Top News
234 prikaza

Evo tko u ovoj predsjedničkoj kampanji zasad troši najviše. Bulj i Lozo - još niti centa!

1/3
Davorin Visnjić/PIXSELL
Predkampanja za predsjedničke izbore je započela. Političari obilaze vatrogasne domove, sela, razne priredbe...A sve to košta. Prema njihovim izjavama za sada su šparni jer uglavnom troše vlastiti novac.

Službeni račun za financiranje kampanje kandidati za Predsjednika moraju imati tek u trenutku predaje kandidature ( kad se raspišu moraju skupiti 10.000 potpisa),  a mogu ga, ako žele, otvoriti šest mjeseci ranije i prikazati sadašnje troškove. Mogu, ali ne moraju.

Kandidati koji iza sebe imaju stranke mogu organizirati druženja s građanima, obilaske, a sve to voditi kao redovnu stranačku aktivnost i uopće se neće vidjeti kao trošak ulaganja u kampanju, piše za 24sata Ivan Pandžić.

Aktualni predsjednik Zoran Milanović je u najboljoj poziciji jer, kao i premijer i ministri na parlamentarnim izborima, on obilazi Hrvatsku službenim prijevoznim sredstvima i njegove istupe prenose mediji. Ili kako je to rekao predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić kao odgovor na prozivke iz HDZ-a da Milanovića možda financiraju Rusi: "Milanovićevu kampanju zasad financiraju svi građani Hrvatske jer je, gle čuda, on predsjednik".

Dragan Primorac | Author: Miranda Čikotić/ PIXSELL Miranda Čikotić/ PIXSELL
Dragan Primorac kao glavni izazivač od objave kandidature obilazi Hrvatsku. Često su mu domaćini HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici na raznim događanjima jer ga podupire i ta stranka, ali i Domovinski pokret i ostali koalicijski partneri. Iz Primorčeva tima odgovaraju da obilaske zemlje, ali i sve ostalo, financira on sam.

- Troškove svojih aktivnosti profesor Primorac u cijelosti plaća vlastitim sredstvima - odgovorili su bez otkrivanja iznosa, ali uz napomenu da je poseban račun već otvoren i sve će biti prikazano sukladno zakonu. Tek smo neslužbeno doznali da dosad Primorac prikazuje trošak od oko 3500 eura.

Nezavisna kandidatkinja Marija Selak Raspudić kaže da se oslanja na vlastita sredstva i tek je manje skupila od donacija. Pomažu joj i volonteri jer ne bi imala novca za dodatne honorare. Dosad je preko računa potrošila više od 4000 eura, od čega je mjesečni najam prostora od 2200 eura najveća pojedinačna stavka. A tu nisu raniji vlastiti troškovi. Selak Raspudić kaže i da joj uskoro dolazi na naplatu 6500 eura računa, a ubrzo nakon toga još 5000. Nada se da će veliki dio troškova pokriti donacijama jer je tek nedavno otvorila donacijski račun.

Kekin: Plan je potošiti 80.000 eura 

Kandidatkinja ljevice Ivana Kekin, koju podupire njezin Možemo!, brzo je odgovorila o troškovima. Do prošloga tjedna su skupili kroz malih 300 donacija oko 9000 eura. Kekin kaže da je dosad potrošeno 1600 eura, uglavnom za hosting internet-stranice i fotografije.

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

- Trenutni plan potrošnje je oko 80.000 eura, a financirat ćemo ga sredstvima stranke i donacijama za izbornu promidžbu - rekla je Kekin. Odvjetnik Tomislav Jonjić požalio se da ga većina medija prešućuje, pa kampanju vodi na društvenim mrežama i obilazeći Hrvatsku, BiH i iseljeništvo, kako bi do ljudi došao osobno.

- Iz svog džepa plaćam i prijevoz i hranu i piće, kako za sebe, tako i za ljude koji mi neposredno pomažu te me na putu prate - odgovorio nam je Jonjić koji kaže da te račune i ne zbraja, ali "odoka" računa da je takvih troškova manje od 10.000 eura.
Poduzetnik Niko Tokić Kartelo kaže da je potrošio oko 10.000 eura. Iz stranke Domino, koja je nastala raskolom Domovinskog pokreta, rekli su nam da dosad ništa nije potrošeno za pretkampanju njihove Branke Lozo.

Miro Bulj iz Mosta je zadnji objavio kandidaturu, a on tvrdi da isto ništa nije trošio, ali i da neće trošiti. On koristi svoju poziciju gradonačelnika Sinja i saborskog zastupnika za vidljivost. Nije otvorio ni posebni račun jer mu, kaže, ne treba jer kampanja nije počela.

U kampanji kandidati mogu potrošiti nešto više od milijun eura. Oni koji uđu u drugi krug, mogu još 200.000 eura.

Koliko su u pretkampanji potrošili političari koji su objavili da će se kandidirati na izborima za Predsjednika RH i koliko planiraju potrošiti u kampanji pročitajte OVDJE
 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.