Top News
1669 prikaza

Galerija: Apokalipsa u Kaliforniji

Požari u Kaliforniji
1/57
REUTERS
Na više desetaka kilometara oko Paradisea nebo je bilo zatamnjeno od dima a sunce se teško naziralo

Usred ruševina i olupina vatrogasci nastavljaju borbu protiv požara u kojima su poginule 23 osobe a uništeno je na tisuće kuća u Kaliforniji, bez velike nade u skorašnje svladavanje više žarišta. 

Spasioci su otkrili u subotu tijela 14 osoba smrtno stradalih u najrazornijem požaru ikad zabilježenom u Kaliforniji, izjavio je šerif okruga Butte, u kojem se nalazi Paradise, grad s 27.000 stanovnika, sjeverno od Sacramenta, glavnog grada Kalifornije. 

Požari u Kaliforniji | Author: REUTERS REUTERS
"Danas je pronađeno još 14 tijela čime se ukupno brojka mrtvih popela na 23", rekao je šerif Kory Honea na konferenciji za tisak. 

Na 23 mrtvih, 19 ih je pronađeno u Paradiseu a četvero u području Concowa, isto u okrugu Butte, naglasio je on. 

Od četvrtka više od 6700 zgrada u Paradiseu, većinom stambenih kuća, spaljeno je u požaru nazvanom Camp Fire. 

Požari u Kaliforniji | Author: REUTERS REUTERS
Više od 25.000 osoba primilo je naređenje o evakuaciji iz svojih domova u prostranom području blizu glavnog grada te države na zapadu SAD-a, Sacramenta, i u poznatom ljetovalištu Malibu, na jugu Kalifornije. 

Na više desetaka kilometara oko Paradisea nebo je bilo zatamnjeno od dima a sunce se teško naziralo. 

Stanovnici su pobjegli od opasnosti dok su na cesti koja vodi prema centru ležale olupine automobila. Električni stupovi nagriženi su vatrom. 

Požari u Kaliforniji | Author: REUTERS REUTERS
"Samo su se neki poljoprivrednici vratili da vide u kakvom im je stanju stoka", objasnila je jedna policajka. 

Požar je zasad poharao više od 40.000 hektara a savladan je samo u razini 20 posto, po CalFireu, vatrogasnoj agenciji Kalifornije. Ozlijeđena su tri među više o 3200 raspoređenih vatrogasaca. 

Požari u Kaliforniji | Author: REUTERS REUTERS
Predsjednik Donald Trump, na putu u Francuskoj zbog obilježavanja stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata, strogo se osvrnuo na Kaliforniju koja je upravo izabrala demokratskog guvernera. 

"Nema nijednog razloga za te velike požare u Kaliforniji, smrtonosne i skupe, osim jako lošeg upravljanja šumama", napisao je u subotu u tvitu Trump. 

Požari u Kaliforniji | Author: REUTERS REUTERS
U Južnoj Kaliforniji gdje haraju drugi požari, 200.000 osoba među kojima svi stanovnici Malibua, blizu Los Angelesa, dobili su naredbu o evakuaciji zbog požara nazvanog Woolsey koji je poharao gotovo 28.000 hektara i uništio najmanje 150 kuća od četvrtka popodne. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.