Top News
252 prikaza

Franco i Thatcher ostaju bez imena ulica i trgova

Margaret Thatcher
Patrik Macek (PIXSELL)
Osim fašističkog diktatora nova madridska gradonačelnica želi izbrisati i "Željeznu Lady"

Nova vladarica Madrida, ljevičarka Manuela Carmena, krenulu je u konačni obračun sa svojim starim neprijateljem, generalom Franciscom Francom.

U vrijeme njegove diktature, od 1939.do 1975., ali u kasnijim godinama, gospođa Carmena je bila odvjetnica koja je štitila i borila se za prava progonjenih i zatvorenih.

"U suradnji s građanskim udrugama uklonit ćemo sve natpise koji imaju ikakve veze s Francom i fašističkom Španjolskom", poručila je Carmena, održavši predizborno obećanje o “čišćenju Madrida” od bremena teške i sramotne povijesti.

Prije osam godina donesen je zakon o zamjeni imena ulica i trgova koja imaju bilo kakve veze s Francom.

Premda je dosta ploča uklonjeno, u glavnom španjolskom gradu postoji još 167 ulica s imenima ljudi iz bivšeg režima, ili pak imena postrojbi koje su se borile uz njemačke tijekom Drugog svjetskog rata.

Zbog toga je Ana Botella, članica stranke desnog centra i prethodnica Carmene na mjestu madridske gradonačelnice, nekoliko puta bila opomenuta od udruga za ljudska prava da ne provodi zakon. Uz još 38 gradonačelnika u Španjolskoj, godinama je otezala s promjenama imena ulica i trgova.

Nova madridska gradonačelnica nije u ratu samo s ostavštimom generala Franca, bivšoj odvjetnici zamjerila se i bivša britanska premijerka Margaret Thatcher. 

“Željezna Lady” u Madridu ima trg sa svojim imenom, a Carmena i tu ploču želi skinuti.

"Žena koja je porobila obične radnike ne zaslužuje da javni prostor nosi njezino ime", rekla je Carmena, koja bi voljela da trg nosi ime Pedra Zerola, bivšeg političara socijalista i borca za prava homoseksualaca.

Britanski političari, posebno konzervativci, pobunili su se protiv Carmenine ideje.

"Margaret Thatcher nije porobila nikoga. Zbog nje je britanska ekonomija jedna od najjačih u svijetu", rekao je konzervativac Nigel Evans.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.