Top News
177 prikaza

Donald Trump drhti zbog radikala koji plaća prostitutke

Ted Cruz
Ron Sachs / CNP/DPA/PIXSELL
Cruz ne vjeruje u klimatske promjene i teze o globlanom zatopljenju. Tvrdi da je to ljevičarska teorija zavjere. No, Trump je rigidnošću svojih stavova uplašio mnoge koji su ga inače podržavali. Zato je počeo gubiti

I kada su mnogi pomislili da je nemoguće zaustaviti napredovljanje kontroverznog Donalda Trumpa u utrci za republikanskog kandidata za Bijelu kuću, dogodio se Wisconsin. Na predizborima u toj državi, smještenoj na sjeveru središnjeg dijela SAD-a, ovog utorka premoćno je pobijedio Ted Cruz, senator iz Texasa, osvojivši 52 posto glasova. Trump je dobio 34 posto dok je Johnu Kasichu, koji je s majčine strane hrvatskog podrijetla, pripalo preostalih 14 posto. Ta Cruzova pobjeda znači da Trump sada možda neće moći osvojiti potrebnih 1237 delegata nužnih da bi ispunio formalne uvjete za dobivanje predsjedničke kandidature na republikanskoj konvenciji u srpnju, u Clevelendu.

Tako je Cruz od utorka postao nada za onaj utjecajni dio republikanskog vodstva koji ne želi Trumpa kao svog predsjedničkog kandidata. Međutim, više ga gledaju kao osobu koja može spriječiti ekstrovertnog milijardera da dobije "čarobni" broj delegata koji obično automatski osigurava nominaciju (iako ne mora tako biti), nego kao političara čijom su karizmom i vizionarstvom nešto posebno oduševljeni. Cruz, sin kubanskog imigranta (majka mu je, kako je rekao, tri četvrtine Irkinja, a jednu Talijanka) koji je 1957. tijekom studentske razmjene zatražio azil te najprije otišao u kanadski Calgiary, a potom se s obitelji doselio u SAD, predstavlja im sredstvo kojim pokušavaju spriječiti Trumpa da dobije njihovu nominaciju. Tog pravnika s diplomom Princetona i Harwarda u političku orbitu je izbacio pokret "Tea Party" kojem je pripadalo oko desetak posto republikanskih senatora i kongresnika.

Donald Trump | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Američka javnost ih je držala "hardlinerima", tvrdokornim desničarima, koji su svojedobno, kako je rekao Barack Obama, pokrenuli pravi "ideološki križarski rat" protiv njegove zdravstvene reforme kojoj je cilj bio omogućiti veću dostupnost zdravstvene skrbi milijunima ljudi koji je nisu imali. Kada je riječ o svjetonazorskim pitanjima, Cruz ima čvrsta stajališta koja ne mijenja. Tako ne vjeruje u klimatske promjene i teze o globlanom zatopljenju. Tvrdi da je to "ljevičarska teorija" iza koje stoje liberali i znanstvenici koji primaju velike državne subvencije. "Bilo da se zagrijava ili hladi, suši ili vlaži, klima će se uvijek mijenjati", uvjeren je Cruz koji rado ističe kako su isti znanstvenici koji danas govore o globalnom zatopljenju ranije tvrdili kako postoji problem klimatskog zahlađenja. Sve njihove tvrdnje proglasio je "političkom ideologijom". Uz to, Cruz se u svojim istupima predstavlja kao žestoki protivnik pobačaja i istospolnih brakova" i svega što može potkopati naše vrijednosti".

"Umjesto saveznih vlasti koje rade na podrivanju naših vrijednosti, zamislite federalnu vladu koja radi na obrani svetosti ljudskog života i čuvanju sakramenta braka", kazao je u vezi s tim u svom nastupnom govoru kojim je najavio svoju predsjedničku kandidaturu, istaknuvši i tom prilikom kako je za njega brak samo onaj sklopljen između muškarca i žene. Zbog toga su ga politički analitičari označili ultrakonzervativcem, ali ipak ne onog ekstremnog tipa kakvim se u tim pitanjima pokazao Trump koji je prošlog tjedna izjavio kako bi trebalo "kažnjavati žene koje se odluče na prekid trudnoće". Možda su i takvi stavovi utjecali na to da je biračko tijelo u Wisconsinu, svoje povjerenje ipak dalo Cruzu umjesto Trumpu koji je rigidnošću i nepredvidivošću svojih stavova uplašio mnoge koji su ga inače podržavali.

Karnevalska povorka | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Trump je nakon ovog utorka bio vidljivo deprimiran, nije se oglasio u javnosti, očekivao je puno bolji rezultat s obzirom i na ankete koje su mu davale dobre izglede. Tek je preko svoje glasnogovornice poslao poruku kako je Cruz "samo marioneta, trojanski konj, preko kojeg mu stranački šefovi pokušavaju ukrasti nominaciju". Takva izjava epilog je žestoke borbe koja se već tjednima vodi između njih dvojice u kojoj ne nedostaje ni međusobnog podmetanja. Tako se u dijelu američkih medija pojavila optužba da je Cruz, iako zagovaratelj obiteljskih vrijednosti, zapravo svojedobno varao svoju ženu. Navodno je i njegovo ime bilo na popisu ("crnoj knjizi") jedne matrone iz čega bi se dalo zaljučiti da je posjećivao neke od njenih klijentica po cijeni od 300 dolara po satu. Cruz se kleo da to nije istina, optužio je Trumpov stožer da su autori te "krivotvorine", te je, kako je to običaj u američkoj politici, potom iskazao divljenje svojoj supruzi Heidi koja je uz to i njegova "najbolja prijateljica ".

Trump je inače bio napao i njegovu suprugu, nakon čega mu je Cruz uzvratio da je "kukavica koja se boji jakih žena". Nakon toga se na jednom skupu pojavio s majkom, bakom, suprugom i kćerima i još nekim kućnim prijateljicama. "Blagoslovljen sam cijeli život, jer sam okružen jakim ženama", kazao je tada Cruz koji prema istraživanjima uživa veću potporu među ženama nego muškarcima. Iako mnogi podržavaju Trumpa, iako vodi u predizborima, čini se kako s približavanjem cilju polako gubi zamah jer znatan dio birača počinje osjećati "duboku nelagodu" ako bi on bio izabran za najprije republikanskog predsjedničkog kandidata, a potom i za američkog predsjednika. Na tu kartu sada očito igra Ted Cruz, prvi Hispanoamerikanac, koji ima ozbiljne izglede za republikansku nominaciju. Kako se može čuti, članovi pokreta "Tea Party" ne žale truda ni novca, kako bi mu u tome pomogli

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.