Top News
212 prikaza

ISIS u Egiptu: Vlasti nemaju rješenje za militante islamske države

Isis
Youtube
ISIS je prošlu srijedu napao više od deset vojnih baza na Sinaju i pri tom ubio desetke vojnika

Egipatske su vlasti početkom srpnja objavile upozorenje da postoji opasnost od terorističkih napada na turistička odredišta poput Sharm El Sheikha i Hurghade. Vlasti su na obje lokacije poslali dodatne vojne snage, nakon što su teroristi izmasakrirali 50 pripadnika egipatske vojske.

Napad su povezali s islamskom državom.

ISIS je prošlu srijedu napao više od deset vojnih baza na Sinaju i pri tom ubio desetke vojnika. U napadu su koristili bacače granata, a potom su objavili kako su zauzeli Sheikh Zuweid, grad koji je od Sharm El Sheikha udaljen nešto manje od 400 kilometara.

To je inače jedan u nizu napada terorista s kojima je Egipat suočen u posljednje vrijeme, piše Time, a napadi su se dogodilo na zemlji, ali i na moru.

Sve je počelo krajem lipnja kada je jedan od najboljih javnih tužitelja ubijen u centru Kaira u bombaškom napadu. Auto-bomba ispred njegove kuće je detonirana u trenutku kada se tužitelj nalazio na ulici.

Dva dana kasnije militanti islamske države pokrenuli su masovni napad na vojne pozicije na sjeveru Sinaja. U tom je napadu prema službenim informacijama ubijeno 17 egipatskih vojnika, iako neslužbeni izvori tvrde da je brojka bila puno veća.

Napadi nisu tu stali. U rano jutro 11. srpnja u bombaškom napadu je uništeno pola zgrade talijanskog konzulata u Kairu, dok je drugi napad bio usmjeren prema vojnicima blizu Sueza.

Nedugo nakon toga, Wilayet Sinai, teroristička grupa, objavila je fotografije napada na egipatski ratni brod na Mediteranu. Egipatska strana je objavila da u napadu nitko nije stradao, dok su napadači objavili da su ubili cijelu posadu.

"Svaki je napad veći i žešći od prethodnog, što samo govori kako nema nikakve strategije, ali ni taktičke", rekao je analitičar Ismail Alexandrani za Time.

I prije napada u srpnju na sjeveru Sinaja došlo je do porasta nasilja. Samo u lipnju se dogodilo 130 napada. Ta brojka prema analizi Tahrir Instituta označava porast broja napada od početka 2015. godine.

Najznačajnija grupa koja stoji iza ovih napada je Wilayat Sinai koja dolazi iz islamske države. Grupa se originalno zvala Ansar Beit Al-Maqdis i izrazila je odanost islamskoj državi 2014. godine. Grupa je odgovorna za ubojstva stotine egipatskih vojnika i policijskih snaga zadnjih godina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.