Top News
69 prikaza

Kaos u Bruxellesu, pristaše ISIL-a veličaju napade

Eksplozije u Bruxellesu
1/3
Reuters/Pixsell
Eksplozije su se dogodile jedna za drugom oko 8 sati, a potom su odjeknule tri eksplozije u podzemnoj željeznici

Prije dviju eksplozija u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem u utorak ujutro čuli su se pucnjevi, javlja belgijska agencija Belga pozivajući se na očevice, a Reuters prenosi da pristaše takozvane Islamske dražve pozdravljaju napade.  

U terminalu za polijetanje najprije su se čuli pucnjevi, zatim uzvici na arapskom jeziku i potom su odjeknule dvije eksplozije, navodi Belga pozivajući se na više očevidaca.

Belgijski javni tužitelj Frederic Van Leeuw potvrdio je u utorak da je u zračnoj luci Zaventem izveden samoubilački napad i dodao da je prerano da bi se mogao navesti konačan broj žrava.

Bolnice u Bruxellesu pozvale su sve s krvnom grupom 0+ da se jave i daju krv.

Prema dosad poznatim podacima, u jutrošnjim napadima u Bruxellesu, u zračnoj luci i u stanici podzemne željeznice Maelbeek, poginulo je 28 ljudi.

Pristaše radikalne sunitske organizacije, takozvane Islamske države na drušvenim mrežama veličaju napade u Bruxellesu. 

"Država (Islamska država) prisilit će vas da ponovno promislite tisuće puta prije nego što ponovno počnete ubijati muslimane i znajte da muslimani sada imaju državu koja ih brani", navodi jedan od pristaša IS-a na Twitteru.

Nitko još nije preuzeo odgovornost za napade koji su se dogodili nekoliko dana pošto je u Bruxellesu uhićen Salah Abdelsalam, glavni osumnjičenik za napade u Parizu 13. studenoga u kojima je ubijeno 130 osoba.

"Dogodilo se ono čega smo se pribojavali. Naša zemlja pogođena je slijepim, nasilnim i kukavičkim napadima", izjavio je belgijski premiejr Charles Michel na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Proglašena je najviša razina uzbune, a kontrola na grancima je pojačana i u njima sudjeluje i vojska.

Višestruke eksplozije s brojnim žrtvama u utorak u Bruxellesu zaustavile su cjelokupan javni promet u europskoj prijestolnici, a krizni je stožer pozvao stanovnike neka ne izlaze, dok europske zračne luke prihvaćaju letove preusmjerene iz Bruxellesa i otkazuju letove za to odredište.

"Ne izlazite, ostanite na svojim mjestima", pozvao je belgijski krizni stožer stanovištvo Bruxellesa.

Europska komisija pozvala je svoje osoblje da ne izlazi iz kuća ili ureda. Prekinut je i promet vlaka Eurostar koji Bruxelles povezuje s Velikom Britanijom. Europske zračne luke prihvaćaju letove preusmjerene iz Bruxellesa i otkazuju sve letove za taj grad te jačaju mjere sigurnsoti. 

Nekoliko je osoba poginulo u utorak ujutro u eksplozijama na terminalu za odlazne letove u glavnoj zračnoj luci u Bruxellesu, izvijestili su lokalni mediji koji prenose da je Belgija podignula uzbunu na maksimalnu četvrtu razinu.

Još tri nove eksplozije dogodile su se u postajama podzemne željeznice u Bruxellesu u neposrednoj blizini zgrada institucija Europske unije.

Eksplozije su se dogodile jedna za drugom oko 8 sati, rekli su očevici za novinsku agenciju Belga.

Zračna luka Zaventum je zatvorena, a letovi su obustavljeni. Također je zaustavljen i željeznički promet prema zračnoj luci. Putnici su evakuirani.

Zasad nije poznato radi li se o terorističkom napadu, navodi belgijska mreža RTBF. Očevici su rekli za agenciju Belgu da su čuli pucnjeve i uzvike na arapskom prije eksplozija.

"Bio sam u duty free trgovini kada su se začule eksplozije. Zgrada kao da se pomaknula. Sve su nas evakuirali, svi su zbunjeni i u velikom strahu. Bojimo se da napadača ima još", kazao je novinar Sky Newsa koji se u trenutku eksplozije našao u zračnoj luci.

Bruxelles je inače na povećanom oprezu nakon što su belgijske vlasti prošlog petka uhitile glavnog osumnjičenika za krvavi teroristički napad u Parizu, Salaha Abdeslama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.