Top News
2271 prikaza

Donald Trump se sprema za obračun i politički povratak

1/5
REUTERS
Prije svega, njegov cilj je uništavanje onih republikanskih političara koji su glasali za njegov opoziv ili su se usudili kritizirati njegovo ponašanje

Prošlo je neko vrijeme otkad sam imao nešto reći o našem starom prijatelju, Donaldu Trumpu, kojega smo zadnji put vidjeli kad se sramotno iskradao iz Washingtona prije inauguracije Joea Bidena, nakon što je nahuškao rulju na neslavni napad na američki Capitol. Moglo se očekivati da će se bivši predsjednik, poput svojih časnijih prethodnika, povući u dostojanstveni zaborav, ali to nikad nije bila opcija za osobu koja je toliko narcisoidna i žudi za pozornošću. Stoga ne čudi da se Trump vratio u vijesti jer organizira početne faze svojeg političkog povratka. Njegov je cilj ponovno potvrditi dominaciju unutar Republikanske stranke, prije svega uništavanjem onih republikanskih političara koji su glasali za njegov opoziv ili su se usudili kritizirati njegovo ponašanje.  Najvažniji među Trumpovim ciljevima jest treća osoba republikanskog vodstva u Zastupničkom domu, Elizabeth Cheney. Gospođa Cheney ima besprijekorne republikanske vjerodajnice - gorljiva konzervativka, vanjskopolitički jastreb i kći bivšeg američkog potpredsjednika Dicka Cheneya, ona je doslovno utjelovljenje establišmenta stranke. Njezin neoprostivi grijeh je taj što hrabro inzistira na tome da govori istinu da je Trump izgubio izbore 2020. i da je njegov kontinuirani napor da diskreditira rezultate prijetnja američkoj demokraciji.

 | Author: REUTERS REUTERS

Što se tiče Trumpa, on zahtijeva da svi republikanci prihvate laž o ukradenim izborima. Nema sumnje tko će prevladati u ovom natjecanju, s obzirom na to da više od 70 posto republikanskih birača vjeruje da su Trumpu zaista prevarom oduzeli pobjedu. Sami republikanski političari ne vjeruju u taj mit, ali znaju da se moraju pretvarati da vjeruju, a mnogi su se zaputili na hodočašće na Floridu kako bi se poklonili pred velikim čovjekom.  To uključuje neke koji se nadaju da će se kandidirati za predsjednika u 2024., a koji se potajno nadaju da će Trumpova popularnost strmoglavo pasti do tada. Postoji obilje dokaza da propast Elizabeth Cheney doista predstavlja volju odanih stranci. Senatora Mitta Romneya - ni manje ni više bivšeg republikanskog kandidata za predsjednika u 2012. - nedavno su snažno izviždali njegovi kolege iz države Utah jer je glasao za Trumpov opoziv. Republikanci u Arizoni organizirali su ponovno brojanje glasova u ključnom okrugu koji je pomogao Joeu Bidenu da pobijedi u toj državi 2020. Provodi ga bez pravnog nadzora privatna tvrtka s Floride na čelu s otvorenim Trumpovim pristašom. Nije važno jesu li rezultati ponovnog brojanja vjerodostojni. Trumpov modus operandi nije utvrđivanje istine, nego jednostavno poticanje sumnje i nepovjerenja. To je slično njegovim makinacijama u Ukrajini koje su dovele do njegova prvog opoziva - vršio je pritisak na ukrajinsku vladu da ne iznosi dokaze o korupciji Joea Bidena i njegova sina, nego da samo najavi istragu.

 | Author: REUTERS REUTERS

Tajna Trumpova političkog uspjeha je u tome što on zna da njegovi lakovjerni pristaše žele vjerovati u maštarije koje on prodaje i za to mu treba vrlo malo dokaza. Zanimljivo pitanje o Trumpovu povratku na središnju pozornicu jest kakve će biti političke posljedice. Republikansko vodstvo u Washingtonu očito je zaključilo da je njegova podrška neophodna za ponovno dobivanje kontrole nad Kongresom na parlamentarnim izborima u studenom 2022. Većina političkih analitičara vjeruje da je taj ishod vjerojatan, s obzirom na to da će demokrati braniti tijesnu većinu. Međutim, puno je manje jasno hoće li Trumpova formula na kraju ispasti recept za uspjeh na predsjedničkim izborima 2024.  Prema novinskim izvješćima, anketa među republikancima pokazuje da je Trump i dalje jako nepopularan u područjima koja obično određuju ishod predsjedničkih izbora u Americi kod tijesne razlike u broju glasova. Ključna demografska skupina su birači iz predgrađa - neovisne žene i posebno republikanke - čija je antipatija prema Trumpu pomogla donijeti pobjedu Bidenu u 2020. Od tuda i dilema republikanaca: ne mogu pobijediti bez Trumpa, ali s njim bi itekako mogli i izgubiti. Očekujem da će Trump, kako bi zadržao svoju apsolutnu nadmoć u stranci, jasno navesti svoju namjeru da se kandidira 2024., ali će ostaviti konačnu odluku za što je kasnije moguće. Njegov ego možda jest golem, ali je također iznimno krhak i on neće htjeti riskirati drugi konačan poraz. Možda će i stavovi njegova prijatelja Putina također biti uzeti u obzir. Uglavnom, on će se kandidirati ako predsjednik Biden bude izgledao ranjivo ili ako Biden ustupi mjesto Kamali Harris, koja i sama izgleda pobjediva u 2024. 

 | Author: REUTERS REUTERS

U ovom trenutku, Biden je u udobnom položaju. Prijetnja od COVID-a je trenutačno znatno smanjena, gospodarstvo ubrzano raste i predsjednik dobro kotira u ispitivanjima javnoga mnijenja, uživa naklonost od 54 posto. No tri godine cijela su vječnost u politici i već se naziru elementi Bidenovih ranih spisa koji bi se mogli pokazati problematičnima kad bi postali određujuće značajke njegova predsjedništva. Jedan od primjera očito je naginjanje administracije ulijevo, što je iznenađujuće s obzirom na dugu predsjednikovu povijest umjerenog demokrata. Stvarnost je takva da Biden ne bi bio izabran bez snažne potpore manjina i progresivnog krila stranke pa je stoga bio dužan prihvatiti program koji promiče rasnu pravdu i ekonomsku jednakost. No američki predsjednički izbori pobjeđuju se u centru te Biden mora i dalje imati na umu neodlučne birače čiju bi potporu potencijalno mogao izgubiti zbog kulturoloških pitanja ili uočenog pada zakona i reda. Činjenica da je 170.000 migranata iz Meksika prešlo u SAD u travnju - najveći takav broj u posljednjih 20 godina - pokazatelj je upravo one vrste problema čiju si eskalaciju Biden ne može priuštiti ako ne želi vidjeti Donalda Trumpa kao svojeg protivnika u 2024. - ili, ne daj Bože, svojeg nasljednika u siječnju 2025. godine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:40 18.Svibanj 2021.

    klaun trump je prošlost