Top News
1009 prikaza

Dvostruki agent preživio je trovanje novičokom, ali mu i dalje rade o glavi

1/3
Profimedia
Sergej Skripal i njegova kći Julija neće biti pozvani da daju iskaz u istrazi o trovanjima u Salisburyju 2018. godine zbog straha da bi to moglo dovesti do novog napada na njih.

Sudac koji je vodio istragu rekao je da rizik od još jednog napada na Skripaljeve "nije moguće ispravno kontrolirati" jer bi njihovo osobno pojavljivanje na sudu moglo dovesti do otkrivanja njihovih identiteta i mjesta gdje se nalaze.

Lord Hughes od Ombersleya rekao je da odgovarajuća sigurnost ne bi bila moguća ako bi oni prisustvovali istrazi i upozorio ih je da ne smiju davati dokaze na daljinu jer bi se njihova lokacija mogla utvrditi. Također je isključio puštanje snimaka intervjua iz 2018. godine sa Sergejem Skripalom ili njegovom kćeri Julijom jer bi to "jako povećalo rizik da ih netko identificira", objavio je Sky News.  U svojoj presudi ovog mjeseca rekao je da postoji "veliki rizik" od fizičkog napada na Skripaljeve.

"Postoje svi razlozi da budemo zadovoljni da napad sličan onom za koji se čini da se dogodio 2018. godine i dalje predstavlja stvarni rizik... ako se ili Sergej ili Julija mogu identificirati i otkriti njihovo trenutno boravište."

U lipnju, na preliminarnom saslušanju za istragu smrti Dawn Sturgess na Kraljevskom sudu pravde čulo se da je obitelj Sturgess željela da Skripal daju usmeni iskaz kako bi odgovorili na "neodgovorena pitanja". Sudac je napisao da su Skripaljevi dali daljnje izjave u vezi s određenim pitanjima koja je postavila obitelj te da su transkripti policijskih razgovora s ocem i kćeri bili objelodanjeni.

"Prilično sam zadovoljan da rizik fizičkog napada za Skripaljeve jasno nadmašuje prednost istrage njihovog davanja usmenih iskaza.
Ometanje i zadiranje u njihove privatne živote, iako samo po sebi nije dovoljno da diktira zaključak da ne bi trebali svjedočiti, dodaje ravnoteži dodatni razlog zašto to ne bi trebali."

Saslušanje javne istrage trebalo bi započeti u Guildhallu u Salisburyju 14. listopada.

 | Author: Profimedia Profimedia
Bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripal i njegova kćer Julija pronađeni su bez svijesti na klupi u Salisburyju 4. ožujka 2018. godine nakon što su otrovani nervnim agensom. Činilo se da Skripal halucinira, te su prvi koji su im priskočili u pomoć mislili da je riječ o predoziranju drogama.

"On je gledao ispred sebe, trzao ramenima kao da njima sliježe i dlanove je okrenuo prema nebu. Ona je svoju glavu naslonila na njegovo rame i izgledala kao da je izgubila svijest", rekli su prolaznici koji su vidjeli Juliju i Sergeja Skripala. Odmah su pozvali policiju i Hitnu pomoć i kako su rekli, nisu se ni trudili pomoći im, jer su vidjeli da ne mogu s njima uopće komunicirati

Bila je to sretna okolnost, jer je kasnije prvi k njima pristupio policajac Nick Baily koji je također završio u bolnici i stanje u kojem je bio nekoliko dana opisao je kao 'nadnaravno'. Scotland Yard utvrdio je kako su u kontakt sa smrtonosnom kemikalijom došli upravo u svom domu, a istraga je otkrila najveću koncentraciju nervnog agensa na ulaznim vratima. Na kraju su sve troje spašeni bolničkim liječenjem.

Ruske tajne službe su tijekom 2006. godine otkrile kamen pored kojeg su prolazili agenti prenoseći podatke skrivenim uređajem kojeg su imali na ruci. Skripal je osuđen na 13 godina najstrožeg zatvora u kolovozu 2006. godine. Rusku mržnju prema Skripalu najbolje je opisao Nikola Luzan koji se bavi poviješću ruske tajne službe.  

Luzan kaže da je Skripal obavještajnoj službi MI6 otkrio imena oko 300 članova središnje ruske obavještajne službe GRU i drugih "agenata" uključujući i one koji rade u inozemstvu. Neki od tih djelatnika vojne obavještajne službe "potajno su uhvaćeni", a ostali su "nestali", rekao je.

"On je kopile"

Luzan je govorio o Skripalu u jednom intervjuu 2014. godine gdje ga je nazvao 'kopiletom'. "Ne bojim se koristiti tu riječ jer zamislite što je svojom izdajom učinio drugim ljudima", rekao je Luzan iako nitko nikad nije mogao potvrditi brojku od 300 agenata GRU-a koje je navodno Skripal otkrio. Skripal je radio za ruski GRU do 1999. godine, a onda je otišao u mirovinu. Od tada je radio u Ministarstvu vanjskih poslova do 2003.  godine, a kasnije se uključio u špijunski posao.

 | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell
Nakon što je uhićen u Moskvi, priznao je da je 1995. godine bio angažiran od strane britanske obavještajne službe i izjavio kako je pružio informacije o agencijama GRU-a u Europi koji su mu za to platili oko 100.000 dolara. U vrijeme Skripalovog suđenja ruski su mediji naveli da FSB kaže da bi se šteta od njegovih aktivnosti mogla usporediti s štetom koju je nanio Oleg Penkovsky, pukovnik GRU koji je špijunirao za Sjedinjene Države i Britaniju.

