Top News
355 prikaza

'Država terora': Hillary Clinton je napisala politički triler

1/3
PIXSELL
Knjiga za godišnje odmore. Smjestite se u hlad i zaronite u međunarodnu intrige, unutarnja podmetanja i borbu s teroristima

Hillary Rodham Clinton radnji knjige dala je iskustvo iza političke scene koje je stekla kao 67. državna tajnica i kao supruga američkog predsjednika Bila Clintona. Kako teče komunikacija s predsjednikom u kriznim situacijama, kako funkcionira osiguranje, kako najmoćnija država svijeta surađuje s partnerima, a kako komunicira s odmetnutim državama, sve to Hillary Clinton zna iz prve ruke. Koautorica knjige Louise Penny, nagrađivana autorica bestselera koji su zauzeli prvo mjesto na listama New York Timesa, USA Todaya i Globe and Maila, slavu je stekla romanima o glavnom inspektoru Armandu Gamacheu, koji su prevedeni na 31 jezik. Ona je “Državi terora” dala zaplet, likove i radnju zbog koje se knjiga ne ispušta iz ruku. Riječ je o materijalu koji je više nego pogodan za veliko filmsko platno, no to mu je i glavna slabost. Likovi su više-manje nabacani, neki su i klišejizirani, a odnosi između njih samo površno naznačeni. No ako se gleda komercijalni učinak, knjiga je bestseler i pun pogodak koji otvara mogućnost i za franšizu. O tome svjedoče i odlične recenzije majstora trilera.

”Apsolutno zadivljujući, potpuno uvjerljivi napeti triler zbog kojeg će se čitatelji zapitati koliko je fikcija, a koliko stvarnost. Svaka je autorica za sebe snažna sila, a zajedno su nevjerojatne”, napisala je u recenziji Karin Slaughter, jedna od najboljih autorica kriminalističkih trilera posljednjih desetljeća.

 | Author: Znanje Znanje

”Odlična suradnja. Napetost koju unosi Louise Penny i bogatstvo insajderskih detalja Hillary Clinton savršeno se uklapaju u ovaj akcijski, zabavan triler koji je toliko autentičan da čitatelj ima osjećaj kao da prisluškuje razgovore najvećih dužnosnika”, smatra američki pisac poznat po špijunskim romanima i trilerima smještenima u razdoblje neposredno nakon Drugog svjetskog rata - Joseph Kanon.

Ukratko radnja ovog političkog trilera je sljedeća:

Nakon burnog razdoblja u američkoj politici, novi predsjednik na važnu dužnost državne tajnice bira političku suparnicu Ellen Adams. Njenim imenovanjem on želi ušutkati svoju najoštriju kritičarku, jer preuzimanje ove dužnosti znači da Ellen mora odstupiti s rukovodećeg mjesta vlastite multinacionalne novinske agencije. Dok se predsjednik prvi put obraća Kongresu, mlada časnica ministarstva za vanjske poslove Anahita Dahir prima zbunjujuću anonimnu poruku. Prekasno shvaća da je poruka bila kodirano upozorenje. Uskoro započinje niz terorističkih napada koji ubrzo prerastaju u međunarodnu šahovsku igru, koja uključuje nestabilnu politiku Pakistana, Afganistana i Irana, utrku za razvoj nuklearnog oružja u regiji, rusku mafiju te terorističke organizacije. Da bi se razotkrila tako zamršena, pomno smišljena zavjera, bit će potrebne vještine jedinstvenog tima: strastvene mlade časnice, predanog novinara i pametne, odlučne, iako još neiskusne nove državne tajnice. Nakon nekoliko terorističkih napada u autobusima u Europi, neprijatelj planira i više terorističkih napada u SAD-u, i to koristeći nuklearno oružje. Vrijeme curi, a glavni junaci ne znaju kome mogu vjerovati...

Hillary Clinton | Author: REUTERS REUTERS

Hillary Clinton ovim projektom slijedila je, a vjerojatno će biti i komercijalno uspješnija, supruga Billa Clintona. Bivši američki predsjednik prije nekoliko godina također se okušao kao pisac političkog trilera. I on je posegao za koautorom pa je knjigu “Predsjednik je nestao” objavio s Jamesom Pattersonom, uglednim majstorom političkih trilera. I ta knjiga je napisana po pravilu da se, kad se jednom počne čitati, ne ispušta iz ruku. Radnja se odvija brzo i čitatelj s napetošću čeka rasplet. I ovaj triler, kao i “Država terora”, ima potencijal za ekranizaciju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.