Top News
6357 prikaza

Građani će prepoznati naš najzagrebačkiji program

1/7
Sandra Šimunović/PIXSELL
INTERVJU Nasljednica i bliska suradnica pokojnoga gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević, razgovarala je s političkom reporterkom Expressa. Ukratko, sve je isto, samo njega nema

Jelena Pavičić Vukičević nakon iznenadne smrti Milana Bandića preuzela je vođenje grada, a službeno je i kandidatkinja stranke za njegovu nasljednicu. Kaže da ne voli laž, nedostatak strasti u onome što radite i živite, ali i neprincipijelnost. Na izborima računa na podršku građana i poručuje kako ovo nisu vremena za eksperimente, osobne obračune, kalkulacije ili destrukciju.  

Express: Prije ste izjavili da ste odluku o kandidaturi donijeli nakon što ste o tome raspravili sa svojom obitelji. Što su vam rekli da ste prelomili?  
Niti jednu važniju odluku u životu nisam i ne bih donijela bez svoje obitelji. Reći ću samo kako imam njihovu podršku i hvala im na tome. Međutim, dozvolite mi da obiteljske stvari ostanu tamo gdje im je i mjesto - u krugu obitelji, bez očiju javnosti. Na dan gradonačelnikove smrti, istina, izjavila sam da nikad nisam razmišljala o kandidaturi. Rekla sam to iz srca, potresena svime što se dogodilo. No primila sam, kao što sam i ranije govorila, nebrojeno mnogo poziva i poruka podrške koje su me nagnale na razmišljanje i, uz podršku obitelji, donijela sam jedinu ispravnu odluku, da prihvatim kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba. Nalazimo se u vrlo izazovnim vremenima, u vremenima koja ne trpe odgađanje, nesnalaženje, eksperimente, nepovjerenje i destrukciju. Ovo je vrijeme kad treba odlučno i odgovorno voditi grad u nove iskorake, a za to je potrebno iskustvo. Potres koji je prije godinu dana promijenio naše živote i, uz materijalne brojne štete i, nažalost, jedan izgubljeni život, pred sve nas stavio je nove izazove. Jedan od njih je cjelovita urbana obnova Zagreba, kojom ćemo Zagreb istinski uvesti u 21. stoljeće. Prije nekoliko dana o urbanoj obnovi imali ste priliku detaljnije čuti na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je predstavljen Blok 19. Na tom je projektu radilo 12 fakulteta i instituta, 120 međunarodno priznatih stručnjaka koje smo okupili prije godinu dana. Taj model obnove planiram primijeniti na svih 168 donjogradskih blokova. 

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Sandra Šimunović/PIXSELL

Express: Što nudite Zagrepčanima, osim obnove grada, da bi vam na izborima dali povjerenje? 
Danas živimo u gradu koji je nakon katastrofalnog potresa 1880. godine obnovljen s jasnom vizijom razvoja. Tad su Zagrepčani iskoristili priliku za izgradnju Zagreba kakvog danas poznajemo i na koji smo ponosni. U to vrijeme nastale su mirogojske arkade, neogotička katedrala, kompleks Mimara i zagrebačka urbana jezgra. Gradska će uprava na čelu sa mnom biti istinska podrška i nositelj urbane obnove grada Zagreba, vodeći se vizijom i primjerom gradske uprave i struke koja je prije 140 godina angažirala vodeće domaće i europske graditelje te ponovno izgradila Zagreb. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da urbana obnova udahne novi život i energiju u središte našega grada. Učinit ću sve da se ovako, kako se mi s ponosom prisjećamo obnove Zagreba nakon 1880., i ljudi koji su je predvodili i naši unuci sutra prisjećaju nas, tako što ćemo im ostaviti obnovljen Zagreb spreman za sve izazove života budućih generacija Zagrepčana. Pored tog velikog i izazovnog posla koji nam predstoji, u ovim trenucima ja sam jedini kandidat koji građanima – biračima jamči stabilnost i sigurnost. Upravljanje velikim sustavom kao što je to Grad Zagreb, ujedno i odgovornost za glavni i najveći hrvatski grad, nešto je s čim sam dobro upoznata, a bremenita vremena kojima svjedočimo ne dozvoljavaju eksperimente. Ja uistinu znam kako se vodi Grad, znam kako se rješavaju problemi, znam kako se realiziraju projekti i kako se energično radi za bolji život Zagrepčana. Računam na podršku i povjerenje svih građana jer, ponavljam, ovo nisu vremena za eksperimente, za neke osobne obračune, kalkulacije, dogovore i pregovore ili destrukciju. Ovo su vremena za odlučne, sposobne, stručne i upućene ljude koji imaju znanje i iskustvo u vođenju Grada te koji će zadržati sva socijalna prava koja su Zagrepčani ostvarili u našem, socijalno iznimno osjetljivom gradu.

Express: Protukandidati su često kritizirali model upravljanja Zagrebom koji je imao Milan Bandić, je li vam i koliko to teret u izbornoj utrci? 
Milan Bandić je živio za ovaj grad, a tu energiju i to poslanje prenio je i na svoj tim. Oni koji su o tome odlučivali i u konačnici ocjenjivali njegov rad - sami građani - rekli su svoje mišljenje više puta na izborima i mislim da to treba poštovati.

