Top News
4064 prikaza

Dramatičan apel: Zabilježili najveće širenje ebole

Ebola
africom.mil
Zdravstveni radnici zabrinuti su jer se dnevno javlja po desetak novih slučajeva, a zemlja je zahvaćena ratom

Ministarstvo zdravlja u Kongu potvrdilo je da se u gradu Gomi pojavio prvi slučaj zaraženog virusom ebole. Vijest su objavili u nedjelju navečer i to bi mogao biti početak nove epidemije.

Goma je grad u kojem živi više od milijun stanovnika i nalazi se na granici s Ruandom, a granični prijelaz dnevno pješice prelaze deseci tisuća ljudi.

Biološko oružje Ako se ne opametimo Znanost Čeka nas epidemija koja će pobiti 300 milijuna ljudi

Epidemija ebole koja je u tijeku proširila se kroz pokrajine Sjeverni Kivu i Ituri u Kongu tijekom posljednjih godinu dana. Do sad se potvrdio mali broj slučajeva oboljelih, ali se tijekom lipnja ubrzo bolest pojavila i u susjednoj Ugandi, nakon što je liječničku pomoć u toj zemlji zatražila jedna obitelj iz Konga.

Virus je sada prisutan u dva grada s više od milijun ljudi u Gomi i Butembou.

Na sastanku na visokoj razini u Ženevi, šef Svjetske zdravstvene organizacije rekao je da će ponovno okupiti znanstvenike kako bi utvrdili je li izbijanje epidemije od međunarodnog značaja i jesu li potrebni veći resursi da bi se širenje bolesti zaustavilo, nakon što su izdvajanja za sprečavanje ebole smanjena na trećinu.

Hrana Iznenađenje! Life Stručnjak za hranu i otrove: Nemojte jesti ovih 6 stvari

U Gomi je obolio pastor koji je tamo doputovao iz Butemba autobusom, javilo je Ministarstvo zdravstva u Kongu, a kako piše Washington Post, ostalih 18 putnika će dobiti eksperimentalno cjepivo koje se do sad pokazalo uspješno. Zatim će zdravstveni radnici pratiti sve kontakte koje je imao pastor, kao i sve one s kojima su kontaktirali putnici.

"Zbog brzine kojom je pacijent bio identificiran i izoliran, te identifikacije svih ostalih putnika u autobusu iz Butemba, rizik od širenja u ostatku grada Gome je mali", navodi se u priopćenju ministarstva.

Epidemija je od ponedjeljka ubila 1.665 ljudi, dok je gotovo 700 preživjelo virus koji uzrokuje visoku temperaturu i unutarnje krvarenje. Nažalost, svakodnevno se javlja desetak novooboljelih unatoč sveobuhvatnoj zdravstvenoj intervenciji na cijelom području.

Zdravstveni radnici zabrinuti su zato jer, kako kažu, prijenosni lanci su na mjestima koja su teško dostupna zbog loše infrastrukture ili oružanih sukoba, zbog čega je nemoguće precizno mjeriti razmjere epidemije.

Krpelj Nove epidemije Znanost Gori od kuge i ebole, a jure prema Hrvatskoj

Područje na kojem je izbila ebola je jedno od najdugovječnijih ratnih žarišta u Kongu – mjesto sukoba etničkih milicija i vladinih snaga. U blizini epicentra epidemije u gradu Beni u ponedjeljak, dva zdravstvena radnika ubili su nepoznati napadači.

Tedros Ghebreyesus, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, izjavio je kako je od siječnja ukupno bilo gotovo 200 napada na zdravstvene radnike, a ubijeno je sedam osoba. Sadašnja epidemija je druga najgora ikada zabilježena, nakon epidemije između 2013. i 2016. godine u kojoj je u zapadnoj Africi umrlo više od 11.300 ljudi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 06:36 16.Srpanj 2019.

    Stari oglas, sve je već popunjeno

  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 06:36 16.Srpanj 2019.

    Stari oglas, sve je već popunjeno