Top News
375 prikaza

Domoljubna koalicija raspala se za manje od godinu dana

Mandatar Orešković dolazi kod predsjednice u pratnji čelnika Mosta i Domoljubne koalicije
Jurica Galoic (PIXSELL)
Domoljubna koalicija ostvarila je znatno lošiji rezultat od očekivane i najavljivane premoćne većine u Saboru

"Nikakve političke i ideološke magle neće nas pokolebati. Razlikujemo dobro od zla i svjetlo od tame", rekao je Tomislav Karamarko prilikom potpisivanja sporazuma o predizbornoj koaliciji čak osam stranaka. Domoljubnu koaliciju sačinjavali su HDZ, HSS, HSP Ante Starčević, Blok umirovljenici zajedno, HSLS, HRAST, Hrvatska demokršćanska stranka i Zagorska demokratska stranka.

Danas, ni godinu dana kasnije, Karamarko nije predsjednik HDZ-a, a Domoljubne koalicije nema ni u tragovima.

Hrvatska seljačka stranka promjenila je vodstvo, a nedugo nakon toga pridružila se lijevom centru i oformili su Narodnu koaliciju. Novi HSS-ov predsjednik Krešo Beljak već dulje vrijeme ne slaže se sa smjerom u kojem je Branko Hrg vodio najstariju hrvatsku stranku. Prije izbora pojavile su se glasine o pregovorima Beljaka i Zorana Milanovića o mjestu na izbornim listama SDP-ove koalicije, ali do toga nije došlo. 

Promjenom na čelu HSS-a došlo je i do promjene koalicijskog partnera stranke.

HSP AS i HDS potpisali su sporazum o Domovinskoj koaliciji, a rekli su da raskidaju sve veze s HDZ-om nakon što je Andrej Plenković preuzeo vodstvo HDZ-a nakon što je Karamarko neslavno dao ostavku. "Domovinska koalicija dijeli ideologiju koja je jedina prava hrvatska ideologija", rekao je Ivan Tepeš, bivši potpredsjednik Sabora, prilikom potpisivanja sporazuma. Tepešu se pridružilo još nekoliko manjih desnih stranaka poput stranke DESNO Ante Đapića i HKDU-a Marka Veselice.

HSLS, nekad treća stranka po veličini, ovih dana nije dogovorila predizbornu koaliciju s bivšim partnerom HDZ-om. Uspjeli su dogovoriti suradnju u nekoliko izbornih jedinica, što dodatno smanjuje šanse za njihov ulazak u Sabor. Pravdajući se popularnom sintagmom "nije koalicija već suradnja", Darinko Kosor rekao je: "Mi ne mijenjamo strane, u prošlim smo izborima bili uz HDZ, na najnovijim izborima idemo uz HDZ".

Sličan stav HDZ ima i prema HRAST-u i njihovom šefu Ladislavu Ilčiću. Naime, novoizabranom Andreju Plenkoviću ne odgovaraju radikalno desni Ilčićevi stavov, ali je spreman ponuditi mjesto na izbornoj listi nekom drugom iz te stranke. 

Blok umirovljenici zajedno Milivoja Špike potpisali su koalicijski sporazum sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Nadaju se da će ostvariti bolji rezultat nego u Domoljubnoj koaliciji.

Zagorska demokratska stranka, pomalo nesretne skraćenice ZDS, nije imala niti jednog zastupnika u prethodnom sazivu Hrvatskog sabora, a čini se da im se sprema takva sudbina i na nadolazećim izborima zato što se nisu izborili za mjesto u jednoj od koalicija velikih stranaka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.