Top News
6645 prikaza

Granica na kojoj se vodi najveći rat narko kartela

Granica Paragvaja i Brazila
Getty images
Scene sukoba su takve da mnogi kažu da se mogu vidjeti samo u filmovima i ne nazire im se kraj

Čak niti šef paragvajske jedinice za borbu protiv droge ne može vjerovati što se u njegovoj zemlji događa. U listopadu, kaže, njegovi su ljudi zaustavili plan da se pošalje autobomba s 84 kilograma eksploziva da se oslobodi jednog od najvećih narkobosova iz zatvora, piše The New York Times

Danima kasnije, naoružani su muškarci u videu prijetili ubojstvom državnog tužitelja zemlje. "Glava ti je na panju", upozorili su.

Onda su došla dva užasna ubojstva: odvjetnik koji je zastupao dilere ubijen je nakon što je izašao sa sastanka, a mlada je žena izbodena do smrti nožem za maslac dok je u zatvoru posjećivala dilera.

"Ti su incidenti kao scene koje vidiš samo u filmovima", kaže Arnaldo Guizzio, šef paragvajske jedinice za borbu protiv droge.

Ti zločini imaju samo jednu zajedničku stvar: To je kaos koji se "prelijeva" iz Brazila. Nakon što je tamo nasilje postiglo svoj maksimum, drogeraški rat se prebacuje preko granice, te "cvate" na već slabim institucijama Paragvaja.

Veliki dio kaosa u regiji "napaja" američko oružje. Toliko američkog oružja stiže u Paragvaj da su u SAD-u napravili rijetki korak i zove godine zaustavili komercijalni izvoz prema toj zemlji.

Jair Bolsonaro Brazil Top News Bolsonaro: Trumpov čovjek za uništenje Južne Amerike

Primijetili su, naime, da su trgovci oružjem u SAD-u poslali gotovo 35 milijuna oružja i komada municije u Paragvaj tijekom 2017. godine, što je tri puta više no godine ranije.

Većina tog oružja onda pronađe put do najvećih gradova Brazila - Ria ili São Paula koje, možemo reći, kontroliraju bande s desecima tisuća "vojnika".

Paragvaj dijeli vrlo poroznu i 1.300 kilometara dugačku granicu s Brazilom, te je dugo bila centar za krijumčarenje i pranje novca. Zemlja je veliki proizvođač marihuanu, ima aktivno tržište oružjem te služi kao poligon za švercanje kokaina iz susjedne Bolivije.

No moćne bande iz Brazila eksploatiraju slabe zakone, policijsku korupciju i slabo sudstvo kako bi što dublje penetrirali u zemlju. One više "ne tretiraju Paragvaj kao stranu zemlju već kao dio njihove kriminalne domene", kaže Guizzio.

Uništavanje autoriteta bandi, kao i uklanjanje njihove same prisutnosti je institucionalan izazov za Paragvaj, kaže policija.

"Organizirani kriminal ovdje cvate", kaže senator Georgia Arrúa, koji predstavlja pograničnu regiju koja je postala sve smrtonosnije bojište dok rivalske bande pokušavaju dokazati koja je jača i koja kontrolira koji put za šverc.

"Jedini način kako se protiv toga možemo boriti su institucionalne promjene u Paragvaju. Ali slabo je sudstvo naša najveća mana. I najpotkupljiviji su", kaže senator.

Trostruka granica Brazil, Argentina i Paragvaj | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Ministar unutarnjih poslova Paragvaja, Juan Ernesto Villamayor, koji nadgleda državnu policiju, kaže kako je predsjednik Mario Abdo Benitez, čiji je termin počeo u kolovozu, dobio uzde države koju izjeda korupcija.

"Treba napraviti golemo čišćenje, a aktera je toliko da je pitanje je li to moguće", kaže Villamayor.

Znakovi da Paragvaj tone u uvoznom kriminalu i nasilju bili su prisutni već godinama.

Na proljeće 2017. kriminalci su palili automobile duž Ciudad del Este, grada blizu Brazila i Argentine, kako bi privukli pažnju policije dok s druge strane napadaju kompaniju koja transportira gotovinu i bombom raznijeli vozilo. Neki su od napadača samo čamcem prešli na drugu stranu rijeke, u Brazil.

No ništa nije podcrtalo širinu i ozbiljnost problema sa sustavom i institucijama od događanja koje je pokrenulo uhićenje Marcela Pinheira Veige, brazilskog narkobosa.

Veiga, znan i po aliasu Marcelo Piloto, bježi od zakona u Brazilu od 2007. godine, kada je pobjegao iz zatvora nakon 10 godina (od ukupne kazne od 26 godina). 

Frank Sinatra consigliere frank Life Sin mafijaša: "Sinatra je dilao drogu za Escobara"

Brazilska ga je, kao i američka, policija neprekidno tražila, a 2012. je pobjegao u Paragvaj i tada je eskaliralo krijumčarenje oružja i droge u brazilske gradove koje kontrolira banda po imenu Comando Vermelho.

U zadnjim tjednima 2017., nakon mjeseci prisluškivanja komunikacije i skupljanja podataka od ljudskih resursa, agenti su napokon saznali otkuda on "operira", iz Encarnacióna, malog gradića na jugu Paragvaja.

Amerikanci su koordinate dali svojim paragvajskim kolegama, i čekali su da vide što će se dogoditi.

Dana 13. prosinca prošle godine tim Paragvajaca je napao Veigin trosobni stan i pronašli su ga kako čuči kraj osvijetljenog božićnog drvca. Predao se bez borbe i nije bilo incidenata.

Službenici su slavili uhićenje u američkom konzulatu u Riu. 

"Baš nas je to razveselilo, to je velika stvar za nas", kaže američki službenik koji nije bio autoriziran da javno govori o uhićenju.

No, zapelo je pri izručenju. Prošlog je mjeseca Veiga čak organizirao konferenciju za medije kako bi dodatno odugovlačio s izručenjem u Brazil, što je postalo prioritet za službe u Paragvaju nakon što su otkrili auto-bombu. On je tvrdio, vidno bijesan, kako nije bio upućen u plan.

Onda je nabrojao svu silu kršenja zakona i zločina koje je počinio u Paragvaju, priznanje krivnje koje, čini se, služi tome da se izbjegne odlazak u Brazil. Optužio je visokorangiranog zapovjednika da je njegov plaćeni špijun, priznao kako je dugo "dilao" oružjem, pa i da je ubijao po Paragvaju.

U intervjuu u njegovoj ćeliji nekoliko dana kasnije Veiga je rekao kako ga se Paragvaj želi što prije riješiti kako se ne bi saznalo sve o vezama među političarima, policijom i dilerima.

Iako mu se ne sviđa ideja zatvora, kaže kako je smještaj gdje je sada - soba s odvojenom kupaonom, televizijom i malim frižiderom - mnogo bolje od onoga što ga čeka u Brazilu.

"Ja sam trafikant, diler, ali ima ih mnogo, a oni ne žele pronaći prave glavešine, mi smo zamjenjivi", rekao je svrstavši se na dno hranidbene ljestvice.

Nakon što je intervju završio oko podneva, 18-godišnja Lidia Meza Burgos, iz siromašnog sela na jugu Paragvaja, došla je kao posjetiteljica i otišla u ćeliju. Radila je kao prostitutka.

Jednom kad je napokon bila unutra policajci kažu kako ju je Veiga izbo nožem 16 puta u vrat i tijelo.

To je samo još jedan od pokušaja da se Paragvaj prisili da ga se ne izruči, već da mu se ovdje sudi za ubojstvo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.