Top News
6633 prikaza

Gotovina nije mogao vjerovati što se događa na Markovu trgu

Ante Gotovina
Goran Stanzl (PIXSELL)
Na dan prosvjeda na Markovu trgu Gotovinu su zvali i branitelji i članovi Vlade, ali nije se htio miješati

Zoran Milanović, premijer i šef SDP-a, za izbornu kampanju je uspio pridobiti dva superjaka koalicijska partnera - Josipa Klemma i Đuru Glogoškog. 

Sastanak branitelja i Zorana Milanovića | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

To je postalo jasno kad su se u miru rastali od premijera, ali istodobno poručili da šator neće tako skoro sklopiti. Šator je stoga, paradoksalno, postao najveći saveznik vladajućih, a istodobno najveći uteg oporbenog HDZ-a.

Sad je jasno da Karamarko nije predvidio kako će se stvari razviti kad krene u kampanju povijesnog revizionizma niti je smislio izlaznu strategiju iz prežestokog ideološkog zaoštravanja.

Naprosto, kako to na prethodnim stranicama ovog tjednika piše i književnik Josip Mlakić, “zaoštravanjem s desna porasle su Milanovićeve šanse, odnosno postale su moguće, a to je prije ovih događaja bilo nezamislivo”.

Zoran Milanović može dobiti izbore samo ako ljevicu uvjeri da im stvarno prijeti opasno crnilo, da izazove moralnu paniku na ljevici i među liberalima.

To je, doduše, pokušavao i ranije, čim je Karamarko stao zazivati “zločinca Tita”, ali nije bilo odveć uspješno. Onda su uletjeli branitelji, šatori, uniforme... 

Postala je vidljiva, dakle, prava militarilizacija društva, a većini hrvatskih građana, sa snažnim sjećanjima na rat, uniforme su danas odbojne.

"Milanović s ekonomskim temama ove izbore ne može dobiti. A izjave Tomislava Karamarka i nespretne reakcije iz šatora mu svakako idu na ruku", smatra analitičar Žarko Puhovski, koji i sam vjeruje da bi šef HDZ-a Tomislav Karamarko trenutno - najviše od svega - volio vidjeti sklopljeni šator.

"Ako bi kojim slučajem Karamarko uspio nagovoriti branitelje da prekinu prosvjede, to bi bila jaka državnička gesta i tu bi Milanović opet bio na brisanom prostoru", komentira Puhovski.

No ni on ne vjeruje da će se prosvjed tako skoro okončati. Štoviše, Puhovski posebno ističe još jedan detalj, kojim želi sugerirati kako su vođe braniteljskih prosvjeda danas zauzeli pozicije značajno iznad HDZ-ova lidera:

Prosvjed na Markovom trgu | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)

"Znakovito je da se supruga Đure Glogoškog pohvalila kako nije pružila ruku ministru Fredu Matiću. U 60-im godinama prošlog stoljeća u Partiji se jasno znalo što znači kad Jovanka Broz nekome ne bi pružila ruku. Znači, priča se nastavlja. Supruga Đure Glogoškog me je na sastanku u mnogočemu podsjetila na Jovanku. A treba se i zapitati u kakvom je svojstvu ona prisustvovala sastanku? Samo kao supruga Glogoškog, koliko ja znam", kaže Puhovski.

U vrhu HDZ-a, pak, poput mantre ponavljaju da stranka ne stoji iza prosvjeda te se nadaju da će se u ponedjeljak, nakon drugog sastanka, branitelji vratiti svojim kućama. To im je jedna od najvećih želja jer su, kako kažu, “uvjeti u šatoru iznimno loši za hrvatske branitelje”.

"Drago nam je da je premijer Zoran Milanović nakon osam mjeseci napokon primio branitelje na razgovor. Da je slušao nas, moglo se sve i prije riješiti. Mi to cijelo vrijeme govorimo i zato se iskreno nadamo da će se sve napokon okončati", rekao je izvor iz vrha glavne oporbene stranke.

Za rješavanje situacije i za mir je, kako doznajemo, i general Ante Gotovina.

On je u vrijeme eskalacije prosvjeda na Markovu trgu bio “doslovno užasnut”. Nije, kako otkriva njegov najbliži suradnik, mogao vjerovati što se događa u zemlji za koju su mnogi dali svoj život. 

Prosvjed na Markovom trgu | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

Jedan dio braniteljskih udruga i ljudi iz Hvidre su ga i kontaktirali sa zamolbom da se angažira oko prosvjeda.

Također, primio je i pozive iz Vlade sa zamolbom da svojim autoritetom zaustavi nove napetosti. No on se nije htio miješati, iako ga je sve to jako pogodilo.

"Štogod da učini, to bi se politički intoniralo. Govorilo bi se da je uz Vladu, a ne uz branitelje, ili da je uz branitelje, a nije uz Vladu. On podupire legitimni prosvjed branitelja, ali je za to da se zakoni države poštuju. Ponavljam, nije ni na čijoj strani", objasnio je Gotovinin suradnik.

Baš kao što su mnogi to predvidjeli, braniteljski šator nastavlja raditi za Zorana Milanovića.

Kad je na kraju sastanka s Milanovićem Josip Klemm rekao kako nikad nije izjavio da je Vlada “izdajnička i nenarodna vlast”, Milanović je slavodobitno poentirao: “E zbog ovoga se razgovor isplatio”.

I potom je žurno otišao. Otvoriti dječji vrtić. A iz vrtića je poručio: “Izgubio sam glas, ali mi je srce puno”. Štogod da se dalje događa s prosvjedima, Zoran Milanović iz čitave priče izlazi kao politički pobjednik. Uostalom, i rejting mu baš sad raste.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 19:58 12.Lipanj 2015.

    General Gotovina točno zna što se iza "brda" valja,ja njemu vjerujem!