Top News
246 prikaza

Egipat uveo još strože zakone za terorizam

Teroristi
Thinkstock
Zakoni su odobreni unatoč tomu što su neke udruge za zaštitu ljudskih prava navele kako će zakon poslužiti egipatskoj vladi za gušenje bilo kakvog disidentstva

Egipatski predsjednik Abdul Fattah al-Sisi u ponedjeljak je odobrio novi paket zakona za borbu protiv terorizma kako bi se pokušao smanjiti utjecaj sve brže rastućeg utjecaja džihadista.

Prema novom zakonu odobreno je osnivanje posebnih sudova i tijela koja će nuditi dodatnu zaštitu vojnim i policijskim snagama koje u akcijama primjenjuju silu.

Također je za svakog tko bude proglašenim krivim za osnivanje ili predvođenje neke terorističke organizacije predviđena smrtna kazna.

Zakon je odobren unatoč tomu što su neke udruge za zaštitu ljudskih prava navele kako će zakon poslužiti egipatskoj vladi za gušenje bilo kakvog disidentstva, piše BBC.

No, zakon isto tako dolazi nepunih tjedan dana nakon što su teroristi objavili da su pogubili Hrvata Tomislava Salopeka kojeg su sredinom srpnja oteli teroristi skupine "Pokrajina Sinaj", egipatskog krila ISIS-a.

Džihadisti su u Egiptu pojačali svoje djelovanje nakon što je s vlasti svrgnut dotadašnji predsjednik Mohammed Mursi. Sisi je još u lipnju najavio da će pojačati akcije protiv terorista, a evo što sve donosi novi zakon odobren u ponedjeljak ujutro:

* Suđenja za osumnjičene militante provodit će se po hitnom postupku na posebnim sudovima. Sve koji će biti proglašeni krivima za sudjelovanje u militantnim skupinama čeka deset godina zatvora

* Financiranje terorističkih skupina donosi kaznu zatvora od 25 godina do doživotne

* Poticanje na nasilje ili pokretanje internetskih stranica kako bi se širila teroristička propaganda kažnjava se kaznom zatvora od pet do deset godina

* Novinari čiji izvještaji ne budu u skladu sa službenim podacima o terorističkim napadima kaznit će se novčanom kaznom od 25.550 do 64.000 dolara

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.