Top News
247 prikaza

HSS sutra donosi odluku o izlasku iz Vlade i Domoljubne koalicije

Krešo Beljak
PIXSELL
Na tajnom glasovanju Glavnog odbora glasat će se tajno o ostanku u koaliciji s HDZ-om, povjerenju Tihomiru Oreškoviću i podršci opozivu Tomislava Karamarka. Beljak ima većinu, neslužbeno doznajemo

U novom broju Expressa koji je od danas na kioscima analiziramo pozadinu odluke novog šefa HSS o izlasku iz vladajuće većine i kako na to reagiraju saborski zastupnici te stranke

HSS s novim predsjednikom Krešom Beljakom sutra će donijeti odluku o izlasku iz Domoljubne koalicije, ali i uskraćivanju potpore premijeru Tihomiru Oreškoviću, te podršku prijedlogu SDP-a za opoziv prvog potpredsjednika Vlade i HDZ-a Tomislava Karamarka, doznajemo iz dva izvora bliska novom vrhu HSS-a.

Naime, sutra će se na Glavnom odboru stranke nakon predsjedništva održati tajno glasovanje među više od 100 najistaknutijih članova po tri točke: podrška Vladi, ostanak u koaliciji, stav stranke o opozivu Tomislava Karamarka. Prema našim informacijama Beljak za provođenje takve odluke ima većinu u Glavnom odboru, kao i u predsjedništvu na kojem će prije toga donijeti odluke i o raspuštanju nekoliko županijskih organizacija.

Kako će na ovu odluku reagirati bivši predsjednik stranke i saborski zastupnik HSS-a Branko Hrg, koji je otvorena oporba Beljaku, te drugi zastupnik Davor Vlaović koji je ušao umjesto zastupnika HDZ-a ostaje za vidjeti. No, poruka iz vrha stranke njima je jasna - mogu u HDZ odmah ako im se ne sviđa.

"Ovo nije odluka Beljaka, već HSS-a i nadamo se da će se nje držati i Hrg i Vlaović, pogotovo po pitanju glasanja o povjerenju Karamarku. Ako ne žele, mogu slobodno u HDZ o čemu sami spekuliraju i puštaju spinove", kažu u vrhu Radićeve stranke uoči konačne odluke o sudbini HSS-a u vladajućoj Domoljubnoj koaliciji.

A cijelu analizu ove odluke i kako ju je stvarajući pakt s europarlamentarkom Marijanom Petir i zagrebačkim županom Stjepanom Kožićem donosio Krešo Beljak i kakva je daljnja sudbina HSS-a doznajte u novom broju Expressa koji je od danas na kioscima. Donosimo svu pozadinu HSS-ovog skretanja prema SDP-u i HNS-u.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.