Top News
4940 prikaza

Džaferović: Kriminalac, poslušnik ili budućnost BiH

Šefik Džaferović
REUTERS
Iako se još uvijek prebrojavaju glasovi, neke promjene u Bosni i Hercegovini mogle bi ozbiljno poljuljati uvriježene odnose

Bosna i Hercegovina preživjela je još jedne izbore, a sad se pristupa formiranju postizbornih koalicija, suradnji i općoj raspodjeli ratnog plijena u obliku ministarskih pozicija na svim razinama. 

Stranka demokratske akcije (SDA) kao najveća bošnjačka stranka, ali i izborni pobjednik u Federaciji BiH već je ponudila HDZ-u suradnju radi uspostave vlasti. Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović novi je bošnjački član predsjedništva, ali HDZ-ovac Dragan Čović ne može se pohvaliti istim uspjehom. 

Njega je pobijedio Željko Komšić i tako po treći put postao hrvatski član predsjedništva.

"Preporučio bih Čoviću da bude dio vlasti i predstavlja hrvatski narod proporcionalno osvojenim glasovima", izjavio je Bakir Izetbegović iako je dodao kako bi u SDA najradije koalirali s "probosanskim strankama koje neće kočiti procese i reforme".

Džaferović je dugogodišnji stranački "vojnik" pa je preuzimao mnoge političke funkcije, ali mu određeni mediji redaju brojne kritike. Optužbe sa stranica Dnevnog avaza treba oprezno čitati jer je njihov vlasnik Fahrudin Radončić i sam iznimno politički aktivan i putem stranke, ali i vlastitom kandidaturom za člana predsjedništva. S druge strane, optužbe Žurnala ili bivšeg potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe treba znatno ozbiljnije shvatiti.

Klinička bolnica u Mostaru Novac za Mostar Top News Bolnica u Mostaru kojoj smo platili dugove od 39 milijuna

Kebo je nakon istupanja iz SDA dostavio Ustavnom sudu BiH tisuću dokumenata gdje je optužio upravo Džaferovića da je jako dobro znao za ratne zločine u Vozući koje su počinili pripadnici odreda El Mudžahid. U tim dokumentima se navodi da je Džaferović bio udaljen desetak metara od likvidacije jednog srpskog civila, a kasnije mu se predbacivalo da kao ministar policije Zeničko-dobojskog kantona nije procesuirao ratne zločine počinjene na teritoriju pod njegovom odgovornosti. 

Šefik Džaferović - ubojstvo civila | Author: Screenshot Screenshot

“Obavljajući dužnost potpredsjednika FBiH stekao sam povjerenje jednog broja građana koji su mi ostavili svoja saznanja, informacije i dio dokumentacije s kojim su raspolagali, a koja se odnosi na sumnju da su Mahmuljin i Džaferović 18. travnja 1994. godine prilikom posjete Vozući dobili informaciju i bili udaljeni 10 metara od mjesta gdje su pripadnici odreda “El Mudžahid” likvidirali, odnosno odsjekli glavu civilu, pripadniku srpske nacionalnosti”, navodi se u Kebinoj prijavi.

Slanje tih dokumenata, pogotovo nakon što je Kebo izišao iz stranke, izazvalo je prave konsternacije u određenom dijelu javnosti. Najveće pitanje je zašto je Kebo čuvao u ladici dokumente o takvim stvarima dok je bio dio vlasti i SDA, da bi ih počeo izvlačiti jednom kad je izišao iz stranke.

Izbori u BiH, Željko Komšić na plakatu Dvostruko u ništa Top News Izbore u BiH odlučivao i 'bugarski voz', Dodik se preznojavao

Žurnal se pak bavi pljačkom i uništenjem Krivaje, jedne od najvećih industrijskih kompanija bivše Jugoslavije. Kako je već bio običaj u to vrijeme, kompanije su kupovale zemljišta po raznim turističkim destinacija, a Krivaja je imala 47 tisuća kvadratnih metara na samoj obali u Herceg-Novom. Prema pisanju Žurnala je interna Krivajina procjena govorila da je zemljište vrijedne oko tri milijuna konvertibilnih maraka, ali početna cijena javnog natječaja za to zemljište bila je samo 985 tisuća KM. Natječaj je raspisan u ljeto 2002. godine i prihvaćena je ponuda Mirka Tice, srpskog poduzetnika. Kasnije su bh mediji pisali da je to zemljište prodano jednoj ruskoj kompaniji za 18 milijuna eura, što potvrđuju i crnogorski mediji. 

Međutim, postavlja se pitanje je li bilo riječi samo o pranju novca jer je kompleks Lalovina godinama bio napušten i zapušten iako se govorilo da će tamo nastati luksuzni hoteli.

U vrijeme te prodaje Krivajine imovine, dakle u ljeto 2002. godine, Džaferović je sjedio u upravi Krivaje, tvrtke iz njegovih rodnih Zavidovića.

Nakon što je Izetbegović ponudio koaliciju HDZ-u, postavlja se pitanje što će o tome reći Andrej Plenković jer rijetko što se događa u Hercegovini bez znanja ili odobrenja iz Zagreba. Hoće li takva politička biografija Džaferovića biti kamen spoticanja u odnosima Bosne i Hercegovine sa susjednim državama? Hoće li biti problematična prilikom njegovih posjeta Republici Srpskoj? Na kraju krajeva, Milorad Dodik izabran je za srpskog predstavnika u predsjedništvu BiH i njegovo prvo obećanje je postavljanje zastave RS-a na zgradu predsjedništva u Sarajevu. Hoće li njih dvojica moći surađivati?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.