Top News
5297 prikaza

Epidemija, korone, kako se čini, neće stati u lipnju

Dreamstime
Asher Salmon, stručnjak izraelskog ministarstva zdravstva, prediviđa razvoj epidemije u mjesecima koji su pred nama. Sve ovisi o učinkovitosti cjepiva, njegovoj proizvodnji i distribuciji na globalnoj razini

Express: Možemo li reći da se dva mjeseca nakon početka cijepljenja broj zaraženih bolešću Covid-19 u Izraelu smanjuje?  
Još ne. Nalazimo se usred trećeg vala i trećeg zaključavanja, tek se počinju nazirati učinci zaključavanja i cijepljenja. Počeli smo s cijepljenjem tek 19. prosinca pa nakon šest tjedana naši najraniji primatelji cjepiva tek sad postižu najveću zaštitu cijepljenjem.

Express: Ako je tako, u kojem postotku i u kojem demografskom uzorku? 
Nema odgovora.

Express: Ima li solidnih naznaka da je cjepivo učinkovito među starijom populacijom u Izraelu (65+)? 
Tek počinjemo razmatrati podatke i nismo još spremni za objavu rezultata.

Express: Europa je suočena s ozbiljnom nestašicom cjepiva. Koji je bio najvažniji dio izraelske strategije za dobivanje dovoljne količine cjepiva? 
Izrael je jedinstven u ovom slučaju zbog našeg ranog uspjeha, male veličine, nacionalnih podatkovnih sustava i sposobnosti da poslužimo kao model za dokazivanje uspjeha cijepljenja. Europa će učiti na našem primjeru i globalne zalihe kontinuirano će se povećavati kako bi se prevladala globalna nestašica. 

Express: Prema vašemu mišljenju, koliko su opasni novi sojevi virusa za učinkovitost cjepiva BioNtech i Pfizer? 
Nemamo još dovoljno podataka da bismo to utvrdili.

Express: Puno se raspravlja o zatvaranju: neki kažu da strogo zatvaranje ne pridonosi smanjenju slučajeva, ali ozbiljno šteti nacionalnim gospodarstvima? Kakvo je vaše mišljenje?
Utvrdili smo da su zaključavanja jedini zaista učinkovit alat na nacionalnoj razini osim zatraženog socijalnog distanciranja i ograničenja putovanja.

Express: U retrospektivi: što smatrate najznačajnijim aspektom pandemije bolesti Covid-19? 
Pandemija bolesti Covid-19 strašna je, uzrokuje bolest i smrt, probleme s mentalnim zdravljem i gospodarsku katastrofu, svi ovi učinci međusobno se pojačavaju i produbljuju. Saznali smo da se kriza produbljuje čak i unatoč tome što bolest ima relativno nisku stopu smrtnosti, ali upravo zbog toga i to omogućava njeno širenje. Mnoge paradigme virusnih epidemija nisu bile u potpunosti točne u slučaju nove epidemije koja je iziskivala novi set alata i sposobnost brzog prikupljanja informacija te dovoljnu fleksibilnost za prilagodbu trenutnoj situaciji. 

Express: Neki stručnjaci izjavili su da su vlasti u Kini i dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije uspješno skrivali koliko je virus opasan, pa je to dovelo do velikog širenja bolesti Covid-19. Što vi mislite? 
Radije ne bih odgovorio na to pitanje.

Express: Kad možemo očekivati kraj pandemije? Na ljeto ili moramo čekati do kraja godine? 
Sve ovisi o učinkovitosti cjepiva, njegovoj proizvodnji i distribuciji na globalnoj razini te razvoju novih varijacija. To također ovisi o napretku studije za potvrđivanje sigurnosti cjepiva kod vrlo male djece.

Express: Mislite li da ćemo se u budućnosti nositi s bolešću Covid-19 na isti način na koji se nosimo s gripom? 
To bi mogao postati realan scenarij u slučaju da varijacije bolesti Covid-19 postanu endemske respiratorne infekcije koje iziskuju cijepljenje svake godine.

Express: Imate li savjet za nadležne u hrvatskom zdravstvu? Što je najvažnije u procesu nacionalnog procjepljivanja?  
Osim da imamo dovoljno cjepiva, koje još nemamo. 

Jednostavnost i fleksibilnost primjene, kao i centralizirano planiranje i koordinacija. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:18 10.Veljača 2021.

    nece stati nikada