Penkovsky je pogubljen 1963. godine. Nakon što je Skripal optužen za špijunažu, Vojni sud u Moskvi oduzeo mu je sve časničke titule i oduzeo sve medalje i nagrade koje je dobio tijekom službe.  Skripal je tijekom suđenja priznao da je surađivao sa stranim službama, pa mu je kazna bila smanjena.  U srpnju 2010. pomilovao ga je tadašnji ruski predsjednik Dmitri Medvedev te je Skripal bio jedan od četvorice špijuna koji su razmijenjeni i deportirani.

Razmjena Skripala za ruske špijune u SAD-u bila je jedna od najvećih nakon Hladnog rata. Skripala su razmijenili za 10 ruskih spavača koji su protjerani iz Sjedinjenih Država. Među ruskim agentima deportiranim iz SAD-a kao dio najveće špijunske razmjene od hladnog rata bila je Anna Chapman. Kćer diplomata iz ugledne obitelji bila je udana za Britanca i živjela je u Londonu nekoliko godina.

Špijun s Louis Vuitton torbom

Razmjena  se odvijala se na asfaltu bečke zračne luke gdje su ruski i američki zrakoplov parkirali jedan do drugog prije no što su agenti zamijenili avione. Pukovnika Skripala prozvali su 'špijun s Louis Vuitton torbom' nakon što su ga na aerodromu prilikom razmjene, snimili s takvom torbom kako ide na sastanak s časnicima za vezu iz MI6.  

Dvojica ruskih agenata GRU-a, koje je britanska policija identificirala da stoje iza napada, a koji su koristili imena Aleksander Petrov i Ruslan Boširov, optuženi su u odsutnosti za pokušaj ubojstva, unatoč tvrdnjama na ruskoj televiziji da su bili u razgledavanju katedrale u Salisburyju. Treći agent GRU-a, pod imenom Sergej Fedotov, koji je izgleda bio zapovjednik jedinice, također je optužen u odsutnosti za pokušaj ubojstva. 

Osim pokušaja ubojstva oca i kćeri, Petrov i Boširov osumnjičeni su i za pokušaj ubojstva i treće osobe, britanskog policajca Nicka Baileyja koji je u prvim trenucima trovanja Skripalovih priskočio u pomoć, da bi mu ubrzo također pozlilo od djelovanja novičoka. Policija je objavila i fotografije osumnjičenih i video-snimke.

Novičok je bio u krivotvorenoj bočici parfema 

Nekoliko tjedana poslije zabilježeno je još jedno trovanje novičokom, ovaj put sjeverno od Salisburyja. Muškarac imenom Charlie Rowley pronašao je bočicu za koju je pomislio da je bočica parfema, te ju je dao svojoj djevojci Dawn Sturgess.
Oboje su završili u bolnici, samo što su liječnici njemu uspjeli spasiti život, dok njoj nisu. Bočica u kojoj je bio novičok, bila je krivotvorena bočica parfema Nina Ricci. Policija je 2021. godine uputila apel za informacijama, s ponovnim fokusom na kretanje bočice parfema u kojoj je bio pohranjen novičok, čija je lokacija bila nepoznata između napada na Skripaljeve 4. ožujka 2018. godine i 27. lipnja 2018. godine kada ga je pronašao Rowley. 

 | Author: Profimedia Profimedia
Policija je uspjela rekonstruirati kako su se kretali Petrov i Boširov. U Englesku su  stigli u petak 2. ožujka, avionom iz Moskve na londonski aerodrom Gatwick. Odsjeli su u hotelu u istočnom Londonu, što je potvrđeno pronalascima novičoka i na tom mjestu. U subotu su otputovali do Salisburyja, "u izvidnicu", da bi se vratili u London narednog dana. Tada su kontaminirali ulazna vrata doma Skripalovih. Konačno, u nedjelju navečer 4. ožujka s Heathrowa su avionom odletjeli za Moskvu.

Rusija i dalje negira bilo kakvu upletenost u ovaj slučaj, a zbog Skripalovih je došlo do protjerivanja ruskih diplomata iz Amerike i većine zemalja EU, a i obratno. Rusko veleposlanstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu više puta je reklo da traži konzularni pristup Juliji i Sergeju Skripalu, ali je njihov zahtjev odbijen, javlja BBC.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peškov kazao je tada za Interfax da je Rusija cijelo vrijeme bila spremna surađivati sa Scotland Yardom, ali da su je "ili odbijali ili šutjeli na ponude". Ruska strana kazala je da su imena "Aleksander Petrov" ili "Ruslan Boširov" ruska varijanta imena poput "Ivo Ivić" ili "Hrvoje Horvat", te da "ne znače ništa". 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.