Top News
367 prikaza

Dva bivša HDZ-ovca idu na Tuđmana – jedan ima svoje 'crnokošuljaše'

Branimir Glavaš
Marko Mrkonjić (PIXSELL)
Kandidatima u IV izbornoj jedinici neće biti jednostavno na izborima 11. rujna

U IV. izbornoj jedinici koja obuhvaća Osijek i tri slavonske županije boriti će se dva bivša i jedan sadašnji HDZ-ovac. Naime, boje HDZ-a brani sin prvog hrvatskog predsjednika Miroslav Tuđman, HDSSB predvodi Branimir Glavaš, bivši HDZ-ovac i osnivač te stranke te MOST-ov Miroslav Šimić, inače bivši šef mladeži HDZ-a u Osijeku,  kojeg je na to mjesto navodno bio doveo upravo Glavaš. 

Vrh HDZ-a nije prvotno bio zamislio da Miro Tuđman vodi ovu jedinicu, ali je u zadnjim trenucima pred samo zaključenje lista došlo do nekih promjena pa je i on umjesto u Zagrebačkoj županiji, završio u Slavoniji. 

Ivana Maletić | Author: Boris Scitar/PIXSELL Boris Scitar/PIXSELL

"Ivana Maletić trebala je biti nositeljica liste u IX. Izbornoj jedinici, ali nije htjela. Prebačena je onda u II., gdje je nositelj bio Tuđman. Tuđmanu je zatim ponuđeno prvo mjesto u III. Izbornoj jedinici, ali on to nije htio, pa je Brkić presjekao. Dao mu je svoje nositeljsko mjesto u IV. -toj i rekao da on ide na zadnje mjesto u drugu", objasnio je komplicirano dogovaranje čelnih ljudi u HDZ-u jedan visokopozicionirani HDZ-ovac. 

Tuđman je na prošlim izborima prošao odlično, dobio je više od 23 tisuće preferencijalnih glasova. Iako Milijan Brkić sigurno bolje stoji u ovom dijelu zemlje, Tuđman isto može očekivati dobar rezultat. 

Sin je prvog predsjednika kojeg sada u kampanji ne koriste samo HDZ-ovci već i SDP-ov Zoran Milanović kojeg mediji nazivaju novim Tuđmanom, što mu je definitivno plus, zatim jedan je od rijetkih u stranci koji je javno rekao da je protiv rušenja premijera Tihomira Oreškovića, kontrirajući tako Karamarku (iako je na kraju popustio i glasovao za rušenje, baš kao i svi HDZ-ovi saborski zastupnici) te je na glasu kao homo politicus, uvažen i cijenjen kao predsjednik Saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. 

U jednom od rijetkih intervjua rekao je da je dok je odrastao sve bilo podređeno ocu, Franji Tušmanu i njegovom bavljenju poviješću. 

Miroslav Tuđman | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)

"Za nas, djecu to je značilo da smo od samog početka bili samostalni u donošenju vlastitih odluka. Nije se puno raspravljalo o našim školskim obvezama. Naše je bilo da idemo u školu, završimo fakultet. Tek na kraju školske godine otac je pitao za ocjene. Obrazac ponašanja kod njega je bio načelo odgovornosti i samostalnosti. A to najbolje potvrđuje i jedna zgoda kada sam se upisao na fakultet. Tek tada me je otac upitao što sam upisao. Rekao sam mu filozofiju i sociologiju, a on je na to rekao: Moglo je i bolje. Pitao sam ga što je to bolje. On mi je odgovorio: Mogao si umjesto sociologije upisati povijest", prisjetio se svojedobno svojih mladenačkih dana Miroslav Tuđman rekavši da se u njihovom domu nikad nisu pričali vicevi i nikad se nije pilo. Vodili su se, naime, samo ozbiljni razgovori.

Tuđman možda najžešćeg protivnika s kojim će se boriti na ovim izborima, Branimira Glavaša, definitivno poznaje dugi niz godina baš kao i njegove vrline i mane. 

Glavaš je, naime, jedan od osnivača HDZ-a u Zagrebu, bivši general bojnik kojem je bivši predsjednik Ivo Josipović oduzeo čin i sedam odličja dobivena od Franje Tuđmana. (Priča se da je odličja Glavaš navodno prodao za 100 tisuća kuna, ali to nije provjerena informacija). 

