Top News
934 prikaza

Gašenje nuklearnih elektrana u Njemačkoj je promašaj

Sandra Šimunović/PIXSELL
MINI INTERVJU 'Ovaj potez postaje sumanut s obzirom na borbu protiv smanjenja emisija CO2. Usporedbe radi, potpuno suprotno radi Poljska'

Tri preostale nuklearne elektrane u Njemačkoj gase se 12 godina nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi u Japanu, koja je ubrzala odustajanje Njemačke od atomske energije. O tome smo razgovarali s hrvatskim fizičarom Tončijem Tadićem.

Kako komentirate odluku Njemačke, koja se odriče nuklearki?

To je promašaj budući da će ih zamijeniti aktiviranjem novih termoelektrana na ugljen, a poznato je da oni emitiraju CO2, tako da ovaj potez postaje sumanut s obzirom na borbu protiv smanjenja emisija CO2. Usporedbe radi, potpuno suprotno radi Poljska.

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

Koji je njezin potez?

Poljska, kako bi pogasila svojih šest termoelektrana na ugljen, gradi šest nuklearnih elektrana. S tim da treba napomenuti kako se, nažalost, kod nas njemačko stajalište uzima kao relevantno zbog gastarbajterskog mentaliteta, dok sve zemlje istočno i zapadno od Njemačke grade nuklearne elektrane. Grade ih i Švedska, Finska, baltičke države, Poljska, Češka, Mađarska, Rumunjska, Belgija, Nizozemska, Francuska, Španjolska i Portugal.

S obzirom na stanje s energentima, ratna zbivanja u Ukrajini, kakva je budućnost nuklearki?

Jedinu rupu u srednjoj Europi čine Njemačka, Italija, Austrija i Luksemburg, jedino su oni oštri protivnici gradnje nuklearki, to je njihov problem i ne smije se preslikavati na europsku razinu. No kad Njemačka ponovno odluči otvarati nuklearke, onda će uvesti inženjere iz istočne Europe, bez toga neće ići jer, ako nastave s termoelektranama na ugljen, nećemo se moći osloboditi emisija CO2.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.