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Sandra Šimunović/PIXSELL

Express: Po čemu će se vaš način i stil vođenja grada razlikovati od Bandićeva? 
Energičnost, srčanost, brzina kojom je znao sagledati sve okolnosti i donijeti odluke koje su se mnogim njegovim suradnicima tek kasnije pokazale relevantne i najbolje u tome trenutku vodile su gradonačelnika u upravljanju gradom. U mnogim stvarima smo se slagali, u mnogima smo se razilazili. Svakodnevno. U više od dvadeset godina stekla sam dragocjeno političko iskustvo, ali svatko od nas ima svoj stil i ničiji ne treba kopirati. Plan mi je dodatno digitalizirati gradsku upravu. Od prvog dana svog mandata uvest ću pravilo da ću u odlučivanje o svim projektima, počevši od kvartovskih tema pa do najvećih gradskih investicija, uključiti sve građane i da se bez mojih sugrađana neće donijeti odluka niti o jednom projektu. Unijet ću i neke novine koje su svojstvene skandinavskim dužnosnicima. 

Express: Što ne planirate mijenjati? 
Tempo, predanost poslu i služenje građanima 365 dana u godini.

Express: Prema anketama, stranka Milana Bandića ne stoji najbolje. Zabrinjavaju li vas trendovi i možete li ih preokrenuti u svoju korist? 
Jedina anketa u koju vjerujem jest odluka građana na izborima. Prognoze kojima se kalkulira ne bih komentirala. Spremna sam povesti Stranku rada i solidarnosti do nove izborne pobjede kao najjaču i najkvalitetniju stranku u Zagrebu s velikim znanjem i iskustvom koje stavljamo na raspolaganje našim sugrađanima. Izlazimo s listama u svih 17 gradskih četvrti i svih 218 mjesnih odbora, uvjerena sam da ćemo ponovno imati najbolju listu za gradsku skupštinu, ali i gradonačelnika. Naš program, koji će i ovog puta biti najzagrebačkiji, ocijenit će sami birači.

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Sandra Šimunović/PIXSELL

Express: Ne izborite li se za mandat gradonačelnice, planirate li otići iz politike, kao što se prije najavljivali, ili ostati?
Vjerujem u sugrađane, svoj tim i u našu pobjedu i zato o drugim opcijama ne razmišljam. 

Express: Kojeg protukandidata smatrate najvećom prijetnjom? 
O kolegama uvijek pokušavam reći ono najbolje; sigurna sam da svatko od njih nosi neku kvalitetu i isto tako sam sigurna da će se svi truditi kako bi što bolje zagrebačkim biračima predstavili svoje programe. No s druge strane znam da će Zagrepčani prepoznati naš najzagrebačkiji program, sigurnost i stabilnost te time odabrati najbolje.

Express: Zagreb ima 617 milijuna kuna nepodmirenih obveza, neslužbeno dug ide i do dvije milijarde kuna. Trebaju li Zagrepčani strahovati od povećanja cijena usluga? 
Novi projekti idu dalje, unatoč pandemiji i potresima. Gradimo i ulažemo u komunalnu infrastrukturu, podižemo kvalitetu javne usluge kao i standard života naših sugrađana. Građanima jamčim zadržavanje postignutog standarda socijalnih prava; jamčim podršku obrtnicima i poduzetnicima te dodatnu potporu za prevladavanje posljedica pandemije i potresa, bez povećanja cijena komunalnih usluga.

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Sandra Šimunović/PIXSELL

Express: Je li sadašnja ekipa u većem dijelu zapravo tim koji će i dalje, ako pobijedite, voditi grad? 
Iako ne treba mijenjati tim koji pobjeđuje, ipak mi dopustite neka iznenađenja...

Express: Hoćete li zadržati sadašnji broj pročelnika? 
Smatram kako nije važno koliko imamo pročelnika ili ureda nego je puno važnije verificirati njihov rad i osigurati učinkovitu gradsku upravu koja je istinski servis građanima.

Express: Što je za vas politika? Zašto ste je izabrali?
Politika je poziv koji sam osjetila još kao studentica Filozofskog fakulteta. Imala sam 22 godine kad sam odlučila angažirati se i raditi na dobrobit grada i Zagrepčana. I evo, angažirana sam već 24 godine. Nisam prihvaćala devizu po kojoj probleme i svijet treba gledati iz udobnog naslonjača i kritizirati nego sam odlučila biti dio pozitivnih promjena.

Express: Tko vam je najbliži uzor u politici? Zbog čega? 
Ne bih nikoga isticala jer svatko ima određene kvalitete i stil. Ipak, mišljenja sam da u politici treba biti svoj i razmišljati svojom glavom. Smatram kako ni političarke ni političari ne bi trebali biti medijske zvijezde, što je kod nas slučaj. Članica sam Odbora regija kao savjetodavnog tijela Europske komisije i Europskog parlamenta, pa se jedino divim skromnosti lokalnih političara koja ondje vlada, angažmanu i srdačnosti bez prenapuhanih riječi. Političari, pa i ja, tek su zaposlenici građana. Svake četiri godine izađemo pred njih i oni odlučuju hoćemo li dobiti novi ugovor. 

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Sandra Šimunović/PIXSELL

Express: Što vam se gadi u politici? 
To je teška riječ. No ne volim laž, nedostatak strasti u onome što radite i živite, ali i neprincipijelnost. 

Express: Gdje se vidite za 15 do 20 godina?  
U Zagrebu.

Express: S kim se u državi, od političara i javnih osoba, nikad ne biste fotografirali? 
O tome uistinu nisam nikad razmišljala niti imam neke ograde prema ljudima do te mjere da ih, u najmanju ruku, ne bih mogla barem kurtoazno pozdraviti, a onda možda i fotografirati se. Ipak, uzmite u obzir da se ne volim fotografirati. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • tonicobra 18:18 31.Ožujak 2021.

    KE???????????????????????????????????????????????

  • BESTpartizan 09:53 29.Ožujak 2021.

    hoce ne brini 1 posto