Top News
4166 prikaza

Evo što je u debati rečeno o pobačaju i Rusiji. I hoće li Bidena morati zamijeniti?!

Odluče li se demokrati na micanje Bidena, moraju biti izuzetno brzi i sve urediti prije stranačke konvencije koja bi se trebala održati od 19. do 22. kolovoza. Opcija je i aktiviranje 25. amandmana

Cijeli je svijet svjedočio jednoj od najbizarnijih predsjedničkih debata u povijesti, a Demokratska stranka suočena je s nevjerojatnim pritiskom da učini silno riskantan i očajnički potez- Bidena zamijeni drugim kandidatom. 

Više nitko ne vjeruje da aktualni predsjednik u studenom može osvojiti novi mandat u Bijeloj kući, Biden doista djeluje tako nesigurno i nemoćnoo da je očito kako njegova dob predstavlja nepremostiv problem.

Biden i Trump razmijenili su argumente i kritike o pobačaju, imigraciji, ratovima u Ukrajini i Gazi, njihovom upravljanju ekonomijom, a Biden je već na početku debate bio promukao, nesiguran, čak i nesuvisao. Energični Trump nizao je žestoke napade, uvrede, iznosio je i laži tvrdeći su migranti izveli val zločina i da demokrati podržavaju čedomorstvo, javlja Reuters.
Dva dužnosnika Bijele kuće rekla su uoči debate da je Biden prehlađen, no kako piše Reuters, njegova “neujednačena izvedba” uznemirila je neke demokrate te bi mogla produbiti zabrinutost birača da je 81-godišnjak prestar za još jedan četverogodišnji mandat.
Jedan od glavnih Bidenovih donatora, koji je želio ostati anoniman, za Reuters je Bidenov nastup ocijenio “diskvalificirajućim” i rekao da očekuje novu rundu poziva da se povuče prije stranačke nacionalne konvencije u kolovozu.


Biden o Daniels, Trump o Bidenovom sinu

Biden je Trumpa prvi put žešće napao nazvavši ga i “prijestupnikom” zbog osude za prikrivanje tajnih isplata zvijezdi filmova za odrasle Stormy Daniels. Trump je podsjetio da je Bidenov sin Hunter nedavno osuđen zbog laganja o konzumiranju narkotika.

Napad na Capitol Hill

Upitan o napadu njegovih pristalica na Capitol Hill 6. januara 2021, Trump je odbio prihvatiti bilo kakvu odgovornost i rekao da su mnogi od uhapšenih nevini. “Ovaj tip nema smisla za američku demokraciju”, podsmjehnuo se Biden u odgovoru. Aktualni američki predsjednik je rekao kako sumnja da će Trump prihvatiti rezultate izbora ako ih izgubi, nazvavši bivšeg predsjednika “cmizdravcem”.

O pravu na pobačaj i migrantima

Biden je okrivio Trumpa da je omogućio ukidanje prava na pobačaj u cijeloj zemlji imenovanjem konzervativaca u Vrhovni sud SAD-a. Trump je odgovorio da Biden ne podržava nikakva ograničenja pobačaja te dodao da je vraćanje tog pitanja državama ispravno. Trump je rekao i da Biden nije uspio osigurati južnu granicu SAD-a, što je u zemlju dovelo “mnoštvo kriminalaca”, optuživši Bidena za “migrantski zločin”. Biden mu je odgovorio da opet pretjeruje i laže.

O Ukrajini, Gazi, Afganistanu

Trump je povlačenje američkih trupa iz Afganistana nazvao “najsramotnijim danom u historiji života njihove zemlje”. Također, ponovio je tvrdnje da će okončati rat u Ukrajini ako bude ponovno izabran, no opet nije dao nikakve pojedinosti o tome kako bi to postigao. Izjavio je i da uvjeti koje je ruski predsjednik Vladimir Putin iznio za okončanje rata u Ukrajini “nisu prihvatljivi”. Nije direktno odgovorio hoće li poduprijeti nezavisnu palestinsku državu kako bi se okončao rat koji Izrael vodi u Gazi, ali je rekao da se napad Hamasa na Izrael ne bi dogodio da je on bio predsjednik.

O inflaciji i pandemiji

Biden je priznao da je inflacija bila znatno viša nego na početku njegovog mandata, ali i dodao da zaslužuje priznanje za njeno obuzdavanje, naročito u kontekstu utjecaja pandemije korona virusa.

Trump je rekao da je američka ekonomija prije pandemije korona virusa bila najsnažnija u historiji, a da je nakon izbijanja pandemije poduzeo korake kako bi spriječio da se ekonomski slobodni pad još više produbi.

Biden je optužio Trumpa da mu je ostavio “užasnu” ekonomiju, dok je Trump poručio da je Bidenovo postupanje u pandemiji bilo “katastrofa”, a “inflacija ih apsolutno ubija”.

Može li Biden biti zamijenjen?

Tehnički, Bidena se može zamijeniti, no demokrate sada najviše muči sljedeće pitanje: Kako da maknu Bidena ako su cijelo vrijeme tvrdili da je senzacionalan? Takav bi potez ozbiljno srušio ionako uzdrmani kredibilitet stranke. Ako i nađu alternativu, kako ponovno odraditi kampanju u tako kratkomm vremenu? Na kraju, koga ponuditi? Spominje se guverner Kalifornije Gavin Newsom i guvernerka Michigana Gretchen Whitmer. Potonja se spominjala i kao kandidatkinja za Bidenovu potpredsjednicu, ali Kamala Harris je još u igri.

 | Author: Guverner Gavin Newsom

Odluče li se demokrati na takav potez, moraju biti izuzetno brzi i sve urediti prije stranačke konvencije koja bi se trebala održati od 19. do 22. kolovoza. Opcija je i 25. amandman; onaj koji nudi proceduralne opcije ako predsjednik SAD-a više nije u mogućnosti nastaviti obnašati svoje izvršne dužnosti. Aktiviranje tog procesa bi odgovornost sa stranačkog vodstva prebacilo na vanjske faktore nad kojima nitko nije mogao imati utjecaja.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.