Top News
309 prikaza

Erdogan premoćno pobijedio na izborima u Turskoj

Tayyip Erdogan
DPA/PIXSELL
Izbori u nedjelju donijeli su Erdoganu apsolutnu većinu mjesta njegovoj Stranci pravde i razvoja (AKP)


Turski birači izjasnili su se na nedjeljnim parlamentarnim izborima za stabilnost i jedinstvo Turske, ocijenio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pošto je njegova islamsko-konzervativna stranka AKP na izborima ponovno osvojila apsolutnu većinu, prenose agencije.

"Naš narod izjasnio se na izborima 1. studenoga da više voli usluge i projekte od polemike", izjavio je Erdogan, te također naglasio da svijet treba poštivati rezultate tih izbora.

"Nacija se opredijelila za stabilnost. Budimo kao jedan, budimo svi braća", rekao je Erdogan nakon molitve u džamiji u Istanbulu u ponedjeljak. On je međutim istodobno napao strane medije i njihovu kritiku njegove vladavine. "Je li to vaše shvaćanje demokracije? Sada je stranka s oko 50 posto glasova u Turskoj zadržala vlast ... to bi trebao poštivati cijeli svijet, ali takvu zrelost nisam vidio", dodao je Erdogan.

To su bile njegove prve reakcije na rezultate prijevremenih izbora od nedjelje koji su ponovno donijeli apsolutnu većinu mjesta njegovoj Stranci pravde i razvoja (AKP), koja je na parlamentarnim izborima u lipnju izgubila kontrolu nad parlamentom koju je imala unazad 13 godina. Erdogan je tada odustao od pregovora o osnivanju koalicijske vlade i pozvao birače na nove izbore, uvjeren da može preokrenuti rezultat.

U nedjelju su birači "dokazali snažnu volju u korist jedinstva i integriteta" Turske, rekao je Erdogan aludirajući na sukob između turskih vlasti i kurdskih pobunjenika Radničke stranke Kurdistana (PKK), koji je ponovno pokrenut u srpnju pošto je prekinut krhki mirovni proces.

"Rezultat izbora poslao je važnu poruku PKK-u. Ugnjetavanje i prolijevanje krvi ne mogu koegzistirati s demokracijom", izjavio je Erdogan.

Stranka pravde i razvoja (AKP) osvojila je na nedjeljnim izborima 49,4 posto glasova i imat će 316 od 550 zastupničkih mjesta. Riječ je o velikom uspjehu predsjednika Erdogana (61), čija je stranka na izborima 7. lipnja izgubila potpunu kontrolu u parlamentu koju je imala posljednjih 13 godina.

Iznenađenje izbora predstavlja relativno loš rezultat prokurdske Demokratske stranke naroda (HDP) koja je pobjedonosno ušla u parlament u lipnju, a sada je jedva prešla izborni prag od deset posto. Osvojila je 10,7 posto glasova birača, što će joj osigurati 59 parlamentarnih mjesta, čak 21 manje od rezultata u lipnju.

Republikanska narodna stranka (CHP, socijaldemokrati) dolazi na drugo mjesto s 25,4 posto glasova, odnosno 134 mandata, slijedi Stranka nacionalne akcije (MHP, desnica) s 12 posto glasova i 41 zastupničkim mjestom. Obje su stranke ostvarile bitno lošiji rezultat u odnosu na lipanj.

Gotovo sve ankete prije izbora davale su AKP-u između 40 i 43 posto glasova, što ne bi bilo dovoljno za samostalno vođenje zemlje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.