Top News
212 prikaza

Hrvati su ključni igrači narko kartela, u brodovima preko Kanara prebacili osam tona kokaina

Europol
U međunarodnoj akciji koja je trajala više godina srušena je zločinačka organizacija čiji su šefovi konce vukli iz Turske i Dubaija. Među 40 uhićenih su i Hrvati. Zaplijenili su osam tona kokaina i 65 milijuna eura

Kriminalna mreža organizirala je krijumčarenje više tona kokaina iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora u EU. Šverc je organiziran putem pomorskih pošiljaka preko logističkih čvorišta u Zapadnoj Africi i na Kanarskim otocima. Nakon što je droga stigla u EU, koristili su distributivne centre u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj za daljnje slanje kokaina diljem Europe.

Istražitelji su im pratili komunikaciju, a proteklih godina dio kartela završio je iza brave no policije raznih zemalja koje je koordinirao Europol nastavile su s akcijom. U Španjolskoj su u utorak pretražili sedam kuća i uhitili četvero ljudi, piše Denis Mahmutović za 24sata. Zaplijenjeni su nakit, vrhunske satove, oružje, 109.000 eura u gotovini... Uhićeno je 40 ljudi (od kojih tri visokovrijedne mete) u Brazilu, Hrvatskoj, Njemačkoj, Srbiji, Španjolskoj i Turskoj, zaplijenjeno je oko osam tona kokaina i vrijedna imovina, uključujući 12,5 milijuna eura i 3 milijuna dolara u Brazilu te više od 50 milijuna eura zamrznutih u Srbiji.

Vođe krijumčara droge privremeno su bili smješteni u Turskoj i Dubaiju, gdje su uspostavili kontrolne i zapovjedne centre.

U kolovozu 2023. službenici španjolske civilne garde presreli su plovilo sa 700 kg kokaina u blizini Kanarskih otoka. Obavještajna analiza otkrila je da je hrvatsko-talijanska posada već prije uspjela uvesti barem 500 kg kokaina iz Brazila u Španjolsku. Ista metoda pomogla je istražiteljima otkriti koordinatore i posrednike s područja Zapadnog Balkana te su označeni kao visokovrijedne mete zbog njihove uključenosti u financiranje i koordinaciju obiju pošiljaka.

Također su povezani s prijašnjim presretanjem tone kokaina koji je zaplijenjen u rujnu 2020. na Kanarskim otocima. Tada su uhićena trojica Šibenčana. Oni su bili dio mreže od 18 dilera kojoj je na čelu, tvrdi Uskok, stajao građevinski poduzetnik Nenad Petrak. Veći dio osumnjičenih uhićen je lani no ne i Petrak koji je pobjegao u Tursku.

Međusobno su komunicirali posebno nabavljanim kriptiranim telefonima i PIN SKY Ecc kodovima, kao i nadimcima na toj SKY platformi no šifra je probijena, a s istražiteljima su trebale godine da utvrde tko je koristio koji nadimak i koju je poziciju zauzimao u zločinačkom udruženju.

U jednoj od akcija, u listopadu 2023. godine, uhitili su 21 osobu Hrvatskoj i Njemačkoj. Mjesec dana kasnije turske vlasti uhitile su jednog od glavnih vođa mreže i njegovog bliskog suradnika u Istanbulu. Obojica su bili hrvatski državljani, a jedan od njih je Nenad Petrak.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.