Osuđen je za osuđena za kazneno djelo ratnog zločina, na 8 godina zatvorske kazne, a 12. siječnja 2015. godine Ustavni sud RH nakon gotovo 4,5 godine od podnošenja ustavne tužbe, zbog kršenja ustavnih i ljudskih prava tijekom Glavaševa pravosudnog progona, ukinuo je drugostupanjsku pravomoćnu presudu i naložio Vrhovnom sudu RH da ponovno razmatra žalbe Branimira Glavaša i drugih suoptuženika, na prvostupanjsku presudu. 

Od tada je u Hrvatskoj, a stranka HDSSB koju je osnovao 2005., dobro prolazi na parlamentarnim izborima, dobivši u prosjeku po tri mandata. Glavaš je definitivno jedna možda čak od najintersantnijih osoba u našem političkom životu. Čovjek je koji je zajedno sa bivšim prijateljem Vladimirom Šeksom doveo prvo Tuđmana vlast, a potom i Ivu Sanadera. 

No, i s jednim i s drugim se posvađao relativno brzo. Sanader mu nikada nije zaboravio javnu prozivku: Vladimir Šeks, tada predsjednik Sabora rekao je, na dan kada se obilježavao pad Vukovara, da je Sanader morao biti u Vukovaru, a ne na operi u Veroni. 

Branimir Glavaš | Author: Davor Javorovic (PIXSELL) Davor Javorovic (PIXSELL)

Svađa između Ive Sanadera i Vladimira Šeksa eskalirala je u slučaju Branimira Glavaša: Šeks je učinio ponešto (ili, prema nekim interpretacijama, mnogo toga) da zaštiti Glavaša, dok je Sanader odlučio raščistiti s ratnim zločinima u Osijeku iz 1991. godine. Glavaš i Šeks nisu se pomirili, ali su više nego duhoviti (bolje reći sarkastični) kad se sretnu. 

Tako je netom nakon izlaska iz zatvora, u Vukovaru Šeks rekao Glavašu kada ga je vidio: "Odnekud vas poznajem!", a ovaj mu je uzvratio: "Vjerojatno s potjernice!".

Za prošle parlamentarne izbore Glavaš je podigao prašinu kada je HDSSB oformio svoju počasnu postrojbu, obukli im crne vojničke uniforme i stavili pod zapovjedništvo osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša. Ovaj put to nisu ponovili. Bar ne još. 

U ovoj jedinici sve je nekako povezano s Glavašem, pogotovo kada se malo dublje krene kopati. Miroslav Šimić iz MOST-a krajem 90- tih godina postaje, po nalogu Glavaša, šef mladeži HDZ-a Osijeka. Glavaš je tada htio urbanog, mladog, zapravo akademskog šefa mladeži i sve je to pronašao u Šimiću. 

Ipak ni ova Glavaševa ljubav nije dugo trajala, točnije svega nekoliko mjeseci jer je nakon Tuđmanove smrti i gubitka parlamentarnih izbora 2000. došlo do rasula u HDZ-u. Naime, Šimić tada prelazi u DC Vesne Škare Ožbolt i Mate Granića, na što je Glavaš navodno bio poludio. 

Priča dalje ide da se Šimić onda vratio u HDZ (iako ovo nismo uspjeli provjeriti),  pa osniva Udrugu GOGO, zatim stranku GOGO i na kraju ulazi u MOST. Na prošlim izborima osigurao si je mandat, a prema anketama trebao bi ponoviti uspjeh i na ovim izborima.

Što se tiče SDP-a, odnosno Narodne koalicije, njih predvodi mladi Domagoj Hajduković, što neki analitičari smatraju ne baš dobrim Milanovićevim potezom. Ivan Vrdoljak, čelnik HNS-a, puno je prepoznatljiviji u Slavoniji, ima veće iskustvo, pozanje teren i smatraju da bi Narodna koalicija bolje prošla s njim na čelu liste. 

"U četvrtoj je pitanje što Domagoj može napraviti i koliko je tamo Vrdoljak jak obzirom da ga nema više toliko po terenu jer mora obilaziti cijelu Hrvatsku- rekao nam je visokopozicionirani SDP-ovac. No, na prošlim izborima Hajduković nije puno zaostajao u glasovima za Vrdoljakom, pa se tako loš scenarij na kraju ni ne mora odigrati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.