Top News
2135 prikaza

Dunja Mazocco Drvar: Klima je opet postala sporedna tema

1/2
Tomislav Miletić/PIXSELL
Ne može se govoriti da će svako ljeto biti vruće od prethodnog, ali se pokazalo da je to trend. Ovo ljeto će biti toplo, ako ne i najtoplije do sada

Iako su rat u Ukrajini i globalna ekonomska kriza doslovce izbrisali temu klimatskih promjena iz javnog prostora, problemi su sve veći. Očekuje nas još jedno rekordno toplo ljeto, a meteorolozi se tužno šale kako je to najhladnije ljeto u sljedećem desetljeću. O tome je ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva, meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar, govorila za RTL Direkt.

Hoće li ovo ljeto biti najtoplije dosad?

Ne može se govoriti da će svako ljeto biti vruće od prethodnog, ali se pokazalo da je to trend. Ovo ljeto će biti toplo, ako ne i najtoplije do sada. Sinoptički obrasci pokazuju da je slično onom u nesretnoj 2003. godini, koja je donijela izrazito velike vrućine, a u zapadnoj Europi i veliku smrtnost. Klimatske promjene su kao kronična bolest. Stalno bolujemo i stalno pokušavamo smanjiti simptome, i ako se bude dalo liječiti, ali naravno da ako te u kroničnoj bolesti zaboli glava, liječit ćeš nju pa se vratiti kroničnoj bolesti.

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL Tomislav Miletić/PIXSELL

Što bi povratak ugljenu kao energentu mogao donijeti planetu u klimatskom smislu?

Povratak ugljenu je za okoliš najgora opcija, ali gledam na to kao na tranzicijsko rješenje, kao kratkotrajno. Svatko će pribjeći rješenju koje mu je najprihvatljivije, ali uz nadu da će zaista biti kratkoročno i da ćemo nastaviti s tranzicijom koja nije stala.

Što u Ministarstvu i Vašoj Upravi radite po pitanju krize energenata?

Započinjemo veliku niskougljičnu kampanju kojom ćemo objasniti kako pridonijeti energetskoj tranziciji. Postignut je prvi dogovor prije početka pojačane situacije vezane uz energente i inflaciju, pojačali smo financiranje za obnovljive izvore energije, reagirali na energetsku krizu... Projekti su stalno u tijeku. Nezgodno je jer nisu u fokusu javnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.