Top News
4485 prikaza

El Mayo išao na plastičnu operaciju lica, ali izdao ga je 'chapitos', sin El Chapa: Slijedi rat

1/3
Nakon El Chapova uhićenja El Mayo se borio za prevlast s "chapitosima", odnosno sinovima El Chapa. Jedan od njih ga je na kraju izdao i uhićen je šef narko-kartela Sinaloa

Početak Olimpijskih igara druga je vijest dana u Meksiku. Ona prva - pao je desetljećima neuhvatljivi narko boss. 

Poput priče istrgnute iz narko trilera: Ismaela Zambadu Garcíju zvanog El Mayo (76), jednog od najvećih narkobosova svijeta, namamio je u zrakoplov, preveo ga preko granice i predstavio američkim saveznim agentima sin njegovog bivšeg partnera u zločinu, piše u subotu The New York Times. 

 | Author:

Iako su američke vlasti davale nagradu od 15 milijuna dolara za informaciju koja bi dovela do njegova uhićenja, desetljećima nisu mogli ni blizu El Mayu, šefu zloglasnoga kartela Sinaloa. Najveći razlog su bile njegove čvrste političke veze koje je narko-kartel podmazivao s oko milijun dolara na mjesec.

No na kraju ga je, čini se, izdao sin njegova dugogodišnjeg partnera u zločinu El Chapa.  

UHIĆEN NOĆAS Top News Ovo je El Mayo, pravi Narcos i šef narko-kartela Sinaloa, FBI i CIA su ga lovile 50 godina

U dogovoru s američkim vlastima, Joaquín Guzmán López prevario je 76-godišnjeg El Maya i ukrcao ga na zrakoplov da idu vidjeti imanje u Meksiku, a zapravo su poletjeli za El Paso u Teksasu, gdje je El Mayo domah po slijetanju uhićen. El Chapov sin vjerojatno je to učinio da bi sebi olakšao poziciju i smanjio zatvorsku kaznu, ali kao u svakom krimiću o Narcosima tu je u pitanju i dvostruka izdaja. Naime, El Chapo je prije nekoliko godina osuđen na doživotnu kaznu na temelju svjedočenja El Mayova sina, što je šef kartela Sinaloa smatrao ogromnom sramotom. 

Izdaja Chapitosa

Nakon El Chapova uhićenja El Mayo se borio za prevlast u kartelu s "chapitosima", odnosno sinovima El Chapa. Jedan od njih ga je na kraju izdao.  

 | Author: PIXSELL/REUTERS PIXSELL/REUTERS

Amerikanci su cijelu operaciju, znajući da El Mayo potplaćuje "pola Meksika", držali u punoj tajnosti od meksičkih vlasti. Ukoliko 76-godišnjak odluči progovoriti, moglo bi se ispostaviti da su mnogi meksički političari svih ovih godina bili na njegovoj plaći. 

Gotovo sigurno slijedi veliki rat za prevlast unutar narko-kartela Sinaloa zbog izdaje, smatraju kriminalistički stručnjaci. 

Već u petak je najmanje 200 pripadnika meksičkih specijalnih snaga raspoređeno u Culiacán, koji se smatra uporištem kartela u Sinaloi, kako bi pojačali sigurnost, potvrdila je meksička vojska u priopćenju. 

U svibnju je Néstor Isidro Pérez Salas, za kojeg vlasti vjeruju da je glavni plaćeni ubojica El Chapove familije, izručen New Yorku pod optužbama za krijumčarenje fentanila. Još jedan osumnjičeni ubojica iz Sinaloe, Jorge Iván Gastélum Ávila, izručen je prošle godine kako bi mu se sudilo u Washingtonu.

Tko je El Mayo?

Ismael Mario Zambada García, rođen je u El Álamu, Sinaloa, 1. siječnja 1948. i poznat je kao "El Mayo" ili "Don Mayo". Ima četiri sina i četiri kćeri. Zajedno s Joaquínom Guzmánom Loerom zvanim El Chapo i Joséom Esparragozom Morenom, zvanim "El Azul", vodio je kartel Sinaloa. 

Uvijek je nastojao ostati povučen, što mu je omogućilo da više od pet desetljeća ostane praktički nedodirljiv za meksičke i američke vlasti. Bio je odl school boss. Njegov Sinaloa kartel jedan je od najmoćnijih na svijetu, kokaina i heroina iz Meksika krijumčarili su desetljećima do nekoliko gradova u Sjedinjenim Državama uz pomoć tunela, vlakova, brodova, zrakoplova, podmornica, malih zrakoplova i helikoptera.

Zambada je postao legenda u planinama Sinaloe, koje su mu postale utočište tijekom više od 50 godina karijere u svijetu trgovine drogom i, unatoč megaoperacijama meksičkih snaga sigurnosti protiv njega, nikada prije nije uhvaćen niti su mu bili na tragu, piše meksička La Prensa. Kad je postalo jasno da je on na čelu klana Sinaloa, otišao je na plastičnu operaciju lica i to je bio dodatan problem u potrazi FBI-ja, CIA-e i DEA-e. 

Tri El Mayova sina uhićena su kao važan dio strukture klana Sinaloa, a meksički mediji pisali su kako je posao počeo preuzimati njegov unuk. El Mayo ima 71 godinu. Sin Vicente, odnosno "El Vincentillo" bio je svjedok u procesu protiv El Chapa i tvrdio da je podmićivao meksičke vojnike s do milijun dolara mjesečno.

El Mayo je uz Nemesia Oseguera Cervantesa, zvanog “El Mencho”, vođu Jalisco New Generation Cartela, bio najtraženiji i najmoćniji trgovac drogom na meksičkom teritoriju s operacijama na međunarodnoj razini, piše La Prensa.

 

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.