Top News Izbori u Americi
626 prikaza

Donald Trump: Luđak ili genijalac?

Donald Trump
Press Association/PIXSELL
Donald Trump svojim je izjavama podigao puno prašine, no misli li on ozbiljno ono što govori...?

Tko je poslušao barem jedan govor republikanskog kandidata američkih predsjedničkih izbora, zasigurno se zapitao "da li taj čovjek misli ozbiljno?". Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci koliko traje 'cirkus' imali smo priliku čuti mnoge Trumpove izjave koje ne priliče čovjeku, a još manje potencijalnom prvom čovjeku jedne od najmoćnijih država na svijetu. 

Javlja se pitanje: je li Donald Trump vrhunski prevarant koji će učiniti sve kako bi dobio izbore ili zaista vjeruje u stvari koje govori? 

Psihologinja Maria Konnikova kaže kako političari i prevaranti imaju mnoge zajedničke osobine, a za Trumpa je izdvojila slijedeće:

1. Makijavelizam: Trump je više puta optužen da manipulira ljudima, situacija i osjećajima. Konnikova tvrdi kako je Trump vrlo vješt u manipulaciji te točno zna koji potezi će mu donijeti najviše pažnje.

2. Narcizam: Trump često uzdiže i hvali sam sebe.

3. Psihopatija: Trump je u više navrata pokazao nedostatak empatije. Posljednji od mnogih primjera je masakr u Orlandu nakon kojeg je Trump napisao na svom Twitter profilu kako je nagovijestio ovakav događaj.

No, sve se svodi na jedan faktor - namjeru. Prevaranti ciljano žele nasamariti ljude, oni manipuliraju kako bi došli do svog cilja. Ipak, istraživanje je pokazalo da iako mnogi političari zvuče kao prevaranti oni to nisu jer iskreno vjeruju u ono što govore. 

Problem s Trumpom je što nitko ne može znati vjeruje li on iskreno u ono što govori ili manipulira glasačima kako bi došao do Bijele kuće...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.