništa loše, kako se to nerijetko i kod nas u Hrvatskoj zna predstavljati. Činjenica je da kršćanstvo u Europi gubi na atraktivnosti. Broj zainteresiranih za Crkvu je sve manji. Halík smatra da je ova pandemija, odnosno vrijeme zatvorenih crkvi, u ovom kontekstu pravi proročki znak upozorenja te da ne treba očajavati ili gubiti nadu. Ovo je samo pokazatelj da dosadašnjem načinu prakticiranja kršćanstva istječe rok trajanja. U temelju kršćanske poruke stoji da ono staro prvo mora umrijeti kako bi ono novo i bolje uskrsnulo ili oživjelo. Halík je uvjeren da se trenutna crkvena kriza neće riješiti kozmetičkim promjenama unutar strukture nego promjenom kompletne paradigme. Katolička crkva je jedna od rijetkih institucija u kojima su žene još nepravedno zapostavljene. Sad je vrijeme žena. No Tomáš Halík se pribojava da bi Crkva po ne znamo koji put mogla prespavati ovaj tzv. kairos trenutak: u 19. stoljeću smo izgubili radničku klasu, jednostranim antimodernizmom ostali smo bez dobrog dijela intelektualaca; mlađe generacije smo izgubili paničnom reakcijom na tzv. seksualnu revoluciju iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Sad postoji realna opasnost da Crkva izgubi i žene. 

Zagreb: Kardinal Bozanić u katedrali predvodio misu polnoćku | Author: Matija Habljak/PIXSELL Matija Habljak/PIXSELL

Halík u svojoj posljednjoj knjizi, “Vrijeme praznih crkvi”, piše da “kršćani nemaju monopol na Isusa” te da Boga, umjesto među živima, često traže među mrtvima. Sociološki detektirajući najveće izazove i probleme, teolog Halík razvija tri modela buduće Crkve: a. Crkva kao Božji narod na putu kroz povijest, b. Crkva kao škola kršćanske mudrosti, c. Crkva kao ratna bolnica, odnosno mjesto susreta i razgovora na otvorenome, te naglašava da poslanje Crkve nije misionizirati ili naviještati “pravu vjeru” nego jednostavno i bez velike buke pratiti ljude na njihovom svakodnevnom putu. 

 | Author: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Unatoč ravnodušnosti prema Crkvi kao instituciji, sociolog Halík piše o sve snažnijoj potrebi današnjeg čovjeka za duhovnošću. Zanimljivo je da tržište automatski reagira na tu potrebu te nudi jeftinu ezoteriju i štetnu pseudoduhovnost. Dodatnu opasnost ne samo za kršćanstvo nego i za cijelo društvo predstavlja izlaganje opasnim ideologijama političkih populista i religijskih fundamentalista, koji lakovjernima nude nekakav hibridni kršćanski identitet koji se redovito temelji na mržnji prema muslimanima, izbjeglicama i homoseksualcima. Nije ni čudo što katolički “hardlajneri” u Hrvatskoj sa zebnjom i oprezom gledaju na ovogodišnje dubrovačko ljeto